Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η τρόικα έφυγε, τα… θέματα παραμένουν ανοιχτά



troika
Οι επικεφαλής της τρόικας είχαν μια ακόμα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών - Μετά το Eurogroup τις 14ης Οκτωβρίου θα επιστρέψουν στην Ελλάδα .

Βιβλίο ανοικτό παραμένει ο προϋπολογισμός του 2014 καθώς κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν ούτε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια τους, με τους δανειστές να αποχωρούν από την Ελλάδα για τις επόμενες 20 ημέρες.
Μπορεί να υπάρχει σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών όσον αφορά στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά: Όπως για παράδειγμα, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και τα έσοδα τα οποία προβλέπει, οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014.
Πλέον, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.
«Υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται κοντά σε αυτές τις συζητήσεις.
Το «κλείσιμο» του 2014, συνδέεται πλέον άρρηκτα με το τελικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό και όχι με το προσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. Σημειώνεται δε, ότι αναμένεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών, αύριο, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου (έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί). Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου αναμένεται να έχει και προσωπική συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έδρα του ΔΝΤ «θα μεταφερθεί και το αίτημα να μην ονοματιστούν από τώρα τυχόν νέα μέτρα» αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% («είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα), ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να υπερβεί το 0,2% του ΑΕΠ, κινούμενο μεταξύ 300- 400 εκατ. ευρώ.
Μάριος Χριστοδούλου

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs