Του Γιώργου Δελαστίκ
Μπορεί ο πρωθυπουργός να κέρδισε τη μάχη εναντίον των "αντιμνημονιακών ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δημαρά και Γιώργου Καλούδη, πράγμα που οδηγεί πιθανότατα στην κατάκτηση της πολιτικά και επικοινωνιακά σημαντικότατης περιφέρειας της Αττικής από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν ορισμένα παρατράγουδα στην προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτής της επιτυχίας από το κυβερνών κόμμα. Στις προχθεσινές εκλογές δεν συνέβη βεβαίως μόνο η εκτόπιση των Δημαρά και Καλούδη από τον δεύτερο γύρο. Συνέβησαν και άλλα πράγματα, πολύ σοβαρά, τα οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.
Εν πρώτοις υφίσταται ένα θεμελιώδες ερώτημα: από πού έβγαλε ο πρωθυπουργός το συμπέρασμα ότι δήθεν ο ελληνικός λαός "σήμερα επιβεβαίωσε ξανά ότι αυτή την αλλαγή θέλει και τώρα, αυτή την αλλαγή ζητά και τώρα";
Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν συνάγεται πάντως από τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός προσέδωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του Μνημονίου που υπέγραψε ο ίδιος με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δικαίωμά του.
Από τη στιγμή όμως που ο ελληνικός λαός έδωσε στους υποψηφίους που στήριζε το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές μόνο το ένα τρίτο των ψήφων πανελλαδικά, αντιβαίνει σε κάθε κανόνα της λογικής ο ισχυρισμός του ότι το 33% αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός εγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησής του στο θέμα του Μνημονίου.
Ακόμη και αν ο Γ. Παπανδρέου θελήσει να προσθέσει στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και τις ψήφους του ΛΑΟΣ, του μοναδικού άλλου κόμματος που είναι υπέρ του Μνημονίου, πάλι οι υποστηρικτές του Μνημονίου δεν φτάνουν ούτε το 40%. Πού είδε την πλειοψηφία, όταν το υπόλοιπο 60% της ΝΔ, των υποψηφίων της Αριστεράς και των ανταρτών του ΠΑΣΟΚ τάσσεται αναφανδόν εναντίον του Μνημονίου;
Είναι απορίας άξιον γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει ότι ο λαός "επιβεβαίωσε ξανά ότι αυτή την αλλαγή θέλει και τώρα", όταν τα γεγονότα υπογραμμίζουν το εντελώς αντίθετο: το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά κατέρρευσε, καθώς υπέστη αβυσσαλέα συρρίκνωση κατά περίπου... 10 (!) ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το μόλις προ ενός έτους ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές.
Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να χάνει δέκα μονάδες εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να ισχυρίζεται ότι αυτό σημαίνει πως οι ψηφοφόροι... εγκρίνουν (!) την πολιτική αυτή; Αυτά είναι αστείοι ισχυρισμοί.
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και είναι διαυγέστατη: ο πρωθυπουργός μετέτρεψε τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε "δημοψήφισμα" για το Μνημόνιο και ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ένα στεντόρειο "Οχι" σε ποσοστό περίπου 60%!
Δεδομένου ότι το "δημοψήφισμα" ήταν άτυπο, ο πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να περιφρονήσει αυτή την λαϊκή ετυμηγορία, να την αγνοήσει και να δηλώσει, όπως ήδη έκανε, ότι "εμείς προχωράμε, δεν σταματάμε". Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να προσβάλει βάναυσα και τη λογική των πολιτών, ισχυριζόμενος ότι δήθεν συμφωνούν με την πολιτική που καταδίκασαν συρρικνώνοντας κατά δέκα μονάδες το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ!
Οχι, οι πολίτες διαφωνούν ριζικά, έντονα και σε μεγάλο ποσοστό ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με το Μνημόνιο και το έδειξαν και με την ψήφο τους στις προχθεσινές εκλογές.
Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε τον πρωθυπουργό να μην κάνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με τέτοια πτώση στα ποσοστά του, το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως αδύνατο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση παρά τις 50 έδρες δώρο του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου. Κανένας λόγος δεν υφίσταται που να δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία ότι σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αυξήσει κατά 6-7 εκατοστιαίες μονάδες το ποσοστό του για να περάσει τις 150 έδρες.
Επειτα, μπορεί να μην ανέβηκε μεν το ποσοστό της ΝΔ, αλλά η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ απέναντί της από σχεδόν 11 μονάδες που ήταν πέρυσι συρρικνώθηκε φέτος σε 2-3 μονάδες! Θα συνιστούσε ολέθριο πολιτικό σφάλμα του Γ. Παπανδρέου να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τόσο αρνητικές συνθήκες, όπου τίποτα δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ακόμη και την ήττα του.
Αλλο η μπλόφα περί εκλογών -η οποία πέτυχε τον στόχο της- και άλλο η πολιτική αυτοκτονία μέσω πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Β' ΓΥΡΟΣ
Μένουν πάρα πολλά να κριθούν ακόμη
Ενδιαφέρων, πολύ πιο ενδιαφέρων από όσο φανταζόταν κανείς προεκλογικά, αποδεικνύεται ότι θα είναι ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών την Κυριακή. Με το τελικό σκορ στις περιφέρειες να αναμένεται να διαμορφωθεί 7-6 ή 8-5 υπέρ οποιουδήποτε κόμματος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και με όλους τους μεγάλους δήμους να βρίσκονται ακόμη υπό διεκδίκηση, είναι προφανές ότι η μάχη των εντυπώσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αυτή την Κυριακή. Η προσέλκυση πολιτικών συμμάχων και πρωτίστως η προσπάθεια κινητοποίησης ψηφοφόρων που απείχαν στον πρώτο γύρο αναμένεται ότι θα καθορίσουν την έκβαση των πολλαπλών αναμετρήσεων.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.