Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τέσσερα σενάρια λύτρωσης από την ΕΚΤ

Τέσσερα σενάρια λύτρωσης από την ΕΚΤ

«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα η Τράπεζα να επεκτείνει σημαντικά τις αγορές κρατικών ομολόγων και προειδοποίησε τις αγορές να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης στην ευρωζώνη» αναφέρουν σήμερα στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Financial Times.


Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι «το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι μια διαφιλονικούμενη επιλογή στους κόλπους του συμβουλίου της τράπεζας από τότε που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο, με τον Αλεξ Βέμπερ, πρόεδρο της Bundesbank της Γερμανίας, να εκφράζει δημοσίως την αντίθεσή του. Ομως ο ρυθμός επέκτασης της κρίσης τροποποίησε τον διάλογο εντός της ΕΚΤ που μπορεί να δικαιολογήσει την αυξανόμενη παρέμβασή της επιχειρηματολογώντας ότι «τα κόστη κρατικού δανεισμού έχουν ξεφύγει εντελώς», καταλήγει η εφημερίδα
Τέσσερα σενάρια λύτρωσης από την ΕΚΤ

Μιλώντας χθες στο ευρωκοινοβούλιο, ο Τρισέ άφησε να εννοηθεί πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από το 22μελές συμβούλιο της Τράπεζας που συνεδριάζει αύριο. Ταυτόχρονα  «δεν αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εκδόσουν κοινά ομόλογα, παρότι η ΕΚΤ δεν υιοθετεί ένα τέτοιο βήμα».

Με προειδοποιητικό τόνο, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι «οι κερδοσκόποι υποτιμούν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης», ενώ ενδεικτική του προβληματισμού του και η αποστροφή του, από την ίδια ομιλία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: «Ελλάδα και Ιρλανδία έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στην προσαρμογή».

Οικονομολόγοι συγκεφαλαιώνουν στο Bloomberg ότι οι επιλογές παρέμβασης της ΕΚΤ είναι οι εξής τέσσερις:

  •  Την ενίσχυση του «ταμείου διάσωσης» από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 2 τρισεκατομμύρια
  •  Την περικοπή των επιτοκίων δανεισμού στις χώρες που έχουν καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης
  •  Την έκδοση κοινών ομολόγων για τις 16 χώρες του ευρώ
  •  Την ενίσχυση της ρευστότητας της ευρωζώνης με ζεστό χρήμα κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση που θυμίζει δηλαδή... FED.

Ανησυχητική ομοφωνία

Ακρως ανησυχητική ομοφωνία διακρίνει διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναλυτές στη διαπίστωση ότι το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας δεν έπεισε τους επενδυτές και οδηγεί ευθέως σε επέκταση της κρίσης όχι μόνο στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ και η Γαλλία ακούει όλο και πιο συχνά να αναφέρεται το όνομά της....

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγου της Morgan Stanley Joachim Fels, αναφέρει  ότι η εξάπλωση στις περιφερειακές χώρες είναι ανεξέλεγκτη. «Και αρχίζει πλέον να ασκεί πιέσεις και σε κάποιες από τις χώρες του βασικού ευρωπαϊκού κορμού».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε υπερβολικό ότι όλες οι εφημερίδες σε Ισπανία και Ιταλία φιλοξενούν δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι -στην περίπτωση της Ισπανίας- κατηγορούν Γερμανία και Γαλλία ότι παίζουν με τη φωτιά πυροδοτώντας μια μεγάλη κρίση στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ στην Γαλλία επαναλαμβάνουν γνωστά επιχειρήματα του τύπου... «Η Γαλλία δεν είναι ούτε Ελλάδα, ούτε Ιρλανδία».

Σόιμπλε: Απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν υπερασπιστούμε το ευρώ
Και μόνο η σκέψη ότι δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε επιτυχώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα είχε απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη Γερμανία, όπως επίσης και συνέπειες για τον δημόσιο προϋπολογισμό» δήλωσε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο  Σόιμπλε υπεραμύνθηκε του εναιαίου νομίσματος, καθώς θεωρεί τη σταθερότητα του ευρώ αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθερότητα της Ευρώπης και παράλληλα είναι υπέρμαχος των ευρωπαίων συναδέλφων του για στήριξη του Δουβλίνου. Αντίθετα,  ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς-Όλαφ Χένκελ, επανέφερε ένα από τα πλέον ριζοσπαστικά σενάρια που ακούγονται στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα. Πρότεινε να χωριστεί το ευρώ στα δύο: Από τη μια το ισχυρό ευρώ υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, ένα «ευρώ του Βορρά» και από την άλλη το πιο αδύναμο «ευρώ του νότου» υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας.


Μαρία Κράλλη 



http://www.ethnos.gr Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs