Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γερμανία - Γαλλία: Οι "αγαπημένοι" δανειστές των Ελλήνων

SarkoMerkel_1741958c
 
Οι γερμανικές τράπεζες στο τέλος του Ιουνίου του 2010 είχαν χορηγήσει δάνεια ύψους 36,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούσαν δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS), τα γαλλικά δάνεια προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 57,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισεκατομμύρια προς το ελληνικό Δημόσιο, τα 0,8 προς τράπεζες και τα 38,7 προς ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στην έκθεση της BIS σημειώνεται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός ο δανεισμός των γερμανικών τραπεζών και προς την Ισπανία, αγγίζοντας συνολικά τα 181,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Ιουνίου, αλλά ο κύριος όγκος του ήταν προς τις τράπεζες και τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι βρετανικές τράπεζες είχαν ανεξόφλητο δανείων στην Ισπανία ύψους 104,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το οποίο περίπου τα δύο τρίτα αφορούσε δάνεια σε τραπεζικές επιχειρήσεις.
Ευθύνες σε Γερμανία και Γαλλία για εκτόξευση των spreads
Στις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στους μηχανισμούς διάσωσης οικονομιών με μεγάλο κρατικό χρέος αποδίδει μερίδιο ευθύνης για την ένταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Ειδικότερα, στην τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών επισημαίνεται ότι η γερμανο-γαλλική συμμαχία επί του συγκεκριμένου ζητήματος και η επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση στην Ιρλανδία αποτελούν τους βασικούς λόγους αύξησης του κόστους δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
«Η άνοδος των spreads των εν λόγω κρατών είχε χρονική αφετηρία την 18η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν ότι στην (υποθετική) περίπτωση της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κρατικού εξωτερικού χρέους από ένα κράτος στην ευρωζώνη, τότε θα ξεκινά το 'κούρεμα' των ομολόγων του ίδιου κράτους, τα οποία κρατούν, όμως, στα χέρια τους και ιδιώτες επενδυτές», σημειώνεται στη σχετική έκθεση.
Αναφέρεται ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έστρεψαν τους προβολείς προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, με παράπλευρη απώλεια να αυξηθούν τα spreads των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ δημιουργήθηκαν και δεύτερες σκέψεις για τα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου.




Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs