Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τα "φαβορί" για το Νόμπελ λογοτεχνίας




Φωτιά έχουν πάρει τα γραφεία στοιχημάτων εν αναμονή της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο από την Σουηδική Ακαδημία.
Το πρακτορείο Ladbrokes εμφάνισε ως επικρατέστερο τον Κενυάτη Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο, με πιθανότητες 3 προς 1, ενώ ακολούθησαν ο Αμερικανός συγγραφέας Κόρμακ Μακάρθι (6 προς 1), ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι (7 προς 1), καθώς και οι ποιητές Aλί Αχμάντ Σαΐντ Ασμπάρ, συριακής καταγωγής, ο Κορεάτης Κο Ουν και ο Σουηδός Τόμας Τρανστρόμερ.
Η τελική επιλογή πολλές φορές , ωστόσο, προέρχεται συνήθως από τα "αουτσάιντερ". Όπως, η περσινή νικήτρια Χέρτα Μίλερ, από τη γερμανόφωνη μειονότητα της δυτικής Ρουμανίας, η εκλογή της οποίας κατέρριψε τις περισσότερες εκτιμήσεις.
Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία σχεδόν κάθε χρόνο από το 1901 σε κάποιον σημαντικό συγγραφέα για το σύνολο του έργου του. Λίγες είναι οι εξαιρέσεις προσώπων που διακρίθηκαν για ένα έργο τους, όπως ο Μιχαήλ Σολόχοφ που τιμήθηκε με το βραβείο το 1965 για το έπος του "Ντον", ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ το 1954 για το "Γέρος και η Θάλασσα" και ο Τόμας Μαν το 1929 για το έργο του "Μπούντενμπροκ".
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ένα από τα πέντε βραβεία που θεσπίστηκαν το 1895 από τον Σουηδό βιομήχανο, χημικό και μηχανικό Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ. Τα υπόλοιπα είναι τα Νόμπελ Χημείας, Φυσικής, Ιατρικής και Ειρήνης. Από το 1968 απονέμεται και Νόμπελ Οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια των 102 απονομών, υπήρχαν και δύο ήταν οι νικητές που απέρριψαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πρώτα ο Μπόρις Πάστερνακ, ο οποίος το 1958 το αποδέχτηκε αρχικά με χαρά για να το αρνηθεί όμως στη συνέχεια, υποκύπτοντας στις πιέσεις του σοβιετικού καθεστώτος. Κατόπιν ο Ζαν Πολ Σαρτρ που το απέρριψε το 1964 επειδή, όπως δήλωσε, δεν του άρεσαν οι διακρίσεις και ήθελε να περιφρουρήσει την ελευθερία των γραπτών του.
Βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκαν και τέσσερις φορές σε δύο άτομα συγχρόνως. Το 1904 στους Φρεντερίκ Μιστράλ και Χοσέ Ετσεγκαράι ι Εϊζαγκίρε, το 1917 στους Καρλ Γκγιέλερουπ και Χένρικ Σπίτελερ, το 1966 στους Σμούελ Γόσεφ Άνιον και Νέλι Ζαχς και το 1974 στους Έιβιντ Γιόνσον και Χάρι Μάρτινσον.
Γυναίκες συγγραφείς που έχουν τιμηθεί με το βραβείο είναι οι Σέλμα Λάγκερλεφ, Γκράτσια Ντελέντα, Σίγκριντ Ούντσετ, Περλ Μπακ, Γκαμπριέλα Mιστράλ, Νέλι Ζαχς, Nαντίν Γκόρντιμερ, Τόνι Μόρισον, Βισλάβα Σιμπόρσκα, Ελφρίντε Γέλινεκ, Ντόρις Λέσινγκ και Χέρτα Μίλερ.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs