Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

«Δεν έχουν ακόμη τελειώσει τα δεινά της Ελλάδας”, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg


Baroso01-27June2013
Παρά τα αισιόδοξα σημάδια που αναφάνηκαν τον Σεπτέμβριο τα δεινά της Ελλάδας δεν φαίνεται να έχουν παρέλθει αναφέρει ανταπόκριση της Carol Matlack από το Παρίσι στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece’s Financial Woes Are Far From Over».
Η αισιοδοξία οφείλεται στις δηλώσεις της κυβέρνησης για ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα που αναμένεται για φέτος, στην άνοδο του τουρισμού και στην εμπιστοσύνη που φαίνεται να ανακτούν οι Έλληνες προς τις τράπεζές τους με την επαναφορά των χρημάτων τους, όπως και σε πρόσφατη δημοσκόπηση της 25ης Σεπτεμβρίου που έδειξε ότι η στήριξη προς την κυβερνητική συμμαχία παραμένει σταθερή.
Τα έξι χρόνια ύφεσης, που συρρίκνωσαν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%, και η εκτίναξη της ανεργίας άνω του 27%, θα μπορούσαν να είναι αρκετά για την Ελλάδα. Δυστυχώς ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αναμένεται περισσότερος πόνος για τους Έλληνες, αλλά και για όσους επένδυσαν στο ελληνικό χρέος. Παρά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας το χρέος παραμένει στο 176% του ΑΕΠ, υψηλότερο από το 2012, όταν οι επενδυτές είχαν συμφωνήσει στην διαγραφή 100 δις ευρώ.
Όπως επισημαίνει η Μιράντα Ξαφά, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, το ύψος του χρέους είναι τεράστιο, προσθέτοντας ότι καμιά χώρα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει ποτέ ένα τόσο υψηλό χρέος. «θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα, τόνισε, δηλαδή ένας δεύτερος γύρος διαγραφής χρέους».
Η Άγκελα Μέρκελ σε πρόσφατες δηλώσεις της απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσε ένα φαινόμενο ντόμινο, πλήττοντας την αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Η Μιράντα Ξαφά υποστηρίζει ότι όσο περισσότερο καθυστερεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους όρους των δανείων της.
Το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δις ευρώ, την επόμενη διετία, εκ του οποίου τα 4 δις ευρώ για το 2014. Το ΔΝΤ και οι άλλοι θεσμοί θα προβούν πιθανώς στην εκταμίευση νέας βοήθειας προς της Ελλάδα με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα. Η κυβέρνηση πιέζεται επίσης να δεχθεί την άρση των πλειστηριασμών για τα ακίνητα, που θα προκαλέσει την απώλεια σπιτιών σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου, και στην έλλειψη προοπτικής, που οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ BAROSSO ΣΤΗΝ WSJ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Σε συν/ξή του στην εφημερίδα WSJ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία για προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η έλλειψη μιας πολιτικής σταθερότητας στα πιο ευάλωτα κ-μ θέτει μείζονα κίνδυνο παρά τις σαφείς ενδείξεις οικονομικής ανόδου, αναφέρει άρθρο του Laurence Norman στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Chief Says Political Risks Still Threaten Recovery».
Ο κ. Barroso δήλωσε ότι η Ευρώπη σημείωσε πρόοδο τους τελευταίους 12 μήνες, αψηφώντας τις προβλέψεις περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ ή περί διακύβευσης της ίδιας της νομισματικής ένωσης. Επίσης, παρέθεσε πολλούς λόγους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και στις αδύναμες οικονομίες, τα ελλείμματα μειώνονται, όπως και τα κενά στα εμπορικά ισοζύγια.
Ωστόσο, σε αντίθεση με ανώτατους Γάλλους αξιωματούχους, όπως ο Πρόεδρος F. Ηοllande, που έκαναν λόγο για τερματισμό της κρίσης, ο Barosso επεσήμανε ότι η ευρωζώνη δεν έχει προς το παρόν εξέλθει από την κρίση, προσθέτοντας ότι η πολιτική αναταραχή συνεχίζει να ταλανίζει τις πιο εύθραυστες οικονομίες της περιοχής, προκαλώντας πιέσεις στις αγορές.
Τέλος, ανέφερε ο Πορτογάλος επικεφαλής της Κομισιόν από το 2004, η πρόσφατη εκλογική νίκη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Merkel ήταν μια σπάνια περίπτωση, καθώς η Ένωση αυτή τη στιγμή βιώνει πτώσεις κυβερνήσεων και άνοδο αντικαθεστωτικών κομμάτων από τη Ρώμη έως την Αθήνα και τη Σόφια.


Read more: http://mignatiou.com/?p=13251#ixzz2gCEOKMyv
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs