Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Απομείωση 50% στο ελληνικό χρέος ή 150 δισ ευρώ προβλέπει το Economist για να επιβιώσει η χώρα

Αποτυχημένη χαρακτηρίζει την τακτική διάσωσης των ασθενών οικονομιών της περιφέρειας της ευρωζώνης το βρετανικό οικονομικό και πολιτικό περιοδικό «The Economist», ζητώντας άμεσα την αναδιάρθρωση των χρεών, αρχικά της Ελλάδας, και στη συνέχεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Η περαιτέρω καθυστέρηση θα επιβαρύνει δημοσιονομικά ακόμα περισσότερο χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και τους επενδυτές και τους φορολογούμενους, θεωρεί ο Economist. Στην ελληνική περίπτωση, αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να εξαλείψει έως και το μισό δημόσιο χρέος της χώρας για να μπει η οικονομία σε μία βιώσιμη οδό.
Αν δεν γίνει άμεση αναδιάρθρωση η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί να πληρώνει το 8 με 9 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας σε τόκους το 2015. Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό είναι ένα ανυπόφορο κόστος που σημαίνει ότι η Ελλάδα μοιάζει χρεοκοπημένη. Παράλληλα, στην Ελλάδα χρειάζεται και μια πενταετία φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών για να επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Με βάση την εκτίμηση του Economist ουσιαστικά το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο μισό δηλαδή να απομειωθεί κατά 150 δις ευρώ ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να επιβιώσει.

«Ώρα για το εναλλακτικό πλάνο στην ευρωζώνη»

Ο Economist εκτιμά, αναφορικά με το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, ότι η στρατηγική διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης δεν αποφέρει καρπούς και θα πρέπει να επανεκτιμηθεί. Ο καθησυχασμός των αγορών δεν επιτεύχθηκε ποτέ και οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί. Ο Economist προτείνει τη μετάβαση στο "σχέδιο Β", δηλαδή στην αναδιάρθρωση των χρεών των προβληματικών χωρών. Την αρχή πρέπει να κάνει η Ελλάδα και να ακολουθήσουν Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Η Ιταλία και το Βέλγιο διαθέτουν ισχυρές ιδιωτικές αποταμιεύσεις και εκτιμάται ότι δεν θα κινδυνεύσουν, τουλάχιστον προς το παρόν.

www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs