Μια καταχνιά τρέλας δανεισμού και διαφθοράς συγκλόνισε την ελληνική οικονομία το περασμένο έτος και την οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Ο τρόπος που χτύπησε τη χώρα η κρίση και αυτός με τον οποίο καταπολεμάται αυτή, έχει κάνει τους Έλληνες να χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην κοινωνία.
Άρθρο του δημοσιογράφου Rutger van der Hoeven για το ολλανδικό εβδομαδιαίο περιοδικό Groene Amsterdammer, 01/12/2010
Περίπου ένα χρόνο πριν, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαπατήσει τον κόσμο σε πρωτοφανή κλίμακα. Όταν όλες τις τρύπες στον ελληνικό προϋπολογισμό προστέθηκαν μαζί, το εθνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αποδείχτηκε σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο, από αυτό ανέφερε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εάν προσθέσουμε και τους συνταξιούχους του δημοσίου, έχουμε σχεδόν πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ χρέος ανά Έλληνα εργαζόμενο.
Αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός πληθυσμός περνά τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και ογδόντα χρόνια και ο οικονομικός κόσμος πανικοβλήθηκε. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει δανειστεί πάρα πολλά, για να κλείσει όλες τις τρύπες χρέους, με τις τράπεζες και τα ταμεία να απορρίπτουν τα ελληνικά δάνεια.
Για να αποφεύγει την πτώχευση, η Ελλάδα κατέφυγε στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου («τρόικα»), λαμβάνοντας πακέτο έκτακτης ανάγκης ύψους 110 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η τρόικα ζήτησε να κάνει τον έλεγχο των ελληνικών λογιστικών βιβλίων. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι, όχι μόνο στον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά στο σύνολό της, η ελληνική οικονομία ήταν μεγάλη απάτη.
Μια σειρά κυβερνήσεων είχε χρησιμοποιήσει το δημόσιο ταμείο, διορίζοντας δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2009 διορίστηκαν 27.000 υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήξεραν σε ποιο γραφείο να πάνε. Ο δανεισμός δεν αποτελούσε, γενικά, πρόβλημα, από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε λαθραία στο ευρώ το 2000. Και αυτή η απάτη μόλις τώρα έγινε απόλυτα σαφής.
Με λογιστικά κόλπα, που εφευρέθηκαν για τους Έλληνες, από επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, όπως με το να κρατάνε έξω από τα λογιστικά βιβλία τις αμυντικές δαπάνες και τις συντάξεις και με το χαρακτηρισμό των μελλοντικών εισοδημάτων ή των επιχορηγήσεων της ΕΕ, ως επενδύσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Στα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αυτός φαινόταν χαμηλός χάρη, στη μεγάλη δημιουργικότητα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, που είχε ως επικεφαλής έναν άνθρωπο που στη Wall Street αναφέρεται ως «Ο Μάγος»...
Όταν όλα αυτά βγήκαν στο φως, αποκαλύφθηκε πως η ελληνική οικονομία επρόκειτο για μια οργανωμένη μορφή μαζικής πολιτικής διαφθοράς. Στη Βόρεια Ευρώπη η οργή ήταν μεγάλη, όταν το μέγεθος του ελληνικού ερειπίου έγινε γνωστό.
Ωστόσο, η κύρια είδηση που φτάνει από την Ελλάδα στο εξωτερικό: «Η Ελλάδα δεν πτώχευσε ακόμα».
«Αλλά ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα, είναι για πολλούς ειδικούς στην Ελλάδα, σοβαρά προβληματικός» σημειώνει ο καθηγητής οικονομικών, Λουκάς Τσούκαλης, διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
«Η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις κατά είκοσι τοις εκατό και αύξησε το ΦΠΑ. Αυτό έφερε άμεσα χρήματα και δεν υπήρχε ανάγκη για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Τσούκαλης. «Την πραγματικά αιματηρή μάχη, το άνοιγμα του δημόσιου τομέα, το μετατόπισε η κυβέρνηση στο επόμενο έτος. Με τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, κανείς δεν θα μπορεί να ξοδεύσει κάτι. Η ύφεση θα γίνει μάλλον χειρότερη: Τα μέτρα απειλούν να μπει η Ελλάδα σε ένα φαύλο κύκλο».
Ο αρθρογράφος, Γιώργος Δελαστίκ της εφημερίδας «Το Έθνος» είναι -με έναν ήρεμο και λιτό τρόπο- έξαλλος: «Όλοι είναι εναντίον της διαφθοράς, κατά των κλειστών επαγγελμάτων και των υπαλλήλων με τους διογκωμένους μισθούς. Όμως, η κυβέρνηση δεν κάνει περικοπές σε αυτούς, περικόβει σε ανθρώπους που ζουν με πεντακόσια ευρώ το μήνα. Ο Παπανδρέου χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το ξεκαθάρισμα της διαφθοράς, αλλά έρχεται με μέτρα εναντίον όλων. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι η αιτία της κρίσης και ούτε η λύση της».
«Ήμουν μαζί με τον Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, όταν πήγε να εξηγήσει πώς είναι η κατάσταση» λέει ο Δελαστίκ που είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Μπροστά στους δημοσιογράφους και σε μένα, δήλωσε: «Οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν θα κοπούν, αυτό είναι ένα νεοφιλελεύθερο μεράκι». Αλλά το έκανε. Ο ίδιος περιβάλλεται από νεοφιλελεύθερους και το ΔΝΤ έρχεται με τη συνηθισμένη συνταγή. Μαζί θα αδράξουν την κρίση, για να προωθήσουν φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Αλλά η κοινωνία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή. Οι μαζικές απολύσεις και τα κλεισίματα φαίνονται στον ορίζοντα. Θα είναι πολύ δύσκολοι καιροί».
«Υπάρχει πολλή οργή στην Ελλάδα», τονίζει ο καθηγητής, Λουκάς Τσούκαλης. «Φοβάμαι ότι πρέπει να υπάρξει μια κάθαρση, ένα συμβολικός καθαρισμός. Οι υπαίτιοι θα πρέπει να τιμωρηθούν δημοσίως. Προς το παρόν, είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να υποφέρουν, ενώ τα τελευταία χρόνια κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για εκτεταμένη διαφθορά, απάτη ή κακή διαχείριση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.