Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ: «He always gets the job done»





Ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ είναι ο άνθρωπος που πάντα ξέρει να κάνει τη δουλειά. Η αποτελεσματικότητα είναι ίσως το βασικό χαρακτηριστικό του κ. Σμιθ. Το αναγνώρισε η ίδια η κυρία Χίλαρι Κλίντον αποχαιρετώντας τον στενό της συνεργάτη στις 7 Σεπτεμβρίου. «He always gets the job done», παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η άποψη της κυρίας Κλίντον για τον κ. Σμιθ έχει βαρύνουσα σημασία, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες της επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ.
Ο κ. Σμιθ κατείχε τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα (executive secretary) στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωμάτης καριέρας, ο κ. Σμιθ ήταν ο άνθρωπος που είχε επιφορτιστεί με τον καθημερινό έλεγχο… τόνων αλληλογραφίας που έφταναν καθημερινά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αποφάσιζε ποια από τα έγγραφα έπρεπε να μελετήσει ή να υπογράψει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Τα τελευταία δύο χρόνια που η κυρία Κλίντον έχει τοποθετηθεί στη θέση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο κ. Σμιθ είχε την ευθύνη να προετοιμάσει περισσότερες από 500 συναντήσεις της προϊσταμένης του υπουργού με ομολόγους της από άλλες χώρες.
Η ίδια η κυρία Κλίντον αποκάλυψε ότι ο κ. Σμιθ είχε συντάξει περισσότερες από 10.000 σελίδες ενημερωτικών σημειωμάτων και ομολόγησε ότι δεν ήταν καθόλου ευτυχής με τις επιδόσεις του στενού της συνεργάτη σ’ αυτό τον τομέα απλώς και μόνο επειδή ήταν υποχρεωμένη να διαβάσει κάθε αράδα από αυτές τις αναλυτικές εκθέσεις.
Με την ιδιότητα του εκτελεστικού γραμματέα της υπουργού Εξωτερικών, τους είκοσι μήνες που συνεργάστηκε με την κυρία Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντομ, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα διεκπεραίωσε 340.000 τηλεφωνήματα. Αριθμός που μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικός, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινός αφού αν μη τι άλλο τα συστήματα ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφουν ακόμη και το πλήθος των τηλεφωνικών συνομιλιών που γίνονται στο συγκρότημα των κτιρίων που βρίσκεται η καρδιά της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο κ. Σμιθ εργάζεται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών από το 1983, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και αφού πρόλαβε να λάβει μάστερ και διδακτορικό από το Στάνφορντ. Μόνο για δύο χρόνια σταμάτησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία, από το 1993 μέχρι το 1995, όταν δίδαξε πολιτικές επιστήμες στην Αεροπορική Ακαδημία των ΗΠΑ.
Έπειτα από 25 χρόνια σταδιοδρομίας στη διπλωματική υπηρεσία, ο κ. Σμιθ κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της πυραμίδας του Στέητ Ντιπάρτμεντ.
«Το γεγονός ότι τον στέλνουμε στην Ελλάδα σημαίνει ότι στέλνουμε εκεί έναν από τους καλύτερούς μας» δήλωσε για τον κ. Σμιθ η κυρία Κλίντον επισημαίνοντας παραλλήλως ότι το σήμα κατατεθέν του νέου πρεσβευτή είναι ο επαγγελματισμός.
Ακόμη και τον χειμώνα του 2010 που η Ουάσιγκτον πολιορκήθηκε δύο φορές από χιονοθύελλες και όλες οι κρατικές υπηρεσίες στην αμερικανική πρωτεύουσα είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ο κ. Σμιθ βρισκόταν κανονικά στο πόστο του. «Πηγαίνοντας στην Ελλάδα θα πρέπει να ανακουφίζεται» παρατήρησε η κυρία Κλίντον που ανέθεσε στον νέο επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα να ηγηθεί των διπλωματικών προσπαθειών της κυβέρνησης Ομπάμα σε μια στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τεράστια οικονομική κρίση.
Ο κύριος Σμιθ και η σύζυγός του Νταϊάν μαζί με τους τρεις τους γιους, τον Αντριου, τον Ερικ και τον Τρόι, έφτασαν στην Αθήνα την προηγούμενη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και εγκαταστάθηκαν στην πρεσβευτική κατοικία που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας.
Ο νέος πρέσβης κ. Σμιθ, θεωρείται ένας επιμελής διπλωμάτης. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού ο κ. Σμιθ συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων. Επί πέντε γενιές η οικογένεια του νέου αμερικανού πρεσβευτή είναι κρατικοί αξιωματούχοι.
Ένα από τα προσόντα του άρτι αφιχθέντος διπλωμάτη είναι ότι είναι πολύγλωσσος. Πέραν της αγγλικής ομιλεί τη γερμανική, την τουρκική και τη σουηδική γλώσσα. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βέρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Οτάβα και στη Στοκχόλμη, οπότε βάσιμα κάποιος μπορεί να εικάσει ότι σε κάθε του μετάθεση επιδιώκει να μάθει τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στη χώρα που είναι τοποθετημένος.

Απ' το Πρώτο Θέμα, το διάβασα εδώ:  http://kostasxan.blogspot.com
  Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs