Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Στροφή 180 μοιρών προς «γερμανική» αναδιάρθρωση του χρέους

free-apopsis.blogspot.com
Επί τάπητος μπήκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, δια στόματος πλέον τουΥπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, σύμφωνα με το Reuters. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως [...] Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση».
Ως γνωστόν εδώ και λίγες εβδομάδες διακινείται εντόνως στο γερμανικό τύπο το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Δηλαδή, η δανειοδότηση της Ελλάδας από το EFSF, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά όλα τα κρατικά ομόλογα, στην τρέχουσα αξία τους, η οποία πλέον είναι σημαντικά χαμηλότερη της ονομαστικής. Ενδεχομένως, όμως η αγορά των ομολόγων να γίνει απευθείας και από το EFSF.
Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να καταλήξει από τη μια μεριά στην μερική διαγραφή του χρέους (πχ κατά 20%) αλλά φυσικά από την άλλη μεριά θα συνοδεύεται με την μακροχρόνια υπαγωγή της Ελλάδας στην τρόικα και μάλιστα με απαράδεκτες δεσμεύσεις συνταγματικής ισχύος, όπως ζητάει ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας!
Πάντως το κρίσιμο σημείο της όλης διαδικασίας είναι πως ουσιαστικά θα υπάρχει μεταφορά του ελληνικού χρέους από τις διεθνείς τράπεζες (οι οποίες θεωρούν τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα ως δεδομένες) προς τη Γερμανία, η οποία θα είναι και ο μεγαλύτερος εγγυοδότης του EFSF! Έτσι «πάει περίπατο» το όπλο που είχε η χώρα στη διάθεση της να προβεί σε διακοπή αποπληρωμής του χρέους, προκειμένου να επιτύχει μια συμφέρουσα για το λαό επαναδιαπραγμάτευσή του! Η διακοπή αποπληρωμής του χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μια τράπεζα όχι ομως και στη Γερμανία!
Πάντως η αναδιάρθρωση είναι πλέον πιο σίγουρη από ποτέ ενώ όλα αυτά έλαβαν χώρα μια μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της!
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Υπουργός Οικονομικών, έπλεξε το εγκώμιο της «λύσης πάκετο» για την κρίση χρέους που προτείνει η Γερμανία λέγοντας πως «αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο Reuters Insider.
Στην ίδια συνέντευξη ο. Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την πρόβλεψη του για ύφεση το 2011 κατά 3%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να είναι και χαμηλότερη, όταν ακόμα και το ΚΕΠΕ, προβλέπει ύφεση της τάξης του 3,5%!
Μάλιστα, σπεύδοντας να παρέχει διαπιστευτήρια στις δυνάμεις του διεθνούς κεφαλαίου, υπεραμύνθηκε των φοροαπαλλαγών στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, επικαλούμενος συνταγματική διάταξη!
Σε κάθε περίπτωση η αναδιάρθρωση η οποία φαίνεται πως κλείδωσε ανεπισήμως στο Νταβός, θα συνοδεύεται από ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια και σε βαρύτητα μνημονιακό πακέτο! Δηλαδή το μνημόνιο, θα είναι απλά η πρόγευση μιας μεγάλης περιόδου συνεχών και εναλλασσόμενων κυμάτων λιτότητας και νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων!
Τη στιγμή αυτή, μόνη λύση για τη σωτηρία των εργαζομένων και της κοινωνίας, είναι η άρνηση του ληστρικού χρέους στην κατεύθυνση ριζοσπαστικής επαναδιαπραγμάτευσής του. Δηλαδή, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, τηγενναία επιμήκυνσή του και τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο. Μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου συνεπώς, πρέπει να συνοδεύεται και υπό την απειλή της προσωρινής ή και μόνιμης διακοπής πληρωμών του ληστρικού χρέους


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs