Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Τι δουλειά κάνεις, κύριε διαιτητά;


ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
«Πόθεν έσχες» και για τα παιδιά με τα… μαύρα από το υπουργείο Οικονομικών

Ο διαιτητής, ειδικά στο ποδόσφαιρο, είναι καταδικασμένος από τη φορεσιά του και μόνο. Είναι στα μαύρα. «Τι σφυράς (κι όχι σφυρίζεις), ρε κοράκι;» η μόνιμη επωδός κάθε σφυρίγματος – σωστού ή λάθους, δεν έχει σημασία. Κι ακόμα: «Να τας φας στους γιατρούς, ρε κοράκι, νεκροφόρα», η πιο σκληροπυρηνική ατάκα. Μακάβρια πράγματα. Καλύτερα, πάντως, να τους τα «φάει» η εφορία, λέμε εμείς, παρά οι γιατροί. Γιατί η εφορία; Διότι οι πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι αναμένεται λεπτομερής έλεγχος των περιουσιακών τους στοιχείων. Όπως για όλους σχεδόν τους Έλληνες, θα πείτε. Σωστά. Όμως, όταν ακούει κάποιος για διαιτητές, ο νους του πάει πάντα στο πονηρό. «Πόσα πήρες για να μας σφάξεις, ρε κόρακα;», ωρύεται η κερκίδα. Είναι πεπεισμένη (η κερκίδα) ότι ο διαιτητής «τα παίρνει». Κι ας μην τα παίρνει. Για την κερκίδα, ένα σφύριγμα, που μπορεί να είναι και σωστό, σημαίνει χιλιάρικο ευρώ. Γι’ αυτό και θα είναι μεγάλη δικαίωση για την κερκίδα να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα διαιτητών που φοροδιαφεύγουν. Μπορεί και για την ευρύτερη φίλαθλη κοινή γνώμη.
Τα «Επίκαιρα» έκαναν μια μίνι έρευνα για τα επαγγέλματα των διαιτητών. Τι δουλειά, τέλος πάντων, κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που ακούνε χιλιάδες κόσμου να βρίζει τη μητέρα τους, την οικογένειά τους και να τους καταριέται να φάνε τα λεφτά που υποτίθεται ότι «πήραν» στους γιατρούς;
Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει κοιτώντας και το σχετικό πίνακα είναι πως όσον αφορά στη μόρφωση «του πανεπιστημίου» είναι ο Βολιώτης Δαλούκας, με τον Κουκουλάκη και τον Τριτσώνη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει τίποτα για το φίλαθλο κόσμο, αλλά λέμε τώρα. Μπορεί, όμως, να λέει για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ένας επιστήμονας τους παίκτες. Ένας γιατρός, ας πούμε, έχει πιο οξεία σκέψη να επιβληθεί ή να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές. Αντίθετα, ένας μη μορφωμένος μπορεί να είναι πιο αλέγρος και να έχει κι αυτός τον τρόπο του. Μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν διάφοροι διαιτητές απειλούσαν στα ίσια τους ποδοσφαιριστές: «Εγώ δεν κωλώνω να σου σπάσω τη μούρη, καθίκι». Και τέτοια γίνονταν τα παλιά χρόνια. Πάντως, κριτήριο για έναν καλό διαιτητή δεν είναι η μόρφωσή του. «Ελαστική» συνείδηση υπάρχει παντού, είτε μιλάμε για επιστήμονες είτε για ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ., κ.λπ.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει ν’ αναφερθεί σχετικά με τους διαιτητές είναι και η διά της πλαγίας προσέγγιση. Διάφοροι «αετονύχηδες» της πιάτσας, οι λεγόμενοι και «παρολιτζήδες», πλησιάζουν τους διαιτητές σε… επαγγελματικό επίπεδο. «Μπορούμε να συνεργαστούμε στο μαγαζί που έχεις, να σου φέρνω φτηνά υλικά». Ή και να απειλήσουν έναν διαιτητή: «Ξέρεις, ο Πιλάβιος είναι φίλος μου, αν δεν με παίξεις καλά, θα του πω να σε βγάλει από τους πίνακες». Φυσικά, ο «πονηρός» παράγοντας δεν έχει περάσει ποτέ έξω από το γραφείο του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου. Κι όμως δεν το έχει σε τίποτα να τον επικαλεστεί, προκειμένου να εκφοβίσει το διαιτητή. Ή, ακόμα, «Εγώ είμαι φίλος του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, μπας και θέλεις να βολέψουμε εκεί την ανιψιά σου;». «Κλείστε τα κινητά σας και μην ακούτε κανέναν», η προτροπή του Πιλάβιου στην τελευταία συνάντησή του με τους διαιτητές. Κι αυτός, φυσικά, γνωρίζει το «έργο» που παίζεται με τους διαιτητές.
Για να επανέλθουμε στα περί των οικονομικών των διαιτητών. Στο παρελθόν, έχουν γίνει απίστευτα πράγματα. Όπως, για παράδειγμα, απειλές προς τους διαιτητές: «Ο εφοριακός της περιοχής είναι φίλος μου και ετοιμάσου». Ο εφοριακός, βέβαια, ποτέ δεν ήταν φίλος του «δαιμόνιου» παράγοντα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Εκείνο που έχει σημασία, και μάλιστα τη μέγιστη, είναι οι διαιτητές, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες». Κι αν κάποιος ή κάποιοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν υπάρχοντα, να εκτεθούν σε δημόσια διαπόμπευση, όπως έγινε με τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου.
Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να τονιστεί είναι και η εξής: Τα «Επίκαιρα» ρώτησαν εν ενεργεία και πρώην διαιτητές γιατί ασχολούνται με τη διαιτησία, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου τους θεωρεί «λερωμένη μεριά» της κοινωνίας κι αν τους ενοχλεί που χιλιάδες λαού βρίζει το… γενεαλογικό τους δέντρο. Η απάντηση δεν ήταν πειστική. «Είναι αρρώστια η διαιτησία». Δηλαδή; «Είναι εξάρτηση, τη σκέφτεσαι συνέχεια, υποφέρεις όταν δεν παίζεις».
epikaira.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs