Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η ζωή εν κάδο…

Ο κάδος με τα σκουπίδια υψώθηκε πήρε μια κλίση και έγειρε για να εναποθέσει το… απόσταγμα του πολιτισμού μας στο απορριμματοφόρο. Να εξηγήσω ότι δεν έχω τίποτα με τον πολιτισμό μας. Απλά, η ποιότητα των σκουπιδιών αποκαλύπτει σ’ ένα βαθμό και τον τρόπο ζωής μας. Κλείνει η παρένθεση. Τη στιγμή που ο κάδος ανασηκώθηκε και ο μύλος του απορριμματοφόρου ξεκίνησε να «αλέθει» τα σκουπίδια, οι εργάτες δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που αντίκριζαν. Ένας άνθρωπος που προφανώς είχε καταφύγει στον κάδο για να κοιμηθεί το βράδυ, πάλευε μάταια να απεγκλωβιστεί από τα γρανάζια του μύλου. Ζούσε όταν έφθασαν οι πυροσβέστες, οι οποίοι κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, αλλά μέχρι να φθάσει με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο είχε ξεψυχήσει.
Στο δελτίο συμβάντων της αστυνομίας δηλώθηκε ως ένας ακόμη άστεγος. Σαν τους χιλιάδες άστεγους που έχουν πλημμυρίσει τα πάρκα και τα αλσύλλια των πόλεων. Ένας από τους χιλιάδες που μπλέχτηκαν στα γρανάζια του καταναλωτισμού και αφού συνθλίφθηκε, επέλεξε να ξεφύγει από τα «σκουπίδια» βρίσκοντας καταφύγιο σ’ έναν κάδο απορριμμάτων. Δεν έχει σημασία που συνέβη το τραγικό περιστατικό ούτε και γιατί ο άτυχος συνάνθρωπος μας επέλεξε να περάσει τη νύχτα στον κάδο και όχι σ’ ένα χαρτόκουτο όπως πολλοί άλλοι. Συνέβη σ’ ένα προάστιο της Αθήνας, όπως θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Συνέβη και αυτό είναι αρκετό.
Εκείνο που ίσως δεν είναι… αρκετό για να δώσει εξήγηση, είναι γιατί συνέβη. Και σ’ αυτό, πιστέψτε με, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει. Και το «γιατί» είναι τραγικά απλό. Γιατί αυτή την ώρα η εξουσία ασχολείται με τους πολιτικά «άστεγους». Με αυτούς που απείχαν γιατί προτίμησαν να κρυφτούν στους «κάδους» τους επιλέγοντας συνειδητά με ποια… σκουπίδια επιθυμούσαν να μοιραστούν την απογοήτευσή τους. Αυτή η εξουσία- που δεν είναι μόνο κυβερνητική- αφού δημιούργησεστρατιές αστέγων, εξασφαλίζοντάς τους μια προνομιακή θέση στους κάδους του περιθωρίου, σπεύδει να ολοκληρώσει την αποστολή της δημιουργώντας χιλιάδες πολιτικά, ιδεολογικά και πνευματικά «άστεγους». Ας ελπίσουμε ότι, « τα σκουπίδια- θα συνεχίσουν να τραγουδάνε- ακόμα», σε πείσμα του «πολιτικού καθωσπρεπισμού» και της λογικής του εφικτού.

http://www.statesmen.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs