Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ανοίγει το ασφαλιστικό, κλείνει το εργασιακό

Οι κόκκινες γραμμές... πίσω από τις δήλωσεις Τσίπρα - Γιούνκερ. Τι συζητά τώρα η κυβέρνηση και ποια θέματα παραπέμπονται στο μέλλον. Οι κινήσεις για πρόωρες συντάξεις, ενοποιήσεις ταμείων και ρήτρα. Το νέο μοντέλο στις συμβάσεις.
Ανοίγει το ασφαλιστικό, κλείνει το εργασιακό
Βήματα αμοιβαίων υποχωρήσεων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα, φαίνεται πως κάνουν κυβέρνηση και θεσμοί, με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.
Και ενώ το μεν ασφαλιστικό ξαναμπαίνει στο κάδρο των διαπραγματεύσεων και μάλιστα, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός δημοσιονομικά βιώσιμου συστήματος, το εργασιακό φαίνεται πως μπαίνει στο συρτάρι, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση, πιθανότατα μετά την επίτευξη της όποιας συμφωνίας.
Μετά την κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ασφαλιστικό τίθεται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσο για την κυβερνητική κόκκινη γραμμή, αυτή σίγουρα περιγράφεται από την αναφορά "αποφυγή της φτώχειας στην τρίτη ηλικία", με το υπουργείο Εργασίας να επιμένει ότι η δέσμευση πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, παραμένει ισχυρή. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να είναι δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στο να αποτρέψει την φτώχεια των ηλικιωμένων, τίθεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Το "κλειδί" των συζητήσεων βρίσκεται στην έκφραση "δημοσιονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό" στο οποίο φαίνεται πως δεν χωρούν παρεμβάσεις που δημιουργούν πρόσθετα βάρη στα δημόσια οικονομικά. Από την πλευρά των δανειστών, η υπαναχώρηση που εκτιμάται πως γίνεται αφορά στις χαμηλές συντάξεις, καθώς είναι γνωστή η επιμονή μερίδας των συνομιλητών στις Βρυξέλλες, για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, μέσω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στις κατώτατες συντάξεις.
Στο προσκήνιο επανέρχονται αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι ενοποιήσεις ταμείων αλλά και η δημιουργία του Ταμείου για τα ταμεία.
Δεν συζητάμε οποιαδήποτε αλλαγή θίγει θεμελιωμένα αλλά και ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, δηλώνει στο Εuro2day.gr ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.
Αν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν για αυξήσεις σε όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας προκειμένου κανείς ασφαλισμένος να μην βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από τα 62 έτη (για μειωμένη σύνταξη) ή τα 67 (για πλήρη), η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει οι όποιες αλλαγές να αφορούν σε κάποιες "εξόφθαλμες" περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και επομένως μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ανησυχούν, αφού έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και προστατεύονται συνταγματικά. Άλλοι 100.000 ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Από αυτούς, περίπου 80.000 θέλουν λιγότερο από 4 χρόνια για να αποχωρήσουν και θεωρείται ότι έχουν ώριμα δικαιώματα.
Κοινός τόπος εκτιμάται ότι έχει βρεθεί στο θέμα των ενοποιήσεων, με τον κ. Στρατούλη να επισημαίνει ότι μπορούν να γίνουν διοικητικές και λειτουργικές ενοποιήσεις, χωρίς αυτό να οδηγεί σε ενιαιοποιήσεις όρων, προϋποθέσεων και παροχών. Επίσης, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου, του ταμείου για τα ταμεία, με έσοδα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πηγές και στόχο τη μελλοντική στήριξη των ταμείων, χωρίς νέες περικοπές, ήτοι τη δημοσιονομική βιωσιμότητά τους...
Βέβαια, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματοςστις επικουρικές και τα εφάπαξ, με το υπουργείο Εργασίας να αντιδρά, ενώ πιέσεις ασκούνται και όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου 3863 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) με το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων

Στον πάγο το εργασιακό

Διατεθειμένη να παίξει καθυστερήσεις στο εργασιακό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη συμφωνία που θα οδηγήσει στην απαιτούμενη ρευστότητα, εμφανίζεται η κυβέρνηση στο εργασιακό. Σε αυτό το πλαίσιο, και χωρίς να υπαναχωρεί από τη στόχευσή της, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δέχεται να κάνει ένα βήμα πίσω, ως προς το χρόνο κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου. Έτσι, όπως προκύπτει και από την κοινή δήλωση των Τσίπρα - Γιούνκερ, η εξέλιξη των μισθών και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πρακτικά, η συζήτηση για τα εργασιακά φαίνεται πως παραπέμπεται για το μέλλον, ενώ και από την πλευρά των θεσμών, πιθανολογείται ότι παγώνει το θέμα της περαιτέρω απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Τη βάση των όποιων, μελλοντικών συζητήσεων θα αποτελέσουν τα "υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα", με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι έχει ως σύμμαχό της τόσο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές όσο και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις για μειώσεις μισθών, που θα οδηγούσε τη χώρα σε συλλογικές συμβάσεις τύπου Βουλγαρίας.
Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνει παραμένει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για το σχέδιο νόμου που αφορά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο προσκήνιο των εργασιακών σχέσεων αναμένεται θετική, καθώς το υπουργείο Εργασίας είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του γραφείου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επιδίωξης των "υψηλών ευρωπαϊκών προτύπων" ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να μεταβεί ο ίδιος στη Γενεύη και να έχει επαφές στην έδρα του ILO.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs