Υπέρ της δημιουργίας χώρου ελεύθερων συναλλαγών ο Ρώσος πρωθυπουργός. Πρόταση-πακέτο 5 σημείων για βιομηχανία, ενέργεια, εμπόριο, έρευνα. Σκεπτικισμός από τη Μέρκελ, που σήμερα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου
Τη δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ πρότεινε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα, ζητώντας για πολλοστή φορά την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την αμοιβαία κατάργηση του καθεστώτος των αδειών εισόδου (βίζες).
Την πρόταση Πούτιν για δημιουργία μιας κοινής αγοράς ΕΕ και Ρωσίας αντιμετώπισε με σκεπτικισμό η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
Την πρόταση Πούτιν για δημιουργία μίας κοινής αγοράς ΕΕ και Ρωσίας αντιμετώπισε με σκεπτικισμό η Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται από τη Μόσχα δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
"Πρέπει να βάλω λίγο νερό στο κρασί μου" , δήλωσε η "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας, σε ομιλία της στο Βερολίνο, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη δημιουργία μίας τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, κάτι που το Βερολίνο βλέπει με "άσχημο μάτι". Ωστόσο, η Μέρκελ χαιρέτισε την προοπτική της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ.
Σε ολοσέλιδο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ", ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου - ο οποίος έφθασε χτες για διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο και σήμερα θα έχει συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο- τονίζει ότι από την αρμονική σύνθεση των δύο οικονομιών θα έχουμε μία ηπειρωτική αγορά όγκου χιλιάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μοντέλο αυτό προτείνει ο Πούτιν ως δίδαγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την οποία αποδίδει σε δομικά αίτια των παγκόσμιων ανισορροπιών.
Αναλύοντας τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο Ρώσος ηγέτης εστιάζει σε πέντε σημεία:
- Τη διαμόρφωση μίας αρμονικής οικονομικής κοινότητας από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Μελλοντικά μπορεί να εξεταστεί η δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών για μία κοινή ηπειρωτική αγορά.
- Μία κοινή βιομηχανική πολιτική, η οποία θα στηρίζεται στη σύνθεση του δυναμικού που έχουν Ρωσία και ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας και των φυσικών πόρων.
- Την ιδέα ενός κοινού συμπλέγματος στον τομέα της ενέργειας, που "χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης", όπως επισημαίνει.
- Μία στενή εταιρική σχέση στο επίπεδο της έρευνας και της τεχνογνωσίας.
- Την άρση των εμποδίων στις εμπορικές επαφές και την κατάργηση της υποχρεωτικής βίζας που ισχύει μέχρι σήμερα μεταξύ Μόσχας-Βρυξελλών.
Το σημερινό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις τους μέλλοντος, εκτιμά επίσης ο Ρώσος ηγέτης. "Η Ρωσία παραμένει πολύ εξαρτημένη από τη συγκυρία των αγορών των πρώτων υλών. Η ΕΕ, η οποία πληρώνει το τίμημα μίας μακράς περιόδου αποβιομηχάνισης, βρέθηκε μπροστά στην πραγματική απειλή μίας εξασθένησης των θέσεών της στη βιομηχανική αγορά των τεχνολογικών νεωτερισμών", υπογραμμίζει.
Στην ατζέντα Μέρκελ-Πούτιν
Η Gazprom αγοράζει το 3,5% της γερμανικής E.ON Rurhgas
Η Gazprom αγοράζει το 3,5% της γερμανικής E.ON Rurhgas
Στις σημερινές συνομιλίες που θα έχουν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η πώληση του μεριδίου 3,5% της E.ON Rurhgas (ηγέτιδα επιχείρηση στην αγορά φυσικού αερίου της Γερμανίας) στον ενεργειακό κολοσσό Gazprom, αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το περιεχόμενο των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε από τη ρωσική πλευρά - διά στόματος του εκπροσώπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η γερμανική κυβέρνηση απλώς επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν και σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Εκπρόσωποι της EON και της Gaprom αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο για το θέμα.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.