Κρίσιμο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Τουρκία για το πακέτο των 26 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.
Το αποτέλεσμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον εντός και εκτός Τουρκίας, καθώς θα επηρεάσει τις ισορροπίες μεταξύ του πολιτικού Ισλάμ και του στρατιωτικού κατεστημένου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προηγείται με μικρη διάφορα το «ναι» στις αλλαγές, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν έλεγχο του Στρατού από την κυβερνηση και τροποποιήσεις στη δομή του Ανώτερου Δικαστηρίου, αλλά και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία δημοσκόπηση, αυτή της τουρκικής εταιρείας "Konda" δίνει προβάδισμα 56,8% στο "ναι", ενώ αναφέρει ότι θα αγγίξει το 4,9% το ποσοστό αυτών που θα απέχουν δεχόμενοι την έκκληση που έκανε για αποχή το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων είκοσι ημερών δίνουν προβάδισμα στο "ναι" με ποσοστά 51-57%.
Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν 49,5 εκατ. πολίτες.
Το έκτο δημοψήφισμα
Αυτό της Κυριακής, θα είναι το έκτο δημοψήφισμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το πρώτο είχε διεξαχθεί στις 9 Ιουλίου 1961 για την έγκριση του συντάγματος του ‘61 που είχε συνταχθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960. Το αποτέλεσμα ήταν 61,7% υπέρ του συντάγματος. Το δεύτερο έγινε στις 7 Νοεμβρίου 1982 προς έγκριση του συντάγματος του 1982 που συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980. Με ποσοστό 91,37%, ο τουρκικός λαός εκτός από το σύνταγμα, είχε εγκρίνει και την εκλογή του στρατηγού Κενάν Εβρέν στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Το τρίτο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1987 και αφορούσε την άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί μετά το πραξικόπημα του ‘80 στους πολιτικούς άντρες της προπραξικοπηματικής περιόδου, να έχουν ενεργό ανάμειξη στην πολιτική. Η άρση εγκρίθηκε με ποσοστό 50,16%. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1988 πραγματοποιήθηκε το τέταρτο δημοψήφισμα το οποίο προς το παρόν είναι το μοναδικό με υπεροχή του "όχι". Η τότε κυβέρνηση Οζάλ είχε ζητήσει την επίσπευση των δημοτικών εκλογών κατά ένα χρόνο, πράγμα που απέρριψε ο λαός με ποσοστό 65%.
Το πέμπτο και τελευταίο δημοψήφισμα έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2007 και σχετιζόταν με τροποποίηση του συντάγματος η οποία περιλάμβανε και τη θεσμοθέτηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Η τροποποίηση εγκρίθηκε με ποσοστό 69,1%.
Πηγή: www.skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.