Συνεργάτες του πρωθυπουργού μεταδίδουν ότι δεν πρέπει να αναμένονται την προσεχή εβδομάδα
Μειωμένες είναι οι πιθανότητες ο κ. Γ. Παπανδρέου να προβεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ γύρου, σε σημαντικές ενδοκομματικές πρωτοβουλίες, παρότι τούτο δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή είναι άκρως αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, πρόκειται για μια εβδομάδα με το ενδιαφέρον προσανατολισμένο κυρίως στα οικονομικά ζητήματα, που ούτως ή άλλως θα αποτελούν στο εξής την κύρια μέριμνα της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Παρίσι, την ίδια ημέρα που στην Αθήνα καταφθάνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ενώ την Πέμπτη ξεκινά η συζήτηση για την κατάθεση του προϋπολογισμού, το τελικό κείμενο του οποίου θα παρουσιάσει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πιθανότητα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι μάλλον απομακρυσμένη, ενώ δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη τύχη και η φημολογία των τελευταίων ημερών περί «ανοιγμάτων» στα άλλα κόμματα ή αλλαγών στην ομάδα σχεδιασμού, με την προσθήκη ορισμένων «κορυφαίων» στελεχών. «Στην ομάδα συμμετέχουν οι τρεις πρώτοι τη τάξει υπουργοί», τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, και συμπλήρωναν ότι «άλλες προσθήκες δεν θα έλυναν κανένα πρόβλημα».
Ωστόσο, παραμένει η πιθανότητα μετεκλογικής σύγκλησης κάποιου κομματικού οργάνου όπως το Πολιτικό ή και το Εθνικό Συμβούλιο, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Την ενεργοποίηση του κόμματος ζητούν κυρίως βουλευτές, αλλά και περιφερειακά στελέχη, προκειμένου -όπως λένε αρκετοί- να ξεκαθαρίσει ποιοι στήριξαν και ποιοι όχι τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις 13 περιφέρειες. Με δεδομένο το ήδη αρνητικό κλίμα που υφίσταται από την Κυριακή, η ενεργοποίηση του κόμματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα αποτελέσματα του β΄ γύρου.
Στη συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ως προς την οικονομία, είναι δεδομένο ότι υφίστανται πλέον δύο διακριτές, αποκλίνουσες απόψεις. Πρώτη, εκείνη που άρθρωσε δημόσια ο κ. Χ. Καστανίδης και αφορά τις επιδιώξεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή τη διαπραγμάτευση για χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Την άποψη αυτή υπερασπίζονται όσοι τάσσονται υπέρ μιας πολιτικής διαχείρισης της δυσάρεστης οικονομικής κατάστασης, και η οποία υπαγορεύει διαπραγμάτευση ώστε να περισωθούν θέσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο. Υφίσταται, ωστόσο, και μια δεύτερη άποψη, σύμφωνα με την οποία η μόνη λύση για να αποφύγει τη «βαλκανοποίηση» η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, είναι η λήψη σκληρών, δραστικών μέτρων, στις ράγες δηλαδή του Μνημονίου.
Υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι συντάσσονται με την άποψη τούτη, που τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν μιλήσει και αναμένουν την επόμενη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για να εκφράσουν τη συγκεκριμένη άποψη. Αν και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει ταχθεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, είναι βέβαιο ότι θα βολιδοσκοπήσει το κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα για την Ευρώπη, προτού προσχωρήσει σε οποιαδήποτε από τις δύο απόψεις. Το δίλημμα για τον κ. Παπανδρέου γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν συνυπολογισθεί ότι στη ρητορική της κυβέρνησής του τους τελευταίους μήνες, κυριαρχεί η υπόσχεση για διατήρηση τουλάχιστον της εργασιακής ασφάλειας στον δημόσιο τομέα.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.