Σαν τεστ για το αν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση - συνεννόηση με τη Ν.Δ. θεωρούν στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που συζητήθηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και το οποίο μεταξύ άλλων βάζει πλαφόν στις αποδοχές των υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιεί ως πιλότο αλλαγών στις ΔΕΚΟ τα όσα προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το μισθολογικό των εργαζομένων η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καθοριστεί ανώτατο όριο αποδοχών τα 50.000 ευρώ, να περικοπούν δραστικά όλες οι δευτερεύουσες απολαβές (πριμ, υπερωρίες, εκτός έδρας κ.λπ.), το ύψος των οποίων να μην υπερβαίνει το 10% του βασικού μισθού και να ενσωματωθούν τα επιδόματα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δημ. Ρέππας, η Τίνα Μπιρμπίλη κ.ά.
Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που αποτελεί βασική προϋπόθεση του Μνημονίου για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου τον Μάρτιο, δημιουργεί προϋποθέσεις συναίνεσης με τη Ν.Δ., καθώς οι θέσεις της για τις ΔΕΚΟ είναι παραπλήσιες με αυτές της κυβέρνησης και τόνιζαν ότι η αξιοπιστία της και η υπευθυνότητά της θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει σε αυτό. Το νομοσχέδιο είναι από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και να γίνει νόμος του κράτους εντός του Δεκεμβρίου ή, το αργότερο, μέχρι το μέσον Ιανουαρίου.
Βάσει του νόμου που τώρα ισχύει, οι 53 ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες διαμορφώνουν τις μισθολογικές δαπάνες με βάση όσα ορίζονται σε κάθε Συλλογική Σύμβαση. Η μόνη παρέμβαση που μπορούσε να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο ήταν με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής να αποφασίσει την επιβολή πλαφόν στην ετήσια αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων και όχι αλλαγές του μισθολογίου τους. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι το σημείο κλειδί στο φημολογούμενο νόμο είναι πώς θα νομιμοποιηθεί η αναγκαία παράκαμψη των Συλλογικών Συμβάσεων, με στόχο την επιβολή του πλαφόν 50.000 ευρώ στις αποδοχές.
Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση αξιολογούν ως θετική την απήχηση της χθεσινής επίσκεψης του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στην Αθήνα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι συμφωνεί με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να επείγονται για το πότε θα ληφθεί από την Ε.Ε. η οριστική απόφαση της επιμήκυνσης, η οποία ούτως ή άλλως, όπως έγραψε και χθες η «Ε», εξαρτάται κι από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών για την τέταρτη δόση. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο χρόνος της απόφασης θα κριθεί και από το πότε η Γερμανία θα περάσει το θέμα από το Κοινοβούλιό της, η οποία, αξίζει να σημειωθεί ότι, για την ώρα, δεν πολυβιάζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.