Του Κωνσταντινου Zουλα
Η δημόσια προχθεσινή παραδοχή του κ. Πάνου Μπεγλίτη, ότι το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε εντελώς λάθος προεκλογική στρατηγική, και η ανάλογη χθεσινή της κ. Λούκας Κατσέλη, που ομολόγησε ότι μία από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές γκάφες (!) ήταν η περιβόητη περαίωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι ενδεικτικές του βαρύτατου κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος όχι μόνον έκρινε σκόπιμο χθες να επαναλάβει (στο Μega) ότι διαφωνούσε με τον εκβιασμό των πρόωρων εκλογών, αλλά για πρώτη φορά δημοσιοποίησε ως γενικότερο κυβερνητικό πρόβλημα τον τρόπο που λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις. «Ως μέλος της κυβέρνησης ζητώ τουλάχιστον να είμαι ενήμερος» είπε, προδίδοντας ότι δεν ζητήθηκε καν η άποψή του για τη διλημματική στρατηγική των πρόωρων εκλογών και καρφώνοντας έτσι ευθέως το «διευθυντήριο» του πρωθυπουργού. Το ίδιο έπρατταν, άλλωστε, και πολλοί συνάδελφοί του, επιβεβαιώνοντας ήδη από το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνηση λειτουργεί κατ’ ουσίαν με δύο κύκλους: Εναν ολιγομελή που περιβάλλει τον κ. Παπανδρέου και τον επηρεάζει καταλυτικά στις επιλογές του και έναν ευρύτερο στον οποίο «ανήκουν» οι υπόλοιποι υπουργοί, που πληροφορούνται κατόπιν εορτής τις αποφάσεις καλούμενοι μάλιστα να τις υπερασπισθούν.
Τα πυρά των πολλών ήταν αναπόφευκτο να τα δεχθούν οι λίγοι και κυρίως το μοντέλο διεύθυνσης της κυβέρνησης και του κόμματος που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου υπουργού, ο οποίος παρομοίαζε προχθές με «case study αυτοκαταστροφής» την απειλή των εθνικών εκλογών, καθώς, όπως εξηγούσε, ήταν γνωστό από τις δημοσκοπήσεις ότι το 80% των πολιτών δεν τις επιθυμούσε και επομένως «όποιοι τις εμπνεύστηκαν παρέβλεψαν ότι θα ήταν αυτοκτονία να τις προκαλέσουμε». Ο ίδιος υπουργός προσέθετε μάλιστα ότι η «καθαρή νίκη» την οποία εισήγαγε ασαφώς ο πρωθυπουργός υποχρέωσε όλους τους βουλευτές να εξηγούν με ποιο ποσοστό θα ήμασταν ευχαριστημένοι και στη συνέχεια να απολογούνται ότι δεν προκαλέσαμε εκλογές γιατί φοβηθήκαμε από το δυσμενές αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της Κυριακής λειτούργησε ως φαίνεται ακόμη και απελευθερωτικά για κάποιους υπουργούς να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους για τον τρόπο λειτουργίας του Μαξίμου. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η δημόσια αιχμή του κ. Μπεγλίτη ότι «χάσαμε όλο το καλοκαίρι συζητώντας για συντονιστές και υπερυπουργούς, ενώ θα έπρεπε να καθορίζουμε τη στρατηγική μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές», καλώντας μάλιστα από τηλεοράσεως τον πρωθυπουργό «να αναζητήσει ευθύνες για το τι συνέβη από το καλοκαίρι έως σήμερα».
Οι αρνήσειςΜε ανάλογο ύφος ασκούσαν κριτική και πολλοί βουλευτές που υπενθύμιζαν τις απαξιωτικές αρνήσεις που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από κορυφαία στελέχη να κατέλθουν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες όπως και την τεράστια καθυστέρηση να επιλεγούν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια να δίνεται η εντύπωση των τυχαίων επιλογών. «Ακόμη και αν προκήρυσσε ο πρωθυπουργός εκλογές προχθές θα έπρεπε να πείσει τους πολίτες να μετανοήσουν για την ψήφο τους την Κυριακή και να μας ξαναστηρίξουν σε εθνικές κάλπες» έλεγε πολύπειρος βουλευτής, για να καταδείξει τις πολιτικές ανακολουθίες του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Η περιγραφείσα κυβερνητική σύγχυση προσέφερε τέλος και μια καλή ευκαιρία στην κ. Λ. Κατσέλη να πάρει την «εκδίκησή» της από τον κ. Παπακωνσταντίνου. «Πρέπει να μην αποφεύγουμε γκάφες σαν κι αυτές που έχουμε κάνει» είπε χθες (ΑΝΤ1) και χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε ως «γκάφα» την περαίωση. «Οχι καθ’ εαυτήν την περαίωση, αλλά την εφαρμογή της» όπως εξήγησε...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.