- «Η παράταση [της αποπληρωμής των δανείων], αν γίνει, θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που έχουν επιτευχθεί»,
- είπε ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Μία δήλωση του Γ.Παπακωνσταντίνου στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, που διεξάγεται την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη, ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Neswires, ο υπουργός φέρεται να είπε ότι «η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργεί θέματα ηθικής τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επί της αρχής, κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως λογική».
Στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται από τον συντάκτη του κειμένου να είπε ότι θα ήταν λογική η συμμετοχή ιδιωτών σε αναδιάρθρωση, «όπως επιμένει η Γερμανία», ωστόσο, η ερμηνεία αυτή αποδόθηκε από πηγές του υπουργείου στον συντάκτη, καθώς ο υπουργός σχολίασε γιατί κατά τη γνώμη του η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί λογικό να επιμένει σε αυτή την πρόταση.
Από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν αποτυπώνει την πλήρη φράση του υπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης Μέρκελ (με την οποία συμφωνεί, όπως φαίνεται, και η γαλλική κυβέρνηση), ώθησε, τις τελευταίες εβδομάδες, στα ύψη τα επιτόκια στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης και κυρίως στην Ιρλανδία.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει «να είναι πολύ προσεκτικοί» όταν συζητούν το ζήτημα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος εμμέσως στη γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με Το Βήμα.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς το πώς θέτει κανείς το ζήτημα, ακόμα και αν το θέτει για μετά το 2013 ή το 2014, έχει άμεση επίπτωση στο τώρα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Η κυρία Μέρκελ είχε επαναλάβει και την Πέμπτη τη συγκεκριμένη θέση.
«Δεν θεωρούμε ότι είναι η σωστή στιγμή», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Θεωρούμε ότι μία τέτοια συζήτηση σε αυτό το πλαίσιο έχει επιπτώσεις στα spreads και το κόστος χρηματοδότησης σήμερα», τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη αναδιάθρωση του χρέους είναι επιζήμιες.
«Η παράταση [της αποπληρωμής των δανείων], αν γίνει, θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο για αυτά που θα έπρεπε να γίνουν», είπε.
«Αν ανοίξει τώρα η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις περικοπές χρέους, νομίζω ότι τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έστελνε λάθος μήνυμα, δεν θα έλυνε τίποτα και θα έβλαπτε και άλλες χώρες της περιφέρειας», τόνισε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Ιρλανδίας.
«Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι αρκετά διαφορετική από τις άλλες χώρες, στην Ιρλανδία το πρόβλημα ήταν το τραπεζικό σύστημα. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις [...] θα πρέπει να αποφασίσει [η Ιρλανδία] εάν θα ζητήσει βοήθεια ή όχι, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει. Στο τέλος της ημέρας, θα βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία [για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης]», εκτίμησε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί αργότερα, εντός της ημέρας, με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ντομινίκ Στρος-Καν, με τον Φινλανδό επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είναι οικοδεσπότης του συνεδρίου, αλλά και με την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνεται στους ομιλητές του Euro Finance Week.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.