Στην περσινή αρχική έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ, πριν ακόμη συσταθεί ο μηχανισμός διάσωσης της χώρας από κοινού με την Ε.Ε., επέμενε ότι ένας από τους αστάθμητους παράγοντες του πειράματος αυτού θα ήταν «η κόπωση των Ελλήνων πολιτών» (σ.σ. la fatigue αναφέρεται γαλλιστί στο αγγλικό κείμενο) από τα βαριά φορολογικά μέτρα, τις περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λπ.
ΕΚΕΙΝΟ που δεν φαίνεται να είχαν προσμετρήσει οι αναλυτές του ΔΝΤ στις τότε εκτιμήσεις τους ήταν η πιθανότητα κόπωσης της ίδιας της κυβέρνησης από το βαρύ φορτίο, όχι της διαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου -που δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή- αλλά από τις επιπτώσεις της εφαρμογής του Μνημονίου, αρχικού και αναθεωρημένου. Η «ΚΟΠΩΣΗ» της κυβέρνησης γίνεται αισθητή.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ κυβερνητικές «καντρίλιες» για πρόωρες εκλογές, παραμονές του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, απέδωσαν μόνο δύο μονάδες προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ και διαμόρφωσαν ένα ποσοστό αποχής μάλλον μη διαχειρίσιμο.
ΟΙ «ΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ» εντός κυβέρνησης και εντός ΠΑΣΟΚ για την όλη προεκλογική στρατηγική και τους επιμέρους χειρισμούς είναι ακόμη χαμηλόφωνες, αλλά πολλαπλασιάζονται.
Η ΚΟΠΩΣΗ αρχίζει να γίνεται αισθητή όταν τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν μονότονα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα» που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις στη νέα μεγάλη «διαπραγμάτευση» για το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ αυτή ηχεί συμπαθής, αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται μακράν της πραγματικότητας.
Η ΤΡΟΪΚΑ καταφθάνει την επαύριο των εκλογών για να «ρυθμίσει» την απόκλιση των περίπου 6 δισ. ευρώ που διαπιστώνεται στο έλλειμμα του 2009.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να «μαζέψει λεφτά», υποβάλλοντας μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους σε μεγάλες περικοπές, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ούτε και η βάρβαρη φορολογία που αφορά το σύνολο των πολιτών. Ομοίως δεν απέδωσε καθόλου η προσπάθεια «πάταξης της φοροδιαφυγής» που κατέληξε σε μια τόσο συνήθη όσο και ατυχή έμπνευση: αυτή της περαίωσης.
ΤΟ «ΝΕΟ πακέτο μέτρων» είναι μια λογική εκτίμηση για την επόμενη μέρα. Τα μέτρα αυτά αφορούν είτε δραστικές περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κ.λπ. Δηλαδή, θα αγγίξουν και πάλι μισθούς, αποδοχές, συντάξεις. Αρα θα πλήξουν και πάλι τους «μη έχοντες».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, λαβωμένη όπως είναι από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, τη σημασία του οποίου η ίδια θέλησε να υπερτιμήσει, δεν εμφανίζει την απαραίτητη εκείνη δυναμική που θα της επιτρέψει να «διαπραγματευθεί σκληρά» με την τρόικα, στηριζόμενη στην ανεκτικότητα και κατανόηση των πολιτών.
Η «ΚΟΠΩΣΗ» που προέβλεπε το ΔΝΤ είναι ήδη παρούσα...
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.