Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ρούβλι με γουάν – Μια ρωσοκινεζική συμμαχία με... νόημα



Η απόφαση πάρθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη αλλά πέρασε στα ψιλά γράμματα. Η εφαρμογή της έγινε μόλις μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Ούτε αυτή τη φορά επακολούθησε ντόρος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε συνεργασία με την People's Bank of China, δημιούργησαν την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθείας online συναλλαγής και διαπραγμάτευσης της ισοτιμίας του κινεζικού γουάν με το ρωσικό ρούβλι....

Η απόφαση της Κίνας να υποκύψει στην ανατίμηση του γουάν παίρνει νέα μορφή. Διεθνείς αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι αυτή η συμφωνία με τη Ρωσία αποτελεί την απαρχή της νέας εποχής, της κυριαρχίας του γουάν ως “παγκόσμιο νόμισμα” στη θέση του δολαρίου.
Η σύνοδος του G20 στη Σεούλ είχε δείξει ότι η Κίνα είναι ανελαστική στις αλλαγές νομισματικής πολιτικής. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και το Πεκίνο ανακοίνωσε στροφή στη νομισματική του πολιτική με ισχυροποίηση του γουάν και κύρια πολιτική την αύξηση των βασικών επιτοκίων.
Αν τότε το κινεζικό κράτος είχε κατηγορηθεί ότι “έχει ακόμη πολλά ψωμιά να φάει μέχρι που να καταστήσει την Κίνα ως παγκόσμια οικονομία”, τώρα δείχνει να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σχόλια τύπου “ας καταπολεμήσει πρώτα τον πληθωρισμό της η Κίνα και μετά βλέπει τι θα κάνει με το γουάν” έδιναν κι έπαιρναν τις ημέρες της συνόδου αλλά και κάθε φορά που ο δείκτης της Σανγκάης υποχωρεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ανά συνεδρίαση με το φόβο και μόνο νέας αύξησης στις τιμές. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού έγινε πλέον ο στόχος.
Ο Dongming Xie, αναλυτής της... ντόπιας OCBC Bank, εξηγεί: “Ο πληθωρισμός της Κίνας είναι νομισματικό φαινόμενο. Όσο πιο χαλαρή είναι η νομισματική πολιτική, τόσο θα συνεχίζεται η αύξηση των τιμών.
Ο David Lubin της Citigroup συμπληρώνει: “Όσο το νόμισμα είναι αδύναμο για να εξυπηρετείται η ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων προϊόντων, ο μέσος Κινέζος θα πλήττεται. Θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση εγχώριων προϊόντων, κάτι που θα ανεβάζει τις τιμές. Πρέπει το χρήμα να γίνει λίγο πιο ακριβό για να σταθεροποιηθούν οι τιμές”.
Η Κίνα προσθέτει επιπλέον κύρος με τη διεθνοποίηση του νομίσματός της. Ταυτόχρονα, ενισχύει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τη γείτονα Ρωσία. Δεν την επέλεξε μόνο για γεωγραφικούς λόγους.
Η Ρωσία βρίσκεται κι αυτή σε ανοδική τροχιά. Έχει χρήματα αδιάθετα. Ακολουθεί επιθετική οικονομική πολιτική. Βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Κάνει διαπραγματεύσεις συγχώνευσης του χρηματιστηριακού δείκτη RTS, ο οποίος αποτιμάται σε δολάρια με τον Micex, ο οποίος αποτιμάται σε ρούβλια, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο έμφαση στο εθνικό της νόμισμα.
Αμφότερες οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας και Ρωσίας ακολουθούν πολιτική αγοράς χρυσού. Ο Stanislav Bozhenko, αναλυτής της ρωσικής AlfaBank εκτιμά ότι “σε περίπτωση δημιουργίας ευρωομολόγου η Ρωσία είναι έτοιμη να αγοράσει ευρωπαϊκό χρέος σωρευτικά χάρη στα διαθέσιμα που έχει”.
Η είσοδος της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης για το ρούβλι έναντι του γουάν αποτελεί παράγοντα που θα λειτουργήσει ως επιβραδυντής στις αγορές της αποδυνάμωσης της τιμής του ρωσικού νομίσματος.
Η ανάλυση της Troika Dialog έδειξε μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία και ανοδική τάση στον πληθωρισμό. Είναι καιρός η Ρωσία να μπει πιο ενεργά στο παιχνίδι της αγοράς συναλλάγματος με ευρωπαϊκούς όρους. Έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει φιλόδοξο παίκτη. Συμμάχησε όμως με μια χώρα που ξεκινά από παρεμφερή αφετηρία με ανάλογους στόχους...

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs