Θέμα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και ελαστικοποίησης του ωραρίου ανακίνησε χθες εκ νέου η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, με το πρόσχημα της στήριξης των επιχειρήσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.Η κ. Κατσέλη δήλωνε χθες ότι «το μη μισθολογικό κόστος (σ.σ. δηλαδή οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές) στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό», και ότι «η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζει τρόπους να μειωθεί αυτό το κόστος για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, «η μείωση των εισφορών θα είναι «οριζόντια», δηλαδή θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και πιθανότατα δεν θα ξεπερνά τις πέντε εκατοστιαίες μονάδες. Σήμερα οι εισφορές στο ΙΚΑ- ΤΕΑΜ (για κύρια και επικουρική σύνταξη) φθάνουν περίπου το 28,6% για τον εργοδότη και το 16% για τον εργαζόμενο». Ταυτοχρόνως το υπουργείο «εξυπηρετεί» τις επιχειρήσεις με την καθιέρωση πάγιου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία προβλέπουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους που διατηρούνται στις θέσεις τους.
Σημειώνεται πως τα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ συνολικά ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ προς τον ΟΑΕΕ φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερες από 450.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, 250.000 αγρότες και 100.000 με δεύτερη ασφάλιση χρωστούν συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται μεν να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όμως να σκέφτεται να «σφίξει τη θηλιά» προς τις επιχειρήσεις. Μάλιστα η κα Κατσέλη προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία, με αύξηση των απαιτούμενων δόσεων από 36 σε 48 τουλάχιστον.
Το υπουργείο μελετά επίσης αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής Εσόδων, η οποία έχει ως αντικείμενο την παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή των οφειλόμενων για μεγαλοοφειλέτες (με χρέη άνω 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, 200.000 ευρώ στον ΟΓΑ και 80.000 στα άλλα Ταμεία). Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί προς συζήτηση είναι η ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» χειρισμών στην επιτροπή, δίνοντας της ακόμα και το δικαίωμα να αποφασίζει το «πάγωμα» των οφειλών, με την προϋπόθεση να καταβάλλονται απρόσκοπτα οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Επιπλέον, συζητάτε η μείωση των τρεχουσών εισφορών, εάν η πληρωμή τους γίνει συσσωρευτικά. Παράλληλα, αναμένεται να κατατεθεί το αναμορφωμένο σχέδιο για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ώστε –κατά την υπουργό Εργασίας– εργαζόμενοι και εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν ισότιμα σε αυτόν.
Υπενθυμίζεται εκτός των ανωτέρω ότι η τρόικα των δανειστών έχει θέσει θέμα υπερίσχυσης των επιχειρησιακών επί των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, όχι μόνο υπό ειδικές συνθήκες αλλά εν γένη. Από την άλλη, η ΑΔΕΔΥ, μετά από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, προετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.