Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της εγκατάστασης των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής.Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο
Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της εγκατάστασης των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής, όπως επίσης και η κόντρα πρυτανικών αρχών καικυβέρνησης για το ποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη λύση του προβλήματος.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριστερό να εκμεταλλεύεσαι δυστυχείς μετανάστες, να καταλύεις ακαδημαϊκές ελευθερίες και να πυροδοτείς ακραία αντανακλαστικά στην κοινωνία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, επιτέθηκε για μια ακόμα φορά σε όσους μετακίνησαν τους μετανάστες από την Κρήτη στην Αθήνα με στόχο κομματικά οφέλη.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων.
Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Γρηγόρης Τασούλας διέψευσε τα όσα είχαν υποστηρίξει νωρίτερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο πρόεδρος της Νομικής, ότι τον είχαν ενημερώσει για την πρόθεση εισόδου των μεταναστών στη Νομική.
Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
«Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το άμεσο και πρακτικό ζήτημα είναι η δικαίωση όλων εκείνων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα και δεν τους αναγνωρίζονται τα δίκαια αιτήματά τους.
Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει νομιμοποίηση στα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.
«Το άσυλο μπορούν και πρέπει να το υπερασπιστούν οι ίδιοι οι φοιτητές και από την αστυνομία και από οποιοδήποτε άλλον το επιβουλεύεται. Εδώ και τώρα ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών» κατέληξε.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα να συνδράμουν σε μια λύση του ζητήματος.
Πρότεινε -εφόσον και η επιτροπή των μεταναστών το επιθυμεί- να μεταφερθούν σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τον αγώνα τους και να αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Για το θέμα υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και στη Βουλή, ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης επανέλαβε ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν κυρίως από το νόμο την ευθύνη να φυλάσσουν το πανεπιστημιακό άσυλο.
«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών».
Ο ίδιος επέκρινε «αυτούς που ευνόησαν την μετακίνηση και κατάληψη της Νομικής Σχολής», τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν ευνοϊκές υπηρεσίες ούτε στους μετανάστες ούτε στους θεσμούς και στη προστασία του ασύλου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για πολιτική υστερία, ενώ στο θέμα παρενέβησαν τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε προσοχή στις υπερβολές, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να διαταχθεί επέμβαση της αστυνομικής δύναμης με την λογική του αυτόφωρου καθώς όπως είπε δεν τελείται κανένα αδίκημα κατά ζωής ούτε υπάρχει κακούργημα.
Πάντως ο κ. Καστανίδης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος για την στάση της αστυνομίας πριν καταλήξουν οι μετανάστες στη Νομική Σχολή.
«Όταν έχουμε το δεδομένο ότι ο κ Φορτσάκης ειδοποίησε πολύ νωρίς, δεν έχει χρέος η αστυνομία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μην συμβεί ότι συνέβη;» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
«Δεν έχω απάντηση γιατί δεν έχω ενημέρωση για να γνωρίζω πώς έγιναν τα γεγονότα. Ακούω με ενδιαφέρον ότι ο κ. Φορτσάκης ειδοποίησε έγκαιρα την αστυνομία. Δεν μπορώ όμως βασίμως να απαντήσω με τον ένα ή άλλο τρόπο. Είναι όμως απολύτως προφανές ότι κοινή ευθύνη όλων είναι να συμφωνήσουμε σε κοινές αλήθειες γιατί έτσι θα προστατεύσουμε την λειτουργία των θεσμών».
Την αυλαία της αντιπαράθεσης άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης που υποστήριξε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώσει, όπως είπε, τις πρυτανικές αρχές να το εφαρμόζουν.
Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «η επιστημονική κοινότητα γράφει το νόμο για το άσυλο στα παλαιότερα των υποδημάτων της» καθώς, όπως είπε, «όταν ο πρύτανης της Νομικής Σχολής λέει ο ίδιος ότι διαπιστώνει κατάχρηση του ασύλου και δεν ζητά την εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά, αυτό κάνει».
«Το άσυλο δεν είναι νόμος αλλά δημοκρατική ιστορική κατάκτηση σειρά αγώνων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς δεν μπορούν να έχουν αυτή τη λογική παρατάξεις τις οποίες δεν τις διατρέχει αυτή η διαδρομή» αντέτεινε μεταξύ άλλων ο Θ.Δρίτσας, ο οποίος ανταποδίδοντας τα πυρά σε ΝΔ και ΛΑΟΣ τους απέδωσε «πολιτική υστερία».
Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣΑστέριου Ροντούλη, που κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν έχουν τέτοια «αισθήματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης να πάνε τους μετανάστες ή στη Κουμουνδούρου ή στα σπίτια τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που σημείωσε δηκτικά απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: «Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γιατί μόνο 220 λαθρομετανάστες να μπουν στη Νομική. Να βάλουμε άλλους 500 στο Πολυτεχνείο, στην ΑΣΟΕΕ. Να βάλουμε και στην Κουμουνδούρου, στον Περισσό, στη Συγγρού στην Καλλιρρόης, στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια. Είναι 2 εκατομμύρια να μην αφήσουμε κανέναν αδικημένο.»
Ακόμα ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η Αθήνα δεν αντέχει άλλο και όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη «σκούπα», «χρειάζεται και μάλιστα ηλεκτρική και πολλών βατ».
«Το άσυλο δεν είναι ένα θλιβερό φαινόμενο αλλά κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος» επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.
Ακόμα, ανέφερε ότι το άσυλο δεν παραβιάζεται από τους μετανάστες, αλλά από τις διάφορες πολυεθνικές που υπηρετούν τα προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση την επιστημονική διδασκαλία.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται είναι η δημοκρατική νομιμότητα» υπογράμμισε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην οργάνωση «Δίκτυο», αμφισβητώντας ότι υποστηρίζει τα δίκαια των μεταναστών και προσθέτοντας ότι μοναδικός στόχος του είναι να απειλήσει τη κοινωνική συνοχή.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.