«Παρά το γεγονός ότι η κρίση στην ευρωζώνη κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο, με το ευρώ να υποχωρεί έναντι των άλλων νομισμάτων και οι αποδόσεις των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της να φθάνουν σε ρεκόρ υψηλά, η μάχη όμως για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών δεν έχει ακόμα χαθεί», τονίζουν οι Finanacial Times.
Τα πρώτα βήματα έγιναν το περασμένο Μάιο, οπότε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν για το bailout της Ελλάδας ενώ στη συνέχεια συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός μόνιμου σχεδίου διάσωσης του ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις στην ευρωζώνη. Επίσης, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έσπασε ένα ταμπού και άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Τα καλά νέα λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή του πολλά όπλα για να χρησιμοποιήσουν εάν η κατάσταση στις αγορές δεν αλλάξει σύντομα. Τα άσχημα νέα όμως, είναι ότι κανένα από αυτά τα όπλα δεν είναι εύκολο να τεθεί σε λειτουργία εξαιτίας πολιτικών και νομικών εμποδίων που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Τα πέντε όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι:
- Αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που θα μπορούσαν να καλμάρουν άμεσα τις ανησυχίες των αγορών. Το μέτρο αυτό βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία που υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αυτές ενθαρρύνουν τις ανεύθυνες δράσεις των κυβερνήσεων και προκαλούν πληθωριστικές τάσεις.
- Αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, των 750 δισ. ευρώ, που θα ανανέωνε την εμπιστοσύνη των αγορών στην δέσμευση της Ε.Ε. πως θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη κρίση σε Ισπανία και Ιταλία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι μία αύξηση του μηχανισμού στήριξης θα έδινε το λάθος μήνυμα ότι επίκειται η διάσωση της Ισπανίας, χωρίς να υπάρχει λόγος. Επιπλέον, θα συναντούσε έντονη αντίδραση από την Γερμανία που δεν θα επιθυμούσε να αυξήσει τη συνεισφορά της στο μηχανισμό διάσωσης.
- Έκδοση ευρωομολόγου, που θα σήμαινε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης αλλά και μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Όμως, το Βερολίνο, έχει ήδη αποκλείσει αυτή τη πιθανότητα γιατί θα οδηγούσε σε αύξηση του δικού της κόστους δανεισμού.
- Ενιαία δημοσιονομική πολιτική εντός της ευρωζώνης. Αυτό το μέτρο θα σήμαινε ουσιαστικά την εκχώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία ωστόσο επιμένει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επωμίζονται το βάρος των αποφάσεών τους.
- Διάλυση της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δεν εφαρμοστεί, ο διάλογος γύρω από τη διάλυση της ευρωζώνης ενδέχεται να ενταθεί. Βέβαια κανείς δεν πιστεύει ότι η έξοδος της Ελλάδας για παράδειγμα από το ευρώ και η επιστροφή της στην δραχμή θα έχει θετικά αποτέλεσμα, καθώς είναι μάλλον βέβαιο ότι θα την βυθίσει σε μεγαλύτερη κρίση.
Προειδοποιήσεις για κατάρρευση της ευρωζώνης
Την ίδια στιγμή, σε ντιμπέιτ διεθνών οικονομολόγων στο Fidelity Funds Network, έγινε λόγος για αρνητική πρόβλεψη της πορείας της ευρωζώνης, ακόμη και για διάλυσή της. O Stewart Robertson, ανώτερο στέλεχος της Aviva Investors, δήλωσε ότι αναμένει μία χώρα εκ των Pigs να αποχωρήσει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, καθώς και μία από τις πιο δυνατές οικονομίες του ευρώ όπως η Γερμανία. «Ένας τρόπος για την ανάπτυξη είναι πλέον το να μην είναι μια χώρα στο ευρώ. Η πιθανότητα μία χώρα να εξέλθει από την ευρωζώνη είναι πλέον υπαρκτή», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ιρλανδικός μηχανισμός στήριξης, είναι μία προσωρινή ανακούφιση που όμως δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα της ευρωζώνης, εκτός και αν αποφασιστεί κάποια μορφή δημοσιονομικής ένωσης.
Αντίθετη άποψη είχαν οι οικονομολόγοι, Azad Zangana και Nick Clay, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησης καμίας χώρας από το ευρώ, καθώς υπάρχει μεγάλη πολιτική βούληση να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη.
Στο μεταξύ, έκθεση που δημοσιεύεται από δύο think tank, το Legatun Institute και το American Enterprise Institute, προειδοποιεί ότι το πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία είναι καταδικασμένο στην αποτυχία, ενώ ο ολοένα και αυξανόμενος οικονομικός αναβρασμός τελικά θα οδηγήσει τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων την Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, στην έξοδο από την ΟΝΕ. Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για διάλυση της ευρωζώνης μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών ετών.
«Η χρεοκοπία από ένα μέλος του ευρώ είναι παρά πάνω από πιθανό να εξαπλωθεί και τελικά να οδηγήσει σε έξοδο από την ΟΝΕ της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», τονίζει η έκθεση, ενώ συμπληρώνει ότι οι πιο δυνατές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα αναγκαστούν να τις ακολουθήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.