Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Στις ελληνικές Τσαϊνατάουν…: Φθηνή λύση ή γάγγραινα για την επιχειρηματικότητα;


ΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ
Η επέλαση της Κίνας στην οικονομική καθημερινότητα των Ελλήνων ξεκίνησε πολύ πριν πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο του «Κόκκινου Δράκου» για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Ο λόγος, φυσικά, δεν ήταν άλλος από τα μαγαζιά με τα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας κινεζικά προϊόντα, τα οποία μέχρι πρόσφατα ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλα σχεδόν τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Παντός είδους εμπορεύματα, από ρούχα και παπούτσια μέχρι παιχνίδια και ηλεκτρικά είδη, έφταναν σωρηδόν στην ελληνική αγορά, η οποία αποδείχτηκε από την πρώτη στιγμή αρκετά… φιλόξενη. Άλλωστε, το χαμηλό κόστος τους αποτελούσε δέλεαρ, ακόμη και κατά την περίοδο των… «παχιών αγελάδων».

Εισαγωγή προϊόντων και… μεταναστών

«Πακέτο» με τους τόνους των εμπορευμάτων κατέφθαναν και οι… Κινέζοι καταστηματάρχες, οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την προώθηση των προϊόντων του «κίτρινου γίγαντα» στη χώρα μας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ομάδα μεταναστών που, σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων κρατών που εισέρχονται νόμιμα ή παράνομα στην Ελλάδα, ξέρουν από την πρώτη στιγμή τι τους περιμένει στη νέα τους ζωή. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως οι… άνθρωποι είναι ένα από τα βασικά «εξαγώγιμα προϊόντα» της Κίνας, η οποία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού της, αλλά και να περιορίσει την ανεργία εντός των συνόρων της, προωθεί συστηματικά άτομα στο εξωτερικό, τα οποία καθίστανται ουσιαστικά «οικονομικοί πρεσβευτές –έστω και περιορισμένης εμβέλειας– της πατρίδας τους. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, το Πεκίνο αποκτά τη δυνατότητα να ελέγχει απόλυτα τις εξαγωγές του, κάτι που, αν μη τι άλλο, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.
Από την άλλη, οι ίδιοι οι μετανάστες δέχονται ευχαρίστως το ρόλο αυτό, καθώς κερδίζουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι στη χώρα τους κι έτσι μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους. Εξάλλου, οι Κινέζοι που εργάζονται στην Ελλάδα στέλνουν περίπου το 90% των εισοδημάτων τους στην Κίνα, προκειμένου να συντηρούνται τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Καθ’ όλα νόμιμοι…

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών των κινεζικών καταστημάτων είναι απολύτως συμμορφωμένη με τις επιταγές του νόμου και ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της. Αποδίδουν ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές, πληρώνουν στην ώρα τους το ενοίκιο των καταστημάτων τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν και την άδεια ενοικίασης από τον ιδιοκτήτη. Αυτό, φυσικά, δεν οφείλεται ούτε στη νομιμοφροσύνη των Κινέζων μεταναστών ούτε στα… κεφάλαια που φέρνουν μαζί τους φεύγοντας από την ασιατική χώρα. Άλλωστε, οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν άνεργοι ή, στην καλύτερη περίπτωση, χαμηλά αμειβόμενοι. Ωστόσο, χάρη στην οικονομική συμβολή τόσο της κινεζικής κυβέρνησης, όσο και της πρεσβείας στο «στήσιμο» της επιχείρησης, οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος δεν είχαν… στον ήλιο μοίρα εξελίσσονται σε υγιείς επιχειρηματίες, δημιουργώντας πολλές φορές ακόμα και αλυσίδες καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως, σε πολλές περιπτώσεις, η κυβέρνηση του αχανούς κράτους πληρώνει τα ενοίκια ενός χρόνου σε καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, πρόκειται για μια επιβράβευση των πολιτών αυτών, οι οποίοι βοηθούν καταλυτικά στην προώθηση των προϊόντων της πατρίδας τους.

Εύκολα διαβατήρια

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν αποκτήσει με μεγάλη ευκολία ευρωπαϊκά διαβατήρια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που τους εξασφαλίζει τη νόμιμη διαμονή τους στην Ελλάδα και την ελεύθερη ανάπτυξη των εμπορικών τους δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα διαβατήρια προέρχονται από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Αγγλία και η Γερμανία. Ανεξάρτητα από την όποια συμμετοχή της Κίνας σε αυτή τη διαδικασία, αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για ύπαρξη διεθνούς κυκλώματος έκδοσης τέτοιων διαβατηρίων.
Οι διευκολύνσεις αυτές, καθώς και το χαμηλό κόστος των προϊόντων που προωθούν, καθιστούν αυτούς τους επιχειρηματίες-δημόσιους υπαλλήλους της Κίνας αρκετά υπολογίσιμους αντιπάλους για τους Έλληνες εμπόρους. Μάλιστα, η κρίση που πλήττει τη χώρας μας ευνοεί ιδιαιτέρως τα κινεζικά μαγαζιά, τα οποία έπειτα από μια μικρή περίοδο κάμψης, πήραν και πάλι… τα πάνω τους, μια και ο Έλληνας προσπαθεί πλέον να περιορίσει τα έξοδά του.

Καλύτερους ελέγχους ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Μιλώντας στα «Επίκαιρα», ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Σωφρονάς επισημαίνει πως η ίδρυση των καταστημάτων αυτών έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση πως, εκτός από νόμιμες, υπάρχουν και παράνομες κινεζικής προέλευσης επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν. «Θεωρώ πως το μεγαλύτερο ποσοστό της διακίνησης των εμπορευμάτων των μαγαζιών αυτών πραγματοποιείται χωρίς παραστατικά δελτία», σημειώνει ο κ. Σωφρονάς και προσθέτει: «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που είναι άσχημος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να διενεργούνται έρευνες σε βάθος».
«Μπορεί φαινομενικά τα καταστήματα αυτά να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, όμως τα εμπορεύματα που υπάρχουν στις αποθήκες τους έχουν έρθει νόμιμα; Είναι αληθή τα στοιχεία που αναγράφονται στο προτιμολόγιο; Υπάρχουν παραστατικά δελτία για τη διακίνηση των εμπορευμάτων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, δίνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα: «Πριν από μερικούς μήνες, ακούστηκε στην αγορά ότι ο ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει μια επιχείρηση, η οποία χρησιμοποιούσε 17 διαφορετικές ταμειακές μηχανές σε 17 διαφορετικά υποκαταστήματα, τα οποία ήταν “μαϊμού”». Επίσης, καλεί τις αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν αν οι Κινέζοι αποδίδουν φόρο προς το κράτος, αλλά και το ΦΠΑ. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως κοινώς αποδεκτό ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι καθ’ όλα νόμιμες.
Στη συνέχεια, ο κ. Σωφρονάς επισημαίνει πως το μεγάλο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για τα κινεζικά προϊόντα «ανάγκασε αρκετούς Έλληνες εμπόρους να αγοράσουν εμπορεύματα από κινεζικές επιχειρήσεις ή ακόμη και ολόκληρα καταστήματα, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό». Συμπληρώνει, δε, πως «το θέμα δεν είναι αν έρχεται ένα εμπόρευμα φθηνό ή όχι. Ο καταναλωτής είναι αυτός που αξιολογεί το προϊόν κι αν αυτό αξίζει τα λεφτά του. Πάντως εμείς πιστεύουμε πως πολλά από τα εμπορεύματα που πωλούνται σε αυτά τα καταστήματα είναι υπερτιμημένα, παρά το γεγονός ότι φαίνονται φθηνά».
Επιπλέον, ο κ. Σωφρονάς υπογραμμίζει πως η κρίση έχει πλήξει και τα κινεζικά μαγαζιά, καθώς «ο Έλληνας δεν έχει λεφτά». Διευκρινίζει, πάντως, πως «οι φθηνές τιμές τούς βοηθούν να αντιστέκονται στην ύφεση, καθώς για πολλούς πολίτες αποτελούν μονόδρομο».
Καταλήγοντας, ο έμπειρος επιχειρηματίας τονίζει πως ο Εμπορικός Σύλλογος έχει απευθυνθεί επανειλημμένως τόσο στην τωρινή, όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να παταχθεί το παρεμπόριο που πιθανότατα υπάρχει πίσω απ’ τα καταστήματα αυτά. «Κάτι πρέπει να γίνει. Το κράτος χάνει πάρα πολλά έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση. Δεν είναι δυνατόν να εισπράττει κάποιος από ένα προϊόν και όλο το χρήμα να βγαίνει στο εξωτερικό», λέει χαρακτηριστικά.

Ουραγοί οι Κινέζοι στην εγκληματικότητα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνοκινεζικής Φιλίας κ. Χαράλαμπος Κουμέσος τονίζει πως «αν οι Κινέζοι καταστηματάρχες είναι απολύτως νόμιμοι και πίσω από τον ερχομό και τις δραστηριότητές τους δεν υπάρχουν άτομα του Κοινού Ποινικού Δικαίου, τότε είναι ευπρόσδεκτοι, μια και ζούμε σε ελεύθερη κοινωνία». Μάλιστα, δίνει μια νέα διάσταση στο θέμα, καθώς, όπως λέει, «υπάρχουν φήμες πως πολλά προϊόντα που πωλούνται σε αυτά τα μαγαζιά βαφτίζονται κινεζικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι “μαϊμούδες” από την Ιταλία». «Κατά τ’ άλλα, αν πρόκειται για γνήσια και φθηνά εμπορεύματα, καλό είναι να υπάρχουν, καθώς δίνουν μία ακόμη επιλογή στον καταναλωτή», συμπληρώνει. Υπογραμμίζει, δε, πως «οι μετανάστες από την Κίνα είναι ουραγοί στην εγκληματικότητα, κάτι που συντελεί αποφασιστικά στη θετική προδιάθεση των Ελλήνων απέναντί τους».

epikaira.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs