Του Α. Στάγκου
Δεν έχει γίνει αρκούντως αντιληπτό, αλλά επικρατεί αναταραχή και υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Δεν μας αφορούν άμεσα και είναι γεγονός ότι είμαστε εντελώς απορροφημένοι στα δικά μας, ωστόσο δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να τις αισθανθούμε και εμείς. Αποκλείεται να μην μας αγγίξουν οι επιπτώσεις, με την έννοια ότι οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί στην εποχή μας, εμείς οι θνητοί μόνο να υποπτευθούμε μπορούμε, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια μεγάλα παιχνίδια παίζονται και που θα καταλήξουν, όπως δεν γνωρίζουμε και τις διαπλοκές.
Μία απλή αναφορά των γεγονότων δείχνει τον αναβρασμό, έστω και αν πολλά από αυτά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Στην Τυνησία το αυταρχικό καθεστώς του Μπεν Αλί συνεχίζονται, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Δεν αποκλείεται η εξέγερση να απλωθεί και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ήδη γίνονται ταραχές στην Αίγυπτο με νεκρούς, καθώς ο Χόσνι Μπουμπάρακ ετοιμάζεται να παραδώσει την ηγεσία της χώρας στο γυιο του. Και αν ανατραπεί και εκεί το καθεστώς, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για όλη την περιοχή.
Στην καρδιά της λεγόμενης Μέσης Ανατολής, τα στοιχεία που διοχετεύθηκαν στον «Αλ Τζαζίρα», αληθινά ή όχι, φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς εμφανίζουν τον ηγέτη της Φατάχ και τους συνεργάτες του εξαιρετικά ενδοτικό στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Που σημαίνει ότι είναι πιθανές εξελίξεις στην παλαιστινιακή πλευρά. Η Χαμάς περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία, αν και απομονωμένη στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως και στον γειτονικό Λίβανο έχουμε εξελίξεις, με την Χεζμπολάχ να προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχει και η ίδια. Στο μεταξύ, το Ισραήλ κατάφερε να αποκτήσει ένα νέο αντίπαλο, την Τουρκία. Δεν υπάρχει φόβος για σύρραξη μεταξύ τους, αλλά οι σχέσεις είναι πολύ ψυχρές. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η προσέγγιση Ισραήλ-Κύπρου που κατέληξε σε συμφωνία για την συνεκμετάλλευση του αερίου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου αυτή επικαλύπτεται, όπως υπάρχει και η προσέγγιση με την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, όταν και άλλοι, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος διεκδικούν μερίδια…
Και στα Βαλκάνια γίνονται πράγματα. Ο πρώην αρχιλαθρέμπορος της Αδριατικής, ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, αφού προηγουμένως έκανε τη δουλειά του, να αποσπάσει τη χώρα του από την Ομοσπονδία με τη Σερβία. Και Χασίμ Θάτσι, ο ηγέτης του UCK, που τώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ (που τον βοήθησε) τον κατηγορούν ως αρχιμαφιόζο και έμπορο ανθρωπίνων οργάνων, ηρωϊνης και διαφόρων άλλων, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, που παρ΄όλο που το κόμμα του ήλθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Ίσως οι δυτικοί να θέλουν τώρα να εγκαταστήσουν σεβαστές κυβερνήσεις πλέον στην περιοχή, ίσως και να έρχεται η ώρα των συμβιβασμών για να δώσουν ευκαιρία και στην πολύπαθη Σερβία. Να μην ξεχνάμε και τις ταραχές στην Αλβανία, όπου η κυβέρνηση του Σάλι Μπερίσα βρίσκεται για άλλη μία φορά στο στόχαστρο.Με λίγα λόγια, πολλά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και μένει να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.
http://www.reporter.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.