Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ερωτηματικά για τις επιλογές της FIFA

Ικανοποίηση στη ρωσική αντιπροσωπεία

Η Ρωσία και το Κατάρ θα είναι οι διοργανωτές των Μουντιάλ του 2018 και 2022 αντίστοιχα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τη διοργάνωση των αγώνων. Πολλά τα ερωτηματικά για την απόφαση της FIFA.


Η επιλογή των δυο συγκεκριμένων χωρών έκανε τους νικητές να δακρύζουν από χαρά και πολλούς άλλους να διερωτώνται για τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη.

«Είναι τιμή για εμάς αυτή η απόφαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Όπως γνωρίζετε γεννήθηκα στο Λένινγκραντ. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη ήταν αποκλεισμένη επί 900 ημέρες. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες όμως συνεχίζονταν και βοήθησαν τους ανθρώπους να επιβιώσουν. Το ποδόσφαιρο ήταν μια σπίθα στις ζωές των μεγαλύτερων αλλά και των νεότερων. Έχετε το λόγο μου ότι η Ρωσία θα διεξαγάγει το Μουντιάλ του 2018 ανταποκρινόμενη στα υψηλοτέρα στάνταρ».

Η Ρωσία κατάφερε να κερδίσει τη μάχη εναντίον της Βρετανίας, της κοινής υποψηφιότητας Ισπανίας – Πορτογαλίας και της επίσης κοινής υποψηφιότητας Βελγίου -Ολλανδίας.

  Μεγάλη ήταν η ευφορία όμως και στο Κατάρ για τη διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2022. Ο επικεφαλής της υποψηφιότητας, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, δήλωσε εμφανώς συγκινημένος:

«Σας ευχαριστώ που πιστέψατε στην αλλαγή. Σας ευχαριστώ που πιστέψατε στην διεύρυνση των χωρών που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση. Σας ευχαριστώ που δώσατε μια ευκαιρία στο Κατάρ. Θα είστε υπερήφανοι για εμάς. Θα είστε υπερήφανοι για τη Μέση Ανατολή. Σας το υπόσχομαι».

Πολλές οι επικρίσεις και τα ερωτηματικά

Ο πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ
Πολλά είναι πάντως τα ερωτηματικά που διατυπώνονται στο διεθνή τύπο για τα κριτήρια των επιλογών. Ο Ρώσος πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα που θέλουν τη FIFA να εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς και οι οποίες οδήγησαν στην επιλογή της Ρωσίας. Παρόμοια δημοσιεύματα υπήρξαν σήμερα και στον γερμανικό τύπο. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην ιστοσελίδα της Bild: "Η FIFA πούλησε το Μουντιάλ του 2022 στους Σεΐχηδες". Μεγάλη ενδιαφέρον παρουσιάζει και το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο γράφει ότι «Το σύστημα Μπλάτερ λειτούργησε σαν καλολαδωμένη μηχανή». Το περιοδικό υπενθυμίζει τις ιδιαίτερες σχέσεις του Γιόζεφ Μπλάτερ με τον εμίρη του Κατάρ, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκλογή του Μπλάτερ. Το Spiegel αναφέρεται τέλος στο σόου, όπως χαρακτηριστικά γράφει, του Βλαντιμίρ Πούτιν που είχε δηλώσει ότι δεν θα πάει στη Ζυρίχη για να μην επηρεάσει την εκτελεστική επιτροπή της FIFA στην απόφασή της. "Ο Πούτιν πρέπει να γνώριζε ήδη ότι η χώρα του θα αναλάβει τη διοργάνωση του 2018".

Απογοήτευση στη Μεγάλη Βρετανία

Με δυσκολία έκρυβαν την οργή τους τα μέλη της αγγλικής αντιπροσωπείας μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας της Αγγλίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2018 και την ανάθεσή του στη Ρωσία. Ο μόνος που εξέφρασε το κοινό αίσθημα ήταν ο πάντα απρόβλεπτος δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που εξερχόμενος των γραφείων της FIFA δήλωσε: “ Επιτέλους κάτι πρέπει να κάνουμε για την εξυγίανση αυτού του οργανισμού”  Η απόρριψη της αγγλικής υποψηφιότητας προκαλεί αντιδράσεις και επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Ντέιβιντ Κάμερον που έδωσε τόσο βαρύνουσα σημασία στο θέμα, ώστε να πάει ο ίδιος επί τόπου για να επηρεάσει μια, οπως όλοι οι σχολιαστές πιστεύουν, ειλημμένη απόφαση που είχε παρθεί στο παρασκήνιο έδω και πολλούς μήνες.

“Την ίδια μέρα που οι αποκαλύψεις του Wikileaks αναφέρονται στην Ρωσία ως χώρα της μαφίας με τον πρωθυπουργό της Βλάντιμιρ Πούτιν να φέρεται ότι σχετίζεται και χρηματίζεται από την ρωσική μαφία, ο Μπλάτερ και οι συν αυτώ απονέμουν το Μουντιάλ σε μια τέτοια χώρα”, σχολιάζει η Ιντιπέντεντ. Οι Τάιμς εκθειάζουν τα βρετανικά μέσα, τύπο και τηελεόραση του BBC, που δεν πτοήθηκαν από ισχυρές πιέσεις και δημοσίευσαν τις αποκαλύψεις για διαφθορά και δωροδοκίες ανωτάτων αξιωματούχων της FIFA. “Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ελευθερία του τύπου και η διαφάνεια στις αποφάσεις είναι ασύμβατες με τη λειτουργία της FIFA”, αποφαίνεται η Ντέιλι Μέιλ. “Η αγγλική υποψηφιότητα ήταν η αρτιότερη από τεχνικής απόψεως, αλλά ο βρετανικός τύπος είναι ατίθασος και ιδιαίτερα ενοχλητικός στους αξιωματούχους της FIFA που δεν θέλουν να λογοδοτούν σε κανένα. Γι αυτό και η ανάθεση σε Ρωσία και Κατάρ που κατατάσσονται τελευταίοι στον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας”, σχολιάζει η βρετανική ταμπλόιντ. Πάντως το φιάσκο με την αγγλική υποψηφιότητα, τα 15 εκατ. στερλίνες που δαπανήθηκαν γι αυτήν αλλά και το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου εκ των πραγμάτων θα απασχολήσουν την πολιτική ηγεσία που θα κληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να δώσει λύση στις μόνιμες παθογένειες της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, με αλλαγές στη δομή αλλά και τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ταπεινωτική εικόνα της Εθνικής Ομάδας στο πρόσφατο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, υποστηρίζουν οι γνώστες των ποδοσφαιρικών πραγμάτων.



DPA / DW / Μαρία Ρηγούτσου/ Μαρία Καστρισιανάκη

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs