Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Κίνα: Προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας

Εξαιτίας του νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης που προωθούν οι ΗΠΑ.
 


 
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης που προωθούν οι ΗΠΑ, έκρουσε η Κίνα ενόψει της Συνόδου του G-20 κάνοντας λόγο για νέες «φούσκες», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.
Η κριτική του Πεκίνου αφορά στο νέο πρόγραμμα τροφοδότησης της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας με ρευστότητα, μέσω της αγοράς ομολόγων αξίας έως και 600 δισ. δολάρια από την (κεντρική) Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), πράξη που ίσως δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναζωογόνησης της αμερικανικής οικονομίας αλλά ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα «φούσκα» στοιχείων ενεργητικού.
Ο υποδιοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Κίνας, Μα Ντελούν, δήλωσε ότι ανησυχεί πώς η παροχή ρευστότητας αφειδώς στην οικονομία θα ανατρέψει τις ισορροπίες της διεθνούς ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «ενδέχεται να προσθέσει κινδύνους με αποτέλεσμα την ύπαρξη ανισομερούς ανάπτυξης, να πιέσει τις αναδυόμενες οικονομίες να προχωρήσουν σε κινήσεις αναδιάταξης του εμπορικού τους ισοζυγίου και να δημιουργήσει νέες «φούσκες» ενεργητικού. Όλα αυτά τα στοιχεία απαιτούν την προσοχή μας», είπε ο Κινέζος τραπεζίτης, μιλώντας στο Πεκίνο.
Εκπρόσωποι της Ομάδας των 20 πλουσιοτέρων και ταχύτερα αναδυομένων οικονομιών (G-20) συναντώνται στη Σεούλ την Πέμπτη και την Παρασκευή και εμφανίζονται πρόθυμοι να καταδείξουν ότι δεν έχουν χάσει το πνεύμα συνεργασίας που διαμόρφωσαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008, μεταδίδει το Ρόιτερ.
Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι οι τάσεις προστατευτισμού που εκδηλώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία και ο λεγόμενος «νομισματικός πόλεμος», που έχει οδηγήσει σε νέα ένταση τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ και ώθησε πρόσφατα τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ να κάνει λόγο για την ανάγκη επιστροφής στον «κανόνα χρυσού», ή κάποιο σύγχρονο αντίστοιχο της συμφωνίας του Μπρέτον Γούντς.




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs