Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η Παρέμβαση !


Φίλοι και φίλες αναγνώστες


Από σήμερα ξεκινάει το ταξίδι της Παρέμβασης στον αχανή χώρο του διαδικτύου.
 

Ο σκοπός μας δηλώνεται λακωνικά στην περιγραφή του ιστολογίου με τρία επίθετα: Ανεξάρτητο (κυρίως), πολιτικό (πολύ), ενημερωτικό. Η ενημέρωση - ειδησεογραφία θα πλαισιώνεται και θα υποστηρίζεται από συνεντεύξεις, αναλύσεις, άρθρα, προτάσεις και δεν θα αφορά μόνο την πολιτική αλλά και τον πολιτισμό και τις τέχνες, τον αθλητισμό, την κοινωνία κ.α. 


Η ιδέα για τη δημιουργία ενός δικού μας ιστολογίου, μιας δικιάς μας ηλεκτρονικής εφημερίδας είναι καρπός της ανάγκης μας να εκφράσουμε τις απόψεις μας περισσότερο δημόσια, πέρα απ’ τον περιορισμένο χώρο που ορίζει ένας φιλικός κύκλος ανθρώπων.
Έχοντας διαπιστώσει με τη διαλεκτική πως οι ιδέες αυτές, παρ’ ότι χαρακτηρίζονταν μειοψηφικές και σε μερικές περιπτώσεις ουτοπικές, είχαν ωστόσο την δύναμη να κεντρίζουν και στο τέλος να κινητοποιούν, την (εντελώς αδρανοποιημένη στην εποχή μας) κριτική σκέψη των συμπολιτών μας. Και να την ενεργοποιούν όχι στο επίπεδο μιας αφοριστικής ή αποδοκιμαστικής ατάκας για κάποιο κόμμα ή δημόσιο πρόσωπο, αλλά βαθύτερα, σε σημείο που η κριτική να γίνεται αυτοκριτική αλλά και εμπέδωση της ανάγκης για μια ουσιαστικότερη και βαθύτερη κοινωνική και πολιτική αλλαγή.
 Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι ακόμα κι από μόνη της αυτή η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης (χωρίς παράλληλη ενεργοποίηση της δράσης, που είναι η φυσική της συνέπεια) εφ’ όσον μπορούσε να επιτευχθεί θα ήταν μεγάλο κέρδος.
 

Η ιδέα επίσης ξεκίνησε - δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο της ενημέρωσης - απ’ την  ανάγκη και την επιθυμία μας η σοβαρή, ανεξάρτητη, αδέσμευτη ενημέρωση να μην είναι πια μόνο νεκροί φθόγγοι σε λογότυπα και διαφημιστικά μότο, αλλά να αποκτήσουν οι λέξεις αυτές επιτέλους ουσιαστικό περιεχόμενο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενημέρωση στον τόπο μας πάσχει από διάφορα σοβαρά μικρόβια που δεν της επιτρέπουν να κάνει αυτό που ορίζει η αποστολή της. Δηλαδή να ενημερώνει ουσιαστικά και σε βάθος, να παρεμβαίνει αναλυτικά και κριτικά, ελέγχοντας την εξουσία και τις παραφυάδες της.

Aντίθετα,  τα ΜΜΕ κυρίως τα μεγάλα αθηναϊκά και λιγότερο ίσως τα μεγάλα επαρχιακά, δεν έχουν ουδεμία σχέση με την αντίληψη περί ενημέρωσης όπως εκφράστηκε παραπάνω. Έχοντας μέσα σε μια εικοσαετία  και μετά είσοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης, υποστεί οβιδιακές αλλαγές το τοπίο στα ΜΜΕ παραμένει πιο θολό απ’ ότι πριν η ιδιωτική πρωτοβουλία εισβάλει χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση (τυχαίο άραγε;)  στη ζωή των πολιτών.
 Τα αποτελέσματα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας, είναι πλέον άμεσα ορατά, τις συνέπειες τις νιώθουμε και θα τις νιώθουμε συν τω χρόνω όλο και περισσότερο, αφού αντί με τα χρόνια που περνούν τα μέσα να ωριμάζουν και να βελτιώνονται, υποβαθμίζονται όλο περισσότερο, αντί να πειθαρχούν σ’ ένα κανονιστικό πλαίσιο, όλο και αποθρασύνονται ανεξέλεγκτα.


Έτσι έχουμε παραθυράτα δελτία ειδήσεων όπου η ιεράρχηση των ειδήσεων εξαρτάται απ' τα καπρίτσια της ιδιοκτησίας κι απ' την κομματική προτίμηση, σίγουρα όμως όχι απ' την σοβαρότητα του γεγονότος, αστοιχείωτους πολιτικούς αναλυτές που αδυνατούν όχι πολιτική ανάλυση να κάνουν αλλά να βάλουν σε σειρά ρήμα, υποκείμενο, αντικείμενο, και απλά διεκπεραιώνουν το ρολάκι τους λέγοντας κάποιες προσωπικές εκτιμήσεις σε επίπεδο αρλούμπας με ελληνικά πεζοδρομίου, πολιτικές εκπομπές ανούσιες που βαφτίζονται με βαρύγδουπα ονόματα (π.χ. Ανατροπή) αλλά στην ουσία, όταν δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών, αναπαράγουν ένα απεχθές μοντέλο δημοσίου διαλόγου που μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο σε φυλές ημιαγρίων.

Εκατοντάδες ώρες άχρηστων σήριαλ υποβαθμισμένων ποιοτικά (επιεικής η διατύπωση) που πλασάρουν εκμαυλιστικά πρότυπα, οι πολιτιστικές εκπομπές ή έστω αναφορές είναι σπάνιες εκτός κι  αν εξυπηρετούν την προβολή των υμετέρων ή καλύπτουν τις δραστηριότητες μιας  «πολιτιστικής» ελίτ. Στη θέση τους υπάρχει ένας σωρός κουτσομπολίστικα μεσημεριανάδικα που παρασιτούν στην πλάτη των διάσημων μηδενικών που επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως σταρ. 

Όλ' αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα όχι φυσικά την ενημέρωση ή την ψυχαγωγία των τηλεθεατών - ακροατών αλλά τον πλήρη αποπροσανατολισμό τους σε σημείο απόλυτης σύγχισης και χειραγώγησης αλλά και τον εκχυδαισμό τους σε σημείο αποθηρίωσης.


Σ’ όλα αυτά προσθέστε το τελευταίο αλλά και κυριότερο, ότι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) είναι επιχειρηματίες οι οποίοι συναλλάσσονται με το δημόσιο. Όσο απαράδεκτη είναι η γνωστή παγκόσμια πρωτοτυπία  της χώρας μας (με την οποία θα ασχοληθούμε στην Παρέμβαση) να έχει ένα ιδιόμορφο, κρατικοδίαιτο και εν τέλει νοσηρό καπιταλισμό που αντί να παράγει, πλούτο, χρήμα, το εισπράττει ζεστό, άκοπα απ’ τον δημόσιο κορβανά, άλλο τόσο απαράδεκτο έως απίθανο είναι επιχειρηματίες συναλλασσόμενοι με το δημόσιο να κατέχουν ΜΜΕ.

Πως είναι δυνατόν αναρωτιέμαι φίλε, ταλαίπωρε ακροατή – τηλεθεατή υπ’ αυτές τις συνθήκες να έχουμε αντικειμενική ενημέρωση;


Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και δεν έχει νόημα να σας κουράσουμε άλλο με την συγγραφή του. Ενδεικτικά αναφέραμε δυο τρία πράγματα που μας οδήγησαν – εκμεταλλευόμενοι την δυνατότητα που μας παρέχει η τεχνολογία -   στην απόφαση να δημιουργήσουμε μια δική μας πηγή ανεξάρτητης ενημέρωσης απαλλαγμένη από επιχειρηματικές δεσμεύσεις, κομματικές «υποχρεώσεις» και διαπροσωπικές εξυπηρετήσεις, ένα δικό μας βήμα ποιοτικού δημοσίου διαλόγου και κριτικής που θα μπορέσει να κινητοποιήσει όσους σκέπτονται, αισθάνονται και προσδοκούν κάτι καλύτερο σαν πολίτες.


Όσον αφορά στο διαχειριστή σου ιστολογίου και τους συντάκτες δεν είναι παρά καθημερινοί άνθρωποι σαν όλους, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς,  που παλεύουν για τον επιούσιο αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα όπως όλοι μας αλλά που παράλληλα αποποιούνται έως σιχαίνονται τον χαρακτηρισμό του ιδιώτη (με την αρχαιοελληνική του σημασία), επιμένοντας να είναι προσανατολισμένοι στο ρόλο του πολίτη που έχει δικαίωμα όσο και καθήκον την δημόσια ανάμειξη και Παρέμβαση και που με εργαλείο την κριτική σκέψη μπορεί να σχολιάζει, να παρεμβαίνει, να επιβραβεύει, να ανατρέπει.
Δεν συμφωνούμε σε όλα μεταξύ μας, δεν υπάρχει κανενός είδους ιδεολογική ομοιομορφία στις απόψεις μας, ωστόσο συμφωνούμε σ’ έναν βασικό άξονα, έχουμε ένα κοινό πλαίσιο αρχών που αποτελεί την βάση αυτής της προσπάθειας.


Σ’ αυτήν την παρέα χωράμε όλοι μας.
Όλοι όσοι συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας, έχετε τους ίδιους προβληματισμούς, τον ίδιο νταλκά, για να το πω περισσότερο λαϊκά και όλοι όσοι έχετε μέσα σας ριζωμένο το μαράζι κι την ερώτηση «γιατί τόσα χρόνια να μην αλλάζει τίποτε σ’ αυτό τον τόπο;;», μπορείτε να γίνετε συντάκτες της Παρέμβασης. Άλλωστε είναι σχετικό και το μότο στο λογότυπό μας:  «Together we stand, Divided we fall*», δηλαδή «Ενωμένοι αντέχουμε, χωρισμένοι πέφτουμε».

Σας περιμένουμε !



*Στίχος από τραγούδι των Pink Floyd





Bookmark and Share

18 σχόλια:

  1. Παιδιά καλοτάξιδο.
    Μόνο μια μικρή παρατήρηση.
    Στο λογότυπό σας υπάρχει ένα σοβαρό τυπογραφικό λάθος. Πρέπει να είναι divided και όχι divited.

    http://volosgr.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστώ πολύ ! Ηταν σοβαρή αβλεψία ! Διορθώθηκε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή επιτυχία!
    Επιτέλους δεν θα νιώθω μόνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή επιτυχία. Εύχομαι να είναι ένα blog πραγματική παρέμβαση στα καθημερινά προβλήματα της Ελλάδας αλλά και της Πελασγίας. Ελπίζω μόνο να μην είναι μονοδιάστατο πως το άλλο blog από την Πελασγία (που χρησιμοποιεί καταχρηστικά και το όνομα του χωρίου μας)

    Καλή αρχή και υπομονή

    Φιλικά

    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τον νέο αυτό χώρο!

    http://eatheia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλορίζικο και καλοτάξιδο.
    Με όλο το σεβασμό και καλοπροαίρετα, θα επισημάνω ότι στην ανακοίνωσή σας υπάρχουν πολλά ορθογραφικά (αλλά και νοηματικά λάθη). Για παράδειγμα, τα "πού;" και "πώς;", όταν είναι ερωτηματικά τονίζονται, για να σημαίνουν ό,τι πρέπει να σημαίνουν. Επίσης, τονίζονται, στις εκφράσεις "πού και πού", "πώς και πώς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ ανώνυμε ευχαριστώ για τις ευχές αλλά και για τις και τις επισημάνσεις. Το ξέρω ότι έχει τα λάθη που αναφέρεις παρότι πέρα από μένα το του ΄ριξε μια ο φιλόλογος αδερφός μου. Έχω τόσο τρέξιμο όμως με τη δουλειά μου και με το blog ακόμα και στο λογότυπο είχα κάνει ορθογραφικό λάθος το πρωί. Με πίεζε ο χρόνος πάρα πολύ και το κείμενο γράφτηκε πολύ γρήγορα. Υπόσχομαι μεγαλύτερη προσοχή από δω και στο εξής αν και ο χρόνος σπάνια μ΄αφήνει χαλαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ, ΑΛΛΑ...
    1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΑ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ 2-3 Ή 5-6 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
    2. ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τις καλλίτερες ευχές μου για κάθε καλό.

    Νίκος Μπατσικανής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε ότι θέλετε απ' την Παρέμβαση χωρίς να μας ρωτήσετε.
    Απλά αναφέρετε την πηγή = ΛΑΘΟΣ

    Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε ό,τι θέλετε από την "Παρέμβαση", χωρίς να μας ρωτήσετε.
    Απλώς αναφέρετε την πηγή = ΣΩΣΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς ήρθατε σην Παρέμβαση,
    ΣΗΝ; ΟΤΙ ΑΝΤΙ Ο,ΤΙ...
    ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ; ΠΩΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δημήτρη καλή αρχή! Θέλω να πω δυο κουβέντες μόνο για το γεγονός των στοχευμένων παρατηρήσεων περί συντακτικών, νοηματικών και ορθογραφικών λαθών. Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί και κυρίως τόσο ισοπεδωτικοί. Δώστε λίγο χρόνο στους συντελεστές και κάντε παρατηρήσεις και όχι μομφές. Επίσης, ο περιβόητος λόγος περί καλών "πατριωτών" που διαμένουν μόνιμα στην Πελασγία και ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με τα κοινά, δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα προβλήματα δεν τα δημιούργησαν ούτε τα διαχειρίστηκαν οι άνθρωποι που μένουν εκτός χωριού. Αντίθετα ότι σήμερα καταδικάζεται είναι καθαρά εγχώριο προιόν! Ας προωθηθεί λοιπόν και κάτι εκτός χωριού μήπως και δεν αφεθεί η Πελασγία στην μοίρα της υπανάπτυξης! Ας τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε λοιπόν και ας κάνουμε γόνιμα σχόλια για το καλό όλων μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs