Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Χρονιά της κρίσης για την Ελλάδα το 2011: Δάνεια στο 0-2%, NPLs στο 12%, ρευστότητα στην ΕΚΤ 100 δις και οι τραπεζικές μετοχές...σε νέα ιστορικά χαμηλά



Χρονιά της κρίσης ή καλύτερα κορύφωσης της κρίσης στην Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα.
Είναι προφανές ότι θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά με το 2010 και ίσως και χειρότερη όσον αφορά τα δάνεια  με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 0 με 2% τα προβληματικά δάνεια στο 12% ή 31 δις ευρώ την εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ στα 100 δις ευρώ από 95 δις την τρέχουσα περίοδο και τις τραπεζικές μετοχές και το χρηματιστήριο να έχουν καταγράψει νέα ιστορικά χαμηλά μέσα στο 2011 με πιθανότερο σενάριο στο πρώτο 4-5μηνο του 2011.
Τα δάνεια κάποια στιγμή θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται, θα έρθει μια περίοδος σταθεροποίησης πέριξ του μηδενός ή και αρνητικό ρυθμό στο -1% με -2%  και προς το τελευταίο 3μηνο ίσως ξεκινήσει μια ανάκαμψη με στόχο  το +1% με +2% για την επόμενη χρονιά.
Τα προβληματικά δάνεια θα κορυφώσουν και αυτό σημαίνει ότι το 2011 θα φθάσουν στα 31 δις ευρώ ή 12% επί του συνόλου των χορηγήσεων που διαμορφώνονται στα 261 δις ευρώ.
Το βασικότερο πρόβλημα στο σύστημα θα αναδειχθεί η ρευστότητα για τις τράπεζες. Η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί καθ΄ όλο το 2011 και μάλλον θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ από 95 δις της τρέχουσας περιόδου.
Οι τράπεζες επίσης καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν και τα haircut στις εγγυήσεις τους που ανέρχονται στα 137,7 δις ευρώ στην ΕΚΤ που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον 6-7 δις ευρώ επιπρόσθετες εγγυήσεις.
Όσον αφορά μια πιθανή υποβάθμιση των ομολόγων των τραπεζών από την Fitch η αρνητική επίδραση δεν φαίνεται να ξεπερνά το 1,5 -2 δις ευρώ σε ρευστότητα.
Θα συμβούν και πολλά άλλα ωστόσο γεγονός είναι ότι όλα αυτά θα έχουν επίδραση στις τραπεζικές μετοχές και στο ΧΑ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης, επιθετικής μάλιστα, ότι θα έρθουν και τα stress tests και πλήθος άλλων παραμέτρων δεν αποκλείεται οι τραπεζικές μετοχές να καταγράψουν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Είναι πιθανό οι τραπεζικές μετοχές να δουν μια περαιτέρω υποχώρηση 20% με 30% από τα τρέχοντα επίπεδα και αναλογικά και ο γενικός δείκτης.
Ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου του 2011 εκεί θα κριθεί αν οι τραπεζικές μετοχές και το ΧΑ μπορούν να αντέξουν την πίεση.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs