Άφωνους άφησε χθες τους βουλευτές της Εξεταστικής για τα δομημένα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος: παρότι παραδέχθηκε ότι η Marfin Bank αποκόμισε τεράστιο κέρδος από τις πωλήσεις δομημένων του Δημοσίου στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων (11-12 εκατ. ευρώ), εμφάνισε εαυτόν ως θύμα της υπόθεσης και ξεσπάθωσε εναντίον πρώην υπουργών της Ν.Δ., αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανιζόμενος σαν αρχάγγελος της κάθαρσης!
Βουλευτής που συμμετείχε στη χθεσινή εξέταση του κ. Βγενόπουλου από την Επιτροπή τόνιζε με αρκετή έκπληξη στο “S10”, ότι ο ισχυρός άνδρας της Marfin όχι μόνο μετατράπηκε από κατηγορούμενος σε μάρτυρα κατηγορίας, έχοντας ήδη απαλλαγεί με βούλευμα δικαστικού συμβουλίου από τις κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε απιστία, αλλά έδειξε τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις την αγωνία του για την επιτυχή κατάληξη του έργου της Εξεταστικής!
Σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Βγενόπουλος έφθασε να υποδείξει στους βουλευτές πώς ακριβώς θα ακολουθήσουν τη διαδρομή του χρήματος, για να βρουν τους πιθανούς παραλήπτες μίζας από το «κρυφό» δομημένο των 280 εκατ. ευρώ! Τους υπέδειξε να καλέσουν το διευθυντή του τραπεζικού καταστήματος, από το οποίο έφυγε με βαλίτσα γεμάτη μετρητά ο κ. Γ. Αποστολίδης της Ακρόπολις, και να τον πιέσουν να εξηγήσει αν ανέφερε στην Επιτροπή για τον έλεγχο του «μαύρου χρήματος» τη συναλλαγή και –αν δεν το έπραξε- να αναφέρει ποιος έδωσε την εντολή για να συγκαλυφθεί αυτή η ύποπτη συναλλαγή. Έτσι, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βγενόπουλος, η Εξεταστική θα μπορούσε να φθάσει σε υψηλόβαθμα στελέχη της υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζας που διεκπεραίωσε τη συναλλαγή και, ενδεχομένως, σε κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην προσπάθεια συγκάλυψης!
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε με τόσο έντονο τρόπο την αγωνία για την επιτυχή έκβαση των ερευνών της Επιτροπής, που δήλωσε ότι αν και σε αυτή την περίπτωση η Βουλή δεν καταφέρει να εντοπίσει ενόχους, δεν υπάρχει λόγος να συστήνονται Εξεταστικές Επιτροπές! Αυτή η αναφορά θεωρήθηκε προσβλητική και προκάλεσε αντιδράσεις βουλευτών και του προέδρου της Επιτροπής, κ. Χρ. Πρωτόπαπα και ο κ. Βγενόπουλος τελικά την ανακάλεσε.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες των βουλευτών της Εξεταστικής, στις οποίες πρώτο το “S10” αναφέρθηκε πολύ πριν εμφανισθεί στη Βουλή ο κ. Βγενόπουλος: ότι, δηλαδή, ο ισχυρός άνδρας της Marfin θα επιχειρούσε με την κατάθεσή του, όπως έκανε και με το απολογητικό του υπόμνημα προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή, να αποδώσει ευθύνες σε κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή για το σκάνδαλο των δομημένων:
Σφοδρότατη ήταν η επίθεσή του κατά του πρώην υπουργού Απασχόλησης, κ. Σάββα Τσιτουρίδη (ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά κατά του κ. Βγενόπουλου, μετά τη χθεσινή του κατάθεση). Ο κ. Βγενόπουλος είχε μαζί του ένα και μοναδικό έγγραφο, μια ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Βερελή για περίεργες συναλλαγές ταμείων, η οποία είχε υποβληθεί από τον Οκτώβριο του 2006, δηλαδή πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ο κ. Τσιτουρίδης, όπως ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, όχι μόνο απάντησε στην ερώτηση, κάτι που δείχνει ότι είχε έγκαιρα ενημερωθεί για τις επενδυτικές πρακτικές των ταμείων, αλλά απάντησε και εσφαλμένα, αν όχι παραπλανητικά: διέψευσε ότι τα ταμεία αγόραζαν τραπεζικά ομόλογα, αλλά μόνο ομόλογα του Δημοσίου, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει ότι επρόκειτο για τοποθετήσεις σε δομημένα. Άρα, κατά τη συλλογιστική που ανέπτυξε ο κ. Βγενόπουλος, ο υπουργός Απασχόλησης ήταν έγκαιρα ενήμερος, έστω και με αφορμή αυτή την ερώτηση, για τις αγορές δομημένων από Ταμεία, αλλά δεν τις απέτρεψε, στοιχείο που δείχνει, κατά τον κ. Βγενόπουλο, ότι υπήρχε ευρύτερο σχέδιο.
Ο κ. Βγενόπουλος δεν δίστασε να στραφεί κατά του κ. Αλογοσκούφη και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών εκείνη την εποχή, τονίζοντας ότι ήταν, κατά την άποψή του και χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά, αδύνατο να μη γνώριζαν ότι οι εκδόσεις δομημένων που κατέληγαν σε ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πιθανόν να ζημιώθηκε το Δημόσιο από την πρακτική που ακολουθήθηκε, να μην ζητούνται προσφορές από πολλές τράπεζες, ώστε να επιτευχθεί το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού, αλλά να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο με συγκεκριμένους αναδόχους. Εξίσου σκληρός ήταν και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, για την οποία τόνισε ότι γνώριζε τα πάντα για τις αγορές δομημένων από ταμεία, αλλά δεν έκανε κάτι για να τις αποτρέψει –ανέφερε, μάλιστα, ονομαστικά τον κ. Π. Κυριακόπουλο, υπεύθυνο εκείνη την περίοδο για την εποπτεία των τραπεζών, τονίζοντας ότι η διοίκηση του ΤΑΞΥ είχε ζητήσει τη συμβουλή του, την περίοδο που αγόραζε δομημένα του Δημοσίου από την Marfin.
Σχετικά με τις πωλήσεις δομημένων στο ΤΑΞΥ, ο κ. Βγενόπουλος επέμεινε ότι η Marfin Bank προχώρησε στη συναλλαγή, σε τιμές πάνω και από την ονομαστική αξία των δομημένων, ύστερα από πιέσεις των κορυφαίων στελεχών του Ταμείου, τα οποία μάλιστα επέμεναν να αγοράσουν συγκεκριμένα δομημένα του Δημοσίου και συγκεκριμένης αξίας, ζητώντας απλώς από την Marfin Bank να τους δώσει μια τιμή εκ των προτέρων, για να εγκριθούν οι συναλλαγές από το διοικητικό συμβούλιο. Δικαιολογώντας το μεγάλο κέρδος που αποκόμισε η τράπεζα από αυτές τις συναλλαγές, ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι η τράπεζα ανέλαβε μεγάλο κίνδυνο και το κέρδος σε αυτές τις συναλλαγές είναι αντίστοιχο του κινδύνου.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όμως, η σύνδεση που επιχείρησε να κάνει ο κ. Βγενόπουλος ανάμεσα στις συναλλαγές αυτές και στο ευρύτερο σχέδιο που είχε η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, για την πώληση δομημένων σε ταμεία. Όπως είπε, το γεγονός ότι εμφανίστηκε στην Marfin ένα ταμείο και επέμεναν να αγοράσουν συγκεκριμένα δομημένα δείχνει ότι δεν επρόκειτο για αγορά, αλλά για απορρόφηση. Δηλαδή, ότι το ταμείο απορρόφησε συγκεκριμένα δομημένα παλαιότερων εκδόσεων, που είχαν ξεμείνει στα χέρια αναδόχων τραπεζών, ώστε αυτές με τη σειρά τους να συνεχίσουν να εκδίδουν δομημένα για λογαριασμό του Δημοσίου. Ήταν δηλαδή και αυτές οι αγορές μέρος μιας κυβερνητικής πολιτικής με συγκεκριμένη κατεύθυνση, σύμφωνα με την εκδοχή Βγενόπουλου, και η τράπεζά του έπεσε θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, αφού βρέθηκε μπλεγμένη από αυτές τις συναλλαγές στη δικαστική έρευνα και, κατ’ επέκταση, στο πολιτικό σκάνδαλο των δομημένων.
SOFOKLEOUS10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.