Είναι γνωστή η πολιτική της Τουρκίας να διευρύνει την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα σε περιοχές με κατεξοχήν μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Ειδική περίπτωση αποτελεί το Κόσοβοπου έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, χωρίς όμως να έχει αναγνωριστεί από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 5 χώρες της Ένωσης που δεν το έχουν αναγνωρίσει συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Σημαντικό πρόβλημα με το Κόσοβο είναι ότι η αναγνώρισή του αλλάζει de facto τη φιλοσοφία της δημιουργίας ανεξάρτητων χωρών, η οποία είχε συντελεστεί μέσω του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης στα ομόσπονδα κράτη από τα οποία αποτελούνταν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επικίνδυνες συνεπαγωγές από την αναγνώριση του Κοσόβου, μπορεί να αναζητήσουν και στο Κυπριακό όσοι αντιμάχονται την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο φλέγον ζήτημα του ελληνισμού και προωθούν λύσεις διχοτόμησης.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάνπραγματοποιεί επίσκεψη στο Κόσοβο με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή. Ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του στην Πρίστινα από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, σκοπεύει να συναντηθεί με τον εκτελώντα χρέη προέδρου του Κοσόβου και Πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι και τον ΠρωθυπουργόΧασίμ Θάτσι. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός προγραμματίζει, επίσης, να επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Σουλτάνου, ΜουράτΧιουνταβεντιγκιάρ και θα παραστεί στα εγκαίνια αναπτυξιακών έργων που υλοποιούνται από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο κ. Ερντογάν, θα συναντηθεί, όπως πάντα επιδιώκει, και με εκπροσώπους της ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας του Κοσόβου.
Είναι βέβαιο ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας η προσπάθεια εδραίωσης της Τουρκίας ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης, προστάτιδος όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
statesmen
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.