Απαισιόδοξη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης σε χώρες της ευρωζώνης, σε εσωτερικό της έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας. Για το λόγο αυτό εμπειρογνώμονες του Όλι Ρεν επεξεργάζονται ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη στήριξη των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία, οδηγώντας σε εντάσεις με την Κομισιόν, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας του σημερινού Eurogroup.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέκρινε τη Γερμανία, η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ζώνη ευρώ. Ωστόσο, ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε επέμενε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει «προς το παρόν να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου αυτού».
Το εσωτερικό έγγραφο, πάντως, της Κομισιόν που δημοσίευσε το Spiegel Online, αναφέρει πως «νέες και επιπλέον μεγαλύτερες εντάσεις φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτες κατά τους πρώτους μήνες του 2011», καθώς όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τους φόβους των επενδυτών.
Για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, οι εμπειρογνώμονες του Επιτρόπου Όλι Ρεν προτείνουν μια «συνολική στρατηγική» για την καταπολέμηση της κρίσης. Την ουσία της πρότασής τους αποτελεί η εκτενής αναδόμηση του υπάρχοντος μηχανισμού διάσωσης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Ο αποτελεσματικός χρηματοοικονομικός εξοπλισμός του EFSF θα αυξηθεί και θα φτάσει τουλάχιστον τα 440 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο έγγραφο. Τόσα χρήματα διαθέτουν από τώρα μεν τα κράτη της ευρωζώνης, αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πλήρως, επειδή το EFSF πρέπει να κρατά ένα ποσό για ασφάλεια, ώστε να λάβει και την καλύτερη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Γι’ αυτό και μπορεί να δανείσει μόνο 250 δισ. ευρώ περίπου σε κράτη που έχουν ανάγκη.
Η συζήτηση περί ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθεί μια αποτελεσματικότερη απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση του χρέους. Η σχετική συζήτηση ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συνεδρίαση του Eurogroup. Την Τρίτη, συνεδριάζει το Ecofin, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα σημείωσε πως «Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έντασης και προσμονής για αποφάσεις που τελικά, όταν λαμβάνονται, βρίσκονται ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας ή σε ένα από τα επόμενα Συμβούλια Κορυφής».
Στο σημερινό Eurogroup τίθεται επί τάπητος και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα. «Το χρονοδιάγραμμα [αποπληρωμής] για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα είναι πολύ σύντομο. Υποσχεθήκαμε ότι στις αρχές του 2011 θα εξετάσουμε την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου», δήλωσε σχετικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ανοιχτό είναι και το θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο συναντά επίσης την αντίδραση της Γερμανίας, καθώς και η δυνατότητα του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να αγοράζει ομόλογα που εκδίδουν οι χώρες της Ευρωζώνης.
«Ενισχυμένη ολοκλήρωση» επιθυμεί η Γαλλία
Η Γαλλία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως «μόνο μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δημοσιονομική, φορολογική, κοινωνική θα επιτρέψει να αποφύγουμε τα χειρότερα», σύμφωνα με δημοσίευμα της Liberation. «Η Ευρώπη λειτούργησε ως πυροσβέστης από την επείγουσα βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η Αθήνα πάλι υποβαθμίστηκε την Παρασκευή από την Fitch. Η Πορτογαλία και η Ισπανία συνεχίζουν να απειλούνται να μην μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές», αναφέρει η εφημερίδα.
Αναγνωρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, το Παρίσι εμφανίζεται ιδιαίτερα χαρούμενο που «η ατμόσφαιρα άλλαξε στο Βερολίνο: η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει όλα τα ζητήματα χωρίς δισταγμούς». Η αντίδραση θα γίνει σε πολλά επίπεδα. Έτσι οι Ευρωπαίοι θα ενισχύσουν τα μέσα παρέμβασης του Ταμείου Σταθεροποίησης, παρέχοντας του τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά και να αγοράζει ομόλογα, γράφει η εφημερίδα.
Διαιρεμένη πάει στη Σύνοδο η Γερμανία
Το ζήτημα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προκαλεί διαμάχες και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, με τους υπουργούς Οικονομικών Σόιμπλε και Εξωτερικών Βεστερβέλε να διαφωνούν για το θέμα.
Ο Βεστερβέλε τάσσεται κατά της ενίσχυσής του, ενώ ο Σόιμπλε δήλωσε έτοιμος για μία αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης. «Πρέπει και θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο Σόιμπλε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.