Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο φόβος της Ιρλανδίας διαπερνά την Ευρώπη

By David Oakley (Λονδίνο), Tony Barber (Δουβλίνο), Peter Wise (Πορτογαλία), Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)

Οι φόβοι ντόμινο από τα τραπεζικά προβλήματα της Ιρλανδίας διαπέρασαν την Ευρώπη, πιέζοντας το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του δολαρίου και καταποντίζοντας τις μετοχές.

Οι τράπεζες ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος των ζημιών στα χρηματιστήρια, ενώ οι αγορές ομολόγων στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης πιέστηκαν.

Η υποτονική δημοπρασία ισπανικών ομολόγων, που υποχρέωσε τη χώρα να πληρώσει ιδιαίτερα μεγάλες προμήθειες, δημιούργησε το ερώτημα μήπως η κρίση της ευρωζώνης μεταδοθεί στη Μαδρίτη και απειλήσει το ενιαίο νόμισμα.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτινάχτηκε σε ρεκόρ έναντι του γερμανικού και η Μαδρίτη πληρώνει σήμερα υψηλότερο επιτόκιο για τρίμηνο δανεισμό απ’ όσο πληρώνει η Γερμανία για πενταετή.

Οι ιρλανδικές τράπεζες διολίσθησαν πάνω από 20%, με δραματικές απώλειες για την Bank of Ireland και την Allied Irish Banks, παρά τις προσπάθειες του Δουβλίνου να συγκρατήσει την κρίση.

Ο κ. Alan Wilde, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων της Baring Asset Management, δήλωσε: «Το ντόμινο είναι μεγάλο πρόβλημα για την ευρωζώνη. Υπάρχει κίνδυνος οι φόβοι για την Ιρλανδία να συνεχιστούν αντί να εκτονωθούν και η κρίση να μεταδοθεί στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Αν χρειαστεί να διασωθεί η Ισπανία, θα τεθεί ζήτημα για όλη την ευρωζώνη».

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου θα παρουσιάσει τετραετές πρόγραμμα λιτότητας σήμερα Τετάρτη, που έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα χωρίς να βυθίσει την οικονομία σε κάθετη πτώση.

Το σχέδιο πιθανόν να περιέχει περικοπές 6 δισ. ευρώ του χρόνου και επιπλέον 9 δισ. ευρώ μεταξύ 2012 - 2014. Είναι σχεδιασμένο να ανοίξει τον δρόμο για μηχανισμό διάσωσης 80 - 90 δισ. ευρώ από τους εταίρους της Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Η σταθερότητα είναι σημαντική», δήλωσε ο κ. Olli Rehn, επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

Επιτείνοντας τις ανησυχίες, το έλλειμμα της Πορτογαλίας διευρύνθηκε στο 10μηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν για να ηρεμήσουν τις αγορές έχουν μέχρι στιγμής μικρή επίδραση στις δημόσιες δαπάνες.

Το έλλειμμα, με αύξηση 2,8% στις κρατικές δαπάνες σε σχέση με πέρυσι, απειλεί να υπονομεύσει την προσπάθεια της Πορτογαλίας να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσει την Ιρλανδία και να ζητήσει διεθνή διάσωση.


ΠΗΓΗ: FT.com

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs