Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Προπύλαια και Νομική






Tου Νικου Γ. Ξυδακη


Σε περιβάλλον βαριάς ύφεσης και ψυχικής αναδίπλωσης του πληθυσμού, οι μετανάστες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε σύγκρουση όχι με το κράτος, αλλά με την ανήσυχη, έμφοβη και αναδιπλωμένη κοινωνία, η οποία, ακριβώς επειδή τελεί υπό πίεση και απειλή, μπορεί εύκολα να στραφεί εναντίον αποδιοπομπαίων τράγων. Και οι μετανάστες, οι ξένοι, οι αδύναμοι, οι άλλοι, εύκολα στοχοποιούνται ως συναυτουργοί της ύφεσης, εφόσον τα αντανακλαστικά μίσους ερεθιστούν κατάλληλα από κραυγές δημαγωγών. Το άσυλο, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα.
Το άσυλο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου χρησιμοποιούν, μήνες τώρα, Ιρανοί και Αφγανοί πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο. Ουδείς τους ενόχλησε. Ακόμη περισσότερο, τα Προπύλαια κατελήφθησαν προ ημερών από πλήθος μουσουλμάνων μεταναστών για την ετήσια δημόσια προσευχή τους, καθοδηγούμενη από επιφανή ιμάμη εξ Αιγύπτου. Ακούσαμε ότι οι μουσουλμάνοι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να νοικιάσουν ένα στάδιο, κι έτσι κατέληξαν στα Προπύλαια· πιο πειστική ακούγεται η εκδοχή να επελέγησαν τα Προπύλαια ακριβώς λόγω της δεσπόζουσας θέσης τους στο ελλαδικό συμβολικό σύμπαν. Καμία πανεπιστημιακή ή κρατική αρχή δεν διαμαρτυρήθηκε για τη δημόσια προσευχή στα Προπύλαια, στην Αθηναϊκή Τριλογία, συμβολικό κέντρο του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η Πολιτεία επέδειξε αξιοθαύμαστη ανοχή· μάλιστα, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για την ανέγερση μητροπολιτικού τεμένους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η μουσουλμανική πολυεθνική παροικία των Αθηνών επέβαλε δυναμικά την παρουσία της.
Η συμβολική και πολιτική σημασία της μαζικής προσευχής στα Προπύλαια είναι ανάλογη της ομαδικής απεργίας πείνας των μεταναστών εργατών. Διαφέρουν οι συνδηλώσεις και το περίβλημα: οι μεν προβάλλουν ως αιχμή το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, οι δε το δικαίωμα στην παραμονή και την εργασία· οι μεν επιβάλλονται διά της προσευχής, οι δε πιέζουν με τη σωματική τους παρουσία· οι μεν συνδηλώνουν το πλήθος και την οικουμενικότητά τους, οι δε μπαίνουν στο παιχνίδι ατομικά, με τα σώματά τους.
Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό πλημμυρίζει πάνω σε μια ήδη ξέχειλη κοινωνία.




http://www.kathimerini.gr/ Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs