Ηταν μια ενδιαφέρουσα, συμβολική ίσως, κοινωνική αντίφαση. Ενα «κοντράστ» δύο τόσο διαφορετικών κόσμων, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων μεταξύ τους στην καρδιά της Αθήνας, κοντά στο Σύνταγμα.
Από τη μια πλευρά, οι περίπου 3.500 φορτηγατζήδες, μαζί με τους οδηγούς των βυτιοφόρων που είχαν καταλάβει τον χώρο μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, με τους δρόμους γύρω γύρω αποκλεισμένους από την Αστυνομία. Και από την άλλη, στο λαμπερό νεοκλασικό κτίριο της λεωφόρου Αμαλίας (παρά τον αποκλεισμό του δρόμου), οι καλεσμένοι του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης» έμπαιναν από τη μισάνοιχτη πόρτα...
Και είναι αλήθεια ότι ξαφνιάστηκαν. Ηρεμία. Ομορφη ατμόσφαιρα. Προλάβαιναν σιγά σιγά να εγκλιματιστούν, ανεβαίνοντας τα σκαλιά του πρώτου ορόφου... Κι εκεί μια μαγεία. Ενας κατανυκτικός χώρος σαν σκηνικό κλασικού θεάτρου. Ηταν η νεοσύστατη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Σε μικρή σχετικά αίθουσα, που ώς τώρα χρησιμοποιούνταν για συνεντεύξεις και διαλέξεις. Διαμορφωμένη με κόκκινα βελούδα, βαρύτιμα χαλιά, πανέμορφους πίνακες ζωγραφικής, μετατράπηκε από έναν κατ' εξοχήν άνθρωπο του βιβλίου τον Κων. Στάικο -του οποίου η γνώση και η ευαισθησία είναι στάση ζωής-, σε βιβλιοθήκη με την ένταξη της δικής του πολύτιμης συλλογής σε εκείνη του Ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης».
Οπως μας εξήγησαν, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντ. Παπαδημητρίου, ο πρύτανης - καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και ο πρωταγωνιστής της υποθέσεως, Κων. Στάικος, η συλλογή περιλαμβάνει 1.400 τίτλους, τα αντίτυπα των οποίων είναι 2.000 τόμοι και χωρίζονται σε πέντε ενότητες:
* Αναγέννηση - Ουμανισμός
* Νεοελληνική Γραμματεία
* Λειτουργικά Βιβλία
* Θεολογικά Συγγράμματα
* Νεοελληνικός Διαφωτισμός
Η βιβλιοθήκη αυτή, που θα είναι όχι απλώς μουσειακή, αλλά προσβάσιμη σε μελετητές και στο Διαδίκτυο, αποτελεί μαρτυρία των πνευματικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων της Διασποράς, τόσο των κοσμικών όσο και της Εκκλησίας, από την πρώιμη Αναγέννηση ώς τον ύστερο Νεοελληνικό Διαφωτισμό (15ος-19ος αιώνας). Και αναδεικνεύει με πολύτιμα ντοκουμέντα-βιβλία την έντονη εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στη Δύση και Ανατολή, τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της εποχής και πολλές φορές κοντά σε ηγεμόνες και αυτοκράτορες.
Ενα από τα χαρακτηριστικά πολύτιμα βιβλία της συλλογής, για το οποίο μίλησε εκτός των άλλων ο Κ. Στάικος, είναι η μετάφραση στα λατινικά ολόκληρου του πλατωνικού έργου, που έγινε από τον ιδρυτή της Πλατωνικής Ακαδημίας στη Φλωρεντία το 1495, τον κληρικό Μαρσίλιο Σίκινο. Ηταν προστατευόμενος των Μεδίκων και του είχαν παραχωρήσει μια πολυτελή έπαυλη για την συγγραφή του. Στο προσκεφάλι του, λέει, αντί για εικόνισμα κάποιας αγιότητας, είχε, αν και κληρικός, την προτομή του Πλάτωνα, στην οποία άναβε κάθε βράδυ το καντηλάκι...
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.