Και πολιτική κρίση αλά Αργεντινή στις χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας
Συγκλίνουσες απόψεις για τη πιθανή διάλυση του ευρώ ή την έξοδο από αυτό ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης - όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία - εκφράζουν αρκετοί Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.
Συγκεκριμένα, ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής με τον Τζορτζ Σόρος του επενδυτικού ταμείου Quantum Fund, δήλωσε, στο πλαίσιο συνέδριου που διοργάνωσε το Reuters για τις επενδυτικές προοπτικές το 2011, ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του κοινού νομίσματος. "Οι ευρωπαίοι διαβρώνουν την αξία του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε, προβλέποντας ότι «το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια». Ο κ. Ρότζερς χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας κακό από οικονομική και ηθική άποψη. Η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι οι επόμενες δύο χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια, τόνισε.
Δυσοίωνες, ωστόσο, ήταν οι προβλέψεις του και για την αμερικανική οικονομία, για την οποία προέβλεψε μία ή και δύο "χαμένες" δεκαετίες, εξαιτίας της αύξησης του δημόσιου χρέους που προκαλεί η διάσωση των προβληματικών τραπεζών, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει τρεις Αμερικανούς διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι προέβλεψαν τη χρεοκοπία της Αργεντινής τον Δεκέμβριο του 2001, οι οποίοι θεωρούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση της Αργεντινής.
Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, σήμερα επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ. Ο κ. Μπάιντερ αγοράζει ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) των τριών χωρών, καθώς επίσης και της Ιταλίας και του Βελγίου. Στοιχηματίζει, επίσης, εναντίον ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης που έχουν εκδώσει ευρωπαϊκές τράπεζες. "Πιθανόν να υπάρξει μία αναδιάρθρωση χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους", είπε ο κ. Μπάιντερ.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου σε κεφάλαια ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, είπε στη τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.
Ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επικεφαλής επενδύσεων του Ταμείου Gramercy αγοράζει swaps στην Ευρώπη για να καλύψει τις θέσεις που έχει σε αναδυόμενες αγορές ομολόγων. "Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001", λέει και προσθέτει: "Η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά".
Τέλος, σύμφωνα με το Bloomberg σχετικές δηλώσεις έκανε και ο κ. Ντομίνγκο Καβάλο, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, που παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 όταν η χώρα του χρεοκόπησε, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να αγοράσουν σε τιμές αγοράς όλο το χρέος της Ελλάδας και Ιρλανδίας, σε μία διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του, ενώ Πορτογαλία και Ισπανία πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα. "Αν Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν δράσουν με νέα μέτρα γρήγορα, μπορεί να πληγούν οι κυβερνήσεις, επειδή οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν θα αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση, που συνοδεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή", είπε ο κ. Καβάλο, συμπληρώνοντας ότι "θα υπάρξει πολιτική κρίση με ακραίο τρόπο, όπως συνέβη στην Αργεντινή".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.