Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

“Οpen goverment”: Μια επικίνδυνη κωμωδία


Το “open government” είναι ένας από εκείνους τους κούφιους νεολογισμούς που ευδοκιμούν στην κυβέρνηση (βλ. “πράσινη ανάπτυξη”, “fast track” κλπ). Βέβαια η εφαρμογή του αποδείχθηκε κωμωδία, καθώς η ηλεκτρονική υποβολή βιογραφικών άφησε κρίσιμες θέσεις του δημοσίου τομέα κενές για μήνες, μόνο και μόνο για να καλυφθούν τελικά από κομματικά στελέχη… Αλλά τέτοια φαινόμενα θα μπορούσε να τα δει κανείς με επιείκεια, ως «παιδική ασθένεια», ή χωρίς επιείκεια, ως άλλη μία αναντιστοιχία λόγων και έργων του πρωθυπουργού («λεφτά υπάρχουν»). Και πάντως, ως κάτι κωμικό μεν, αλλά σχετικά αβλαβές.
Τώρα όμως η λογική του “open government” αρχίζει να επεκτείνεται επικίνδυνα και να “σπάει” στεγανά, που είναι αυτονόητα σε κάθε σοβαρό κράτος: το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης, έκρινε σκόπιμο να δημοσιοποιήσει τα πλήρη στοιχεία της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των ιπταμένων της. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται ακόμα και σήμερα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (;), προσβάσιμα σε όλους.
Έτσι, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί πόσα αεροσκάφη της ΠΑ, επί της συνολικής δύναμης, είναι διαθέσιμα, και επιπλέον πόσοι ιπτάμενοι αντιστοιχούν σε αυτά. Μπορεί δηλαδή ο κάθε ενδιαφερόμενος να υπολογίσει τον λόγο ιπταμένων προς αεροσκάφη, ο οποίος είναι από τα πλέον απόρρητα στοιχεία κάθε αεροπορίας διεθνώς, γιατί επηρεάζει καθοριστικά τη δυνατότητά της να διατηρήσει παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων.
Δεν θα αναδημοσιεύσουμε εδώ τα στοιχεία αυτά, γιατί δε θέλουμε να γίνουμε ούτε στο ελάχιστο συνεργοί σε μια τέτοια υπονόμευση της Εθνικής Άμυνας. Όχι ότι οι ενδιαφερόμενοι “φίλοι” δεν τα έχουν ήδη καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια – αλλά για μας είναι θέμα αρχής.
Ρωτάμε όμως:
  1. Είναι ή όχι τα στοιχεία αυτά απόρρητα;
  2. Αν όχι, γιατί κανένας Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ως σήμερα δεν τα δημοσιοποίησε;
  3. Αν ναι, γιατί σήμερα αποφάσισε το ΥΠΕΘΑ να τα δημοσιοποιήσει;
  4. Ήταν τόσο δύσκολο να απαντηθεί η κονοβουλευτική ερώτηση σε γενικότερες γραμμές ή έστω να δοθεί η ενημέρωση εμπιστευτικά στον ερωτώντα βουλευτή;
  5. Ο κ. ΥΠΕΘΑ, που είναι και νομικός, γνωρίζει τι προβλέπει το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί «παραβίασης μυστικών της Πολιτείας»
http://www.enkripto.com/2010/09/blog-post_4478.html Bookmark and Share

3 σχόλια:

  1. parakaloume diorthoste ta lathi sta logotipa sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εννοείτε το λάθος στο goverment διορθώθηκε. Λόγω φόρτου, γίνονται λάθη εκ παραδρομής. Ζητούμε την κατανόησή σας κι ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσθέσω ωστόσο ότι συναντάται και "government".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs