Της Δήμητρας Καδδά
 
Η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα αύριο στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, κάνοντας όμως σαφές ότι απόφαση δεν αναμένεται να υπάρχει. Στην επίσημη ημερήσια διάταξη επισημαίνεται, γίνεται για μία ακόμη φορά, ότι δεν μπορεί να επικυρώσει η σύνοδος των υπουργών συμφωνία, αν αυτή δεν έχει αποφασιστεί προηγουμένως σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών.
Το ίδιο "μήνυμα", αυτό της τεχνικής διαπραγμάτευσης, φέρεται ότι μεταφέρθηκε χθες στο έκτακτο EWG που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης, λίγη ώρα μετά τις εκρηκτικές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν και ενώ κορυφώνονται οι πιέσεις για άμεση κατάθεση αντιπρότασης από την Αθήνα.
Από ελληνικής πλευράς, αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στην δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη που βρίσκεται από χθες στο Παρίσι για επαφές με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ και αύριο θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι   ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να παρουσιάσει στο Eurogroup νέα λίστα προτάσεων χωρίς να έχουν περάσει από χαμηλότερο επίπεδο λέγοντας ότι "οι αντιπρόσωποι των θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις με ξεκάθαρη και εύρωστη πρόταση".
Ημερήσια διάταξη
Στο αυριανό Eurogroup σύμφωνα με το κείμενο της ημερήσιας διάταξης θα αναφερθεί για την Ελλάδα ότι υπήρξε μεν πρόοδος την τελευταία εβδομάδα, αλλά  ότι "είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών να ολοκληρωθούν". Μετά θα ακολουθήσει, γίνεται σαφές, συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup.
Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι πλέον υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και ενδεχομένως αυτό που θεωρείτο ο "κανόνας" των διαδικασιών να διαφοροποιηθεί. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο -  ή ίσως εκφράζουν την επιθυμία -  για πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το πολύ κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Ο χρόνος και η "στείρα" παράταση
Με την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης να λήγει στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες πολλά κράτη – μέλη  ανεβάζουν το ζήτημα νέας, τρίτης, παράτασης στο πλαίσιο όμως αυτής του Φεβρουαρίου. Δηλαδή μίας παράτασης με μόνο όφελος όχι την χρηματοδότηση, αλλά να διατηρηθούν "εν ζωή"  τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά κεφάλαια της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά συνεχίζει να έχει ως επίσημη θέση την επίτευξη συμφωνίας με δεσμεύσεις και για το χρέος και την χρηματοδότηση. Έχει και κατά νου  - αναφέρουν αρμόδιες πηγές - ότι ακόμη και η παράταση αυτού του "στείρου" είδους, απαιτεί στην "γλώσσα" των δανειστών κάποια ένδειξη προόδου, δηλαδή την νομοθέτηση μέτρων που να δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει πλεονάσματα…
Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι 2,3 δισ. ευρώ και εντοπίζεται πλέον σε δύο πεδία, στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό. Οι δανειστές ζητούν από κάθε πεδίο 1,8 δισ. ευρώ και ομιλούν για αδυναμία αποτίμησης πολλών ελληνικών μέτρων.  
Το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου θα λάβει χώρα το Λουξεμβούργο παράλληλα με σύνοδο του ESM.  Πάντως, άλλες πάλι πηγές -  εντός και εκτός Ελλάδας -  δεν αποκλείουν να υπάρξει παράταση του "δράματος" έως τον Ιούλιο με ορόσημο την επόμενη σύνοδο YΠOIK στις 13/7 ενώ ομιλούν και για δυνατότητα/πρόθεση νέας, εξάμηνης, αναβολής των δόσεων προς το ΔΝΤ.