Τριγμούς στη Βαγδάτη προκαλεί η δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού από το Wikileaks, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό να κατηγορεί την ιστοσελίδα για πολιτική σκοπιμότητα λέγοντας ότι στόχος ήταν ο διασυρμός του ίδιου επτά μήνες μετά το αμφίρροπο αποτέλεσμα των ιρακινών εκλογών.
«Η επιλογή της χρονικής στιγμής των αποκαλύψεων» υποστηρίζει το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού, «στοχεύει στη δημιουργία κλίματος αναβρασμού στα ΜΜΕ με στόχο την πολιτική σκηνή του Ιράκ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Η δημοσιοποίηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι παρόμοια με πολλές άλλες εκστρατείες με ξεκάθαρες προθέσεις, εξαιτίας του ειλικρινούς έργου που παράγει η κυβέρνηση».
Ανησυχία και στη βρετανική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει τα έγγραφα: Οι ισχυρισμοί για καταπατήσεις δικαιωμάτων στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ είναι «εξαιρετικά σοβαροί» δήλωσε ανέφερε την Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Νικ Κλεγκ, στο BBC.
«Μπορεί να λυπόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν αυτές οι διαρροές, αλλά νομίζω πως η φύση των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο Ν.Κλεγκ, σε συνέντευξή του στο BBC One.
Τα έγγραφα του Wikileaks περιλαμβάνουν φερόμενες αναφορές για βασανισμούς κρατουμένων από τις ιρακινές δυνάμεις, αρκετές μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Νούρι αλ-Μαλίκι, ενώ τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για σιωπηρή ανοχή των αμερικανικών δυνάμεων.
Oι περιπτώσεις βασανιστηρίων φαίνεται ότι αφορούν στην πλειονότητά τους Σουνίτες κρατουμένους και η Βαγδάτη φοβάται ότι θα αναζωογονηθούν οι φόβοι για σεκταρισμό, την στιγμή που ο Νούρι αλ-Μαλίκι -πρώην εκπρόσωπος της «σκληρής» σιιτικής γραμμής- παλεύει να οικοδομήσει το προφίλ του ενωτικού πρωθυπουργού.
Εκτός από την εικόνα μίας διαιρεμένης χώρας όμως, τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks σκιαγραφούν και ένα κράτος με σύνορα «ελεύθερης διέλευσης» για αντάρτες, τρομοκράτες και πολεμοφόδια.
Όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, ένα από τα διεθνή ΜΜΕ που είχαν στη διάθεσή τους τα έγγραφα του Wikileaks πριν τη δημοσιοποίησή τους για ενδελεχή εξέταση, οι αναφορές δείχνουν ότι παράγοντες τόσο από τη Συρία όσο και το Ιράν φαίνεται να εμπλέκονται συχνά σε βίαιες επιθέσεις στο Ιράκ.
Στα έγγραφα του που βγήκαν στο φως καταγράφονται περιστατικά με επίδοξους βομβιστές αυτοκτονίας που είχαν εισέλθει στο Ιράκ από τις δύο γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα από τη Συρία. Υπάρχουν επίσης αναφορές για δέσμευση φορτίων με εκρηκτικά, οπλισμό ή και πυρομαχικά (από σφαίρες και ζώνες για εκρηκτικά μέχρι πυραύλους Katyusha).
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον κρατά στάση παρόμοια με την πρώτη μαζική δημοσίευση εγγράφων από το Wikileaks για το Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη κίνηση που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών στρατιωτών αλλά και Ιρακινών πολιτών.
«Ο μεγαλύτερός μας φόβος είναι ότι πλέον βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας» ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, λέγοντας ότι αποκαλύπτονται «τακτικές, μέθοδοι και πρακτικές -ο τρόπος που τα στρατεύματά μας ενεργούν όταν δέχονται επίθεση, ο τρόπος που απαντούν σε αυτές, οι δυνατότητες του εξοπλισμού μας, πώς καλλιεργούμε τις πηγές μας και πώς εργαζόμαστε με τους Ιρακινούς».Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.