Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η Κίνα «χτίζει» και η Fitch «γκρεμίζει»… την εμπιστοσύνη

euro
xmatt


Με μια αρκούντως «διπλωματική» δήλωση ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Wang Qishan, εξέφρασε την εμπιστοσύνη τού Πεκίνου στις επενδυτικές προοπτικές της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι κρίση χρέους πλησιάζει στο σημείο που γυρίζει σελίδα.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν στις αγορές όταν ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι θέτει σε καθεστώς επιτήρησης από χθες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η βαθμολογία της χώρας μας βρίσκεται στο «ΒΒΒ-» που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα για χώρες τα ομόλογα των οποίων συστήνονται για επένδυση από τον οίκο και σε περίπτωση υποβάθμισης η πιστοληπτική ικανότητα θα βρεθεί στην κατηγορία «σκουπίδι» (junk).
Η ανακοίνωση αυτή σε συνδυασμό με την απειλή υποβάθμισης της Πορτογαλίας από τη Moody’s τάραξε τις αγορές πυροδοτώντας μαζικές πωλήσεις του ευρώ, με συνέπεια το ευρωνόμισμα να χάσει πάλι το έδαφος από τα πόδια του. Ετσι, η διεθνής κερδοσκοπία βρήκε την ευκαιρία να κάνει το παιχνίδι της.
Το Πεκίνο δηλώνει πως δεν ανησυχεί, όπως φημολογείται, για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης! Τέλος καλό, όλα καλά; Οχι, βεβαίως, καθώς η εμπιστοσύνη παγκοσμίως για τη δυνατότητα της Ε. Ε. να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους παραμένει ευάλωτη. Η Safe (State Administration of Foreign Exchange), δηλαδή ο κρατικός Οργανισμός της Κίνας που διαχειρίζεται τα τεράστια συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, συνολικής αξίας 2.447 δισ. δολαρίων, έχει υποστεί σφοδρές ζημίες από επενδύσεις αξίας 630 δισ. δολαρίων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Οπως αποκάλυψαν οι Financial Times, αξιωματούχοι της Safe ανησυχώντας για την έκθεση της χώρας στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συζήτησαν το επίμαχο θέμα με ξένους τραπεζίτες στο Πεκίνο.
Πάντως, με εξαίρεση το Πεκίνο που δεν το ομολογεί, οι κυβερνήσεις των χωρών της Aσίας ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κρίση του χρέους που έχει κλονίσει την Ευρωζώνη και υποσκάπτει την αξία των επενδύσεών τους, ως εκ τούτου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παρέμβουν διαφοροποιώντας τη σύνθεση των συναλλαγματικών διαθεσίμων τους και το χαρτοφυλάκιό τους.
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι, επίσης, οι ενδείξεις ότι και οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτικοί Oίκοι της Iαπωνίας που κατέχουν ηγετική θέση στον κόσμο, έχασαν πλέον την εμπιστοσύνη τους στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης όπως φαίνεται από τη χάραξη της στρατηγικής τους.
Ερευνα της επενδυτικής βρετανικής τράπεζας Barclays Capital έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γιαπωνέζων θεσμικών επενδυτών ομολόγων τώρα φοβούνται ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Οι ίδιοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επενδύσεις στην ομολογιακή αγορά της Γερμανίας, όπως επισήμαναν.
Aφού είχαν κάψει τα δάχτυλά τους στο παρελθόν, οι Iάπωνες θεσμικοί επιστρέφουν στις παραδοσιακές επενδύσεις σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου. Nα επισημανθεί ότι η έναρξη του νέου οικονομικού έτους από την 1η Aπριλίου στην Iαπωνία έχει σηματοδοτήσει ένα νέο κύμα επενδύσεων στο εξωτερικό. Ομως η διάχυτη απαισιοδοξία για την πορεία των οικονομιών της Zώνης του Eυρώ καθορίζει και τις επιλογές τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, με στόχο να γκρεμίσει τα χρηματιστικά τείχη που περικλείουν την κύρια δεξαμενή των ιαπωνικών καταθέσεων ύψους άνω των 3 τρισεκατομμυρίων (!!!) δολαρίων των Iαπωνικών Tαχυδρομείων (που περιλαμβάνουν και το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο), αποφάσισε μέρος από αυτά να επενδυθούν στα αμερικανικά ομόλογα! Προφανής επιδίωξη, να υπάρξει εκτενής διαφοροποίηση από τα εθνικά ομόλογα και, παράλληλα, να πλησιάσει την Κίνα που την έχει ξεπεράσει ως ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Καθώς η επικίνδυνη εξάρτηση των ΗΠΑ από το κινεζικό χρήμα προφανώς αποτελεί απειλή και για την ίδια.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο να αρχίσει και στην Iαπωνία το επίμαχο θέμα του υψηλού ρίσκου, που ενσωματώνουν πλέον οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, είναι που ανησυχεί.

Από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το είδα εδώ: http://www.inprecor.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs