Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Προβόπουλος: Δέσμη τριών μέτρων για την οικονομία


provopoulos
Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης -προς το χειρότερο- των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας από τη Eurostat, ο Γιώργος Προβόπουλος κάτεθεσε δέσμη τριών προτάσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ανοδική δυναμική του δημόσιου χρέους.
Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων, ενώ χαρακτηρίζει επιζήμια τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους.
α) επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων πιο νωρίς,
β) επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (αρχίζοντας από την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο),
γ) αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Επίσης, ζητούμενο θεωρεί την συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ που θα είναι διατηρήσιμοι.
Επιπλέον, η ΤτΕ εμμένει στην άποψη ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι το σχετικό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί με την υιοθέτηση κατάλληλου μίγματος πολιτικής.
Άλλωστε, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι στο παρελθόν όσες ανεπτυγμένες χώρες επέτυχαν μηδενικό ή πλεονασματικό πρωτογενές αποτέλεσμα δεν προχώρησαν σε κήρυξη χρεοκοπίας, αλλά συνέχισαν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτή είναι και η ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει η ΤτΕ. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΤτΕ θεωρεί ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος σε περίπτωση χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η κήρυξη χρεοκοπίας με αναδιάρθρωση του χρέους, εκτιμά η ΤτΕ, θα είχε άμεσες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία κάποιων «ξένων», αλλά και για ελληνικές τράπεζες, ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων και Έλληνες ιδιώτες που κατέχουν σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους, όπως και για συνταξιοδοτικά ταμεία εργαζομένων άλλων χωρών και για τράπεζες χωρών της ΕΕ, που επίσης κατέχουν ένα άλλο σημαντικό μέρος.

THEINSIDER
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs