του Γιώργου Δελαστίκ
Με αποτελέσματα εκλογών σε χώρα του αλήστου μνήμης… «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά από την ανάποδη, έμοιαζαν τα αποτελέσματα στην Ελλάδα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου, της δημοσκόπησης που διενεργεί δύο φορές το χρόνο σε όλες τις χώρες-μέλη της η ΕΕ: «Κακή» απάντησε ότι θεωρεί την οικονομική κατάσταση της χώρας μας το… 98% των ερωτηθέντων Ελλήνων. Επιπροσθέτως, το 99% χαρακτήρισε «κακή» την κατάσταση και στον τομέα της απασχόλησης.
Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα κύματα αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υλοποιώντας τα όσα υπέγραψε στο πλαίσιο του Μνημονίου υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ, έχουν φέρει σε απόγνωση τους Έλληνες. Τους είχαν, μάλιστα, στραγγαλίσει και κάθε ελπίδα, τουλάχιστον προσωρινά, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι στην ανωτέρω δημοσκόπηση το 70% των Ελλήνων απάντησε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο πιστεύει πως η άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί και το 20% ότι θα συνεχίσει να παραμένει στα ίδια χάλια, ενώ μόνο το 8% δήλωσε πως αναμένει βελτίωση.
Ένας λαός απελπισμένος και χωρίς ελπίδα ή πολιτική διέξοδο είναι ικανός για τις πιο ακραίες καταστάσεις απάθειας και ραγιαδισμού, αλλά και για τις πιο απρόβλεπτες κοινωνικές εκρήξεις.
Καταρρέει το κύρος της ΕΕ
Η επώδυνη και ταπεινωτική εμπειρία του Μνημονίου υποτέλειας και η απροκάλυπτη εχθρότητα που επέδειξαν προς την Ελλάδα οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι είχαν ως αποτέλεσμα την καταρράκωση του κύρους της ΕΕ στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Τώρα πλέον είναι σαφώς πλειοψηφικό το ρεύμα των Ελλήνων που δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και αμφισβητούν ακόμη και το αν είναι καλό πράγμα η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή!
Οι αριθμοί της δημοσκόπησης της ΕΕ είναι εντυπωσιακοί. Το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την ΕΕ εκτινάχθηκε στο 56%, το δεύτερο υψηλότερο στους «27» μετά τους ακαταμάχητους στον τομέα αυτό Βρετανούς (68%). Μόνο το 42% των ερωτηθέντων συμπατριωτών μας απάντησε ότι εμπιστεύεται την ΕΕ. Και να σκεφτεί κανείς ότι η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε στις αρχές Μαΐου – όταν, δηλαδή, είχε μεν ανακοινωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να υπαγάγει την Ελλάδα στο επαίσχυντο καθεστώς ξένης επικυριαρχίας υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά δεν είχε ακόμη εξαγγελθεί σχεδόν κανένα από τα μέτρα που στη συνέχεια ξεσήκωσαν τους πάντες εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.
Ήθελαν και… «ευχαριστώ»!
Δεν σταματά, όμως, εδώ η ουσιαστική διάρρηξη των σχέσεων του ελληνικού λαού με την ΕΕ
Το Νοέμβριο του 2009, όταν τίποτα δεν έδειχνε τον οικονομικό κατακλυσμό που θα έφερνε η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο της ΕΕ το 61% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντούσε ότι θεωρεί «καλό πράγμα», κατά την ορολογία του ερωτηματολογίου, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Έξι μήνες αργότερα, όμως, το Μάιο του 2010, το ποσοστό αυτό είχε καταβαραθρωθεί στο 44%!
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι φυσικά αδυνατούν να αντιληφθούν τα αισθήματα που προκάλεσε στον ελληνικό λαό η εθνική ταπείνωση του Μνημονίου, σημειώνουν εμβρόντητοι τα ευρήματα στη συνοδευτική της δημοσκόπησης έκθεσή τους: «Παρόλο που ελήφθησαν ειδικά μέτρα για να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, η έρευνα –η οποία έλαβε χώρα όταν αυτά δεν είχαν τεθεί πλήρως σε λειτουργία– διαπιστώνει μεταξύ όσων απάντησαν στη δημοσκόπηση τη μεγαλύτερη μείωση της υποστήριξης στη συμμετοχή στην ΕΕ στην Ελλάδα (-17 μονάδες). Η αναλογία των Ελλήνων που αισθάνονται ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ επίσης έχει πέσει απότομα (-10 μονάδες)», υπογραμμίζουν απορημένοι για το «ανεξήγητο» γι’ αυτούς γεγονός γιατί οι Έλληνες δεν εκφράζουν… ευγνωμοσύνη προς την ΕΕ για το Μνημόνιο της εθνικής ντροπής! Προφανώς, έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες είναι εθελόδουλοι, όπως οι υπουργοί με τους οποίους έρχονται σε επαφή…
Κανένας μαζί τους
Όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα δεν εξεπλάγησαν φυσικά από τα αποτελέσματα της ευρω-δημοσκόπησης – στο βαθμό, βεβαίως, που διατηρούν υποτυπώδη επαφή με τον ελληνικό λαό. Όλοι διαπιστώνουμε ότι τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων είναι έξω φρενών με την πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Αναμενόμενο ήταν να ταχθούν εναντίον του Μνημονίου και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες της ΓΣΒΕΕ, μελέτη της οποίας εκτιμά ότι κατά τους επόμενους μήνες απειλούνται με κλείσιμο περίπου 175.000 επιχειρήσεις αυτού του διαμετρήματος.
Προκαλεί, όμως, εντύπωση η εκρηκτική πλέον αντίθεση στο Μνημόνιο και εκείνων των στρωμάτων και κοινωνικών ομάδων που αρχικά υποστήριξαν την υπαγωγή στο ατιμωτικό καθεστώς υποτέλειας στην ΕΕ και το ΔΝΤ, έχοντας την αυταπάτη ότι ειδικά αυτές οι ομάδες θα επωφεληθούν από τα μέτρα οικονομικής εξουθένωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων που επιβάλλουν οι ξένοι επικυρίαρχοι.
Χαρακτηριστική περίπτωση, το υπόμνημα που υπέβαλε προς τον πρωθυπουργό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ του Μνημονίου. «Τοκογλυφική (!) διαδικασία» το αποκαλεί σήμερα, έχοντας πλέον διαπιστώσει εμπράκτως τις συνέπειές του.
«Μπουρλότο» η ανακοίνωση των εμπόρων και βιομηχάνων: «Όπως διαφάνηκε μέχρι σήμερα, το Μνημόνιο δεν αποτελεί συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά μια τοκογλυφική διαδικασία επιβολής εύκολων, ισοπεδωτικών και αναποτελεσματικών επιλογών που, αντί να εκσυγχρονίζουν, κατεδαφίζουν, αντί να αναπροσανατολίζουν, αποσυνθέτουν και, αντί να εξοικονομούν πόρους, προσθέτουν φτώχεια, διευρύνουν ανισότητες και αποδυναμώνουν ελπίδες και προοπτικές… Η συνολική πολιτική που επιβάλλει το Μνημόνιο με τις αντιφάσεις, τις υπερβολές, τις παρενέργειες και τις αδικίες του όχι μόνο δεν αφήνει καμία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, αλλά αναιρεί και τις όποιες θετικές εξελίξεις θα μπορούσαν να προεξοφληθούν από μια «κλασική» εθνική εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΕΒΕΑ.
Η απαίτηση εμπόρων και βιομηχάνων διατυπώνεται χωρίς περιστροφές: «Επειδή το Μνημόνιο αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης και εξορθολογισμού, επιβάλλεται, κατά την άποψη του ΕΒΕΑ, ή η άμεση απεμπλοκή από τους όρους του ή η ουσιαστική αλλαγή των όρων αυτών», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Αδιαφορούν πλήρως
Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι παντελώς αδιάφορη για όλες αυτές τις αντιδράσεις των Ελλήνων. «Η περικοπή του εισοδήματος των πολιτών ήταν απολύτως αναγκαία», δήλωσε προκλητικά στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το Μνημόνιο «με σαφή και απαρέγκλιτο τρόπο»!
«Ας σταματήσουμε επιτέλους τη μνημονιολογία… Ας σταματήσει η αντιπολίτευση την αλλοίωση της ουσίας και του περιεχομένου της μεγάλης εθνικής προσπάθειας που κάνουμε», απαίτησε θρασύτατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην Ημερησία.
«Ήδη, σε μόλις δέκα μήνες, κάναμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν… Και είμαστε ακόμη στην αρχή!» γράφει σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατενθουσιασμένος με τον εαυτό του και τα έργα του, για τα οποία είναι εναντίον του όλοι οι Έλληνες.
Για ποιον κυβερνούν;
Το ερώτημα τίθεται εκ των πραγμάτων: Αφού οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι και οι βιομήχανοι του ΕΒΕΑ διακηρύσσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους προς την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, τα συμφέροντα τίνων εξυπηρετεί η πολιτική του; Για ποιους κυβερνά;
Εκτός από τους τραπεζίτες και τους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ (και για ορισμένους από τους τελευταίους έχουμε αμφιβολίες), υπάρχουν άλλες κοινωνικές ομάδες Ελλήνων που στηρίζουν την πολιτική Παπανδρέου;
Θα πρέπει ίσως να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι η στήριξη των ξένων δυναστών της πατρίδας μας και η πολιτική εξυπηρέτησης των ξένων τραπεζιτών δεν επαρκούν για τη μακροημέρευση στην εξουσία μιας κυβέρνησης που απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τον ελληνικό λαό, όσο κι αν οι έπαινοι των ξένων συναρπάζουν τον Γιώργο Παπανδρέου και κάποιους υπουργούς του, όπως τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.