Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό. Τι ειπώθηκε στην Πολιτική Γραμματεία για το City


Στην μάχη του προϋπολογισμού μπαίνουν στην Κουμουνδούρου με την Κ.Ο να συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι. Η στρατηγική, βέβαια που θα ακολουθήσει το κόμμα, θα διαμορφωθεί ακόμα και την ελευταία στιγμή ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Του Αντώνη Αντζολέτου
Το ενδεχόμενο ακόμα και μιας γενικευμένης πολιτικά συζήτησης δεν αποκλείουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στην μικρή έστω πιθανότητα ο προϋπολογισμός να περιλαμβάνει ένα νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με την εισήγηση που αναμένεται να γίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε μια  τέτοια περίπτωση θα ζητηθεί από το σύνολο των βουλευτών η καταψήφιση του προϋπολογισμού που θα σημάνει την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής.
Κεντρική θέση στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που θα συνεδριάσει από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία, θα έχει η εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αναμένεται να επισημάνει πως με τον νέο προϋπολογισμό, τίποτα δεν αλλάζει στις βασικές αρχές του μνημονίου.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά:
- Τους στόχους για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους
- Τη στήριξη της ανάκαμψης στις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές
- Τη χαμηλή κατανάλωση και τη μείωση μισθών και συντάξεων.
Το λόγο στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβει το σύνολο των βουλευτών του κόμματος (πέρυσι είχαν μιλήσει οι 62 από τους 71 βουλευτές), προκειμένου να καθοριστούν οι αρμοδιότητες ανά τομείς.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις μεγάλες συσκέψεις των υπευθύνων των ΕΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθοριστούν τα ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν στην πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, ειδικό βάρος αναμένεται να δοθεί:
- Στο θέμα της φορολογίας (π.χ τα φυσικά πρόσωπα, σε συνθήκες πρωτοφανούς μείωσης των εισοδημάτων τους, επιβαρύνθηκαν φορολογικά πολύ περισσότερο από τα νομικά πρόσωπα.)
- Στην αύξηση της ανισότητας και της φτώχειας που μειώνει τη ζήτηση και παρατείνει
την ύφεση.
- Στη συρρίκνωση του κοινωνικού προϋπολογισμού
Στην Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι να εμφανίσουν από σήμερα μέχρι την Κυριακή το βράδυ την εικόνα ενός αξιόπιστου κόμματος που έχει πρόγραμμα και είναι έτοιμο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Από την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πάντως, θα απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το απόγευμα θα βρίσκεται στη Γενεύη με τα εργασιακά θέματα ανά χείρας και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Αμέσως, μετά, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, o Αλέξη Τσίπρας θα μεταβεί στη Σερβία όπου θα έχει σειρά επαφών.
Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για το City
Η πολυαναμενόμενη ενημέρωση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι του Γιώργου Σταθάκη και του Γιάννη Μηλιού στο City του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε εν μέσω των προβληματισμών και των επιφυλάξεων που εξέφρασαν για άλλη μια φορά τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.
Το παρών έδωσαν στη σύντομη συνεδρίαση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και ο Δημήτρης Στρατούλης, χωρίς, όμως να πάρει το λόγο.
Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν σε ήπιους τόνους, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν να κάνουν για άλλη μια φορά  με την ουσία του ταξιδιού, αλλά και με την διαδικασία που τηρήθηκε, καθώς η μειοψηφία υποστήριξε ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη ενημέρωση των οργάνων.
Ο Γιάννης Μηλιός, φέρεται να ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μένει σταθερός στις θέσεις του που αφορούν το χρέος, τη διαπραγμάτευση, το τραπεζικό σύστημα και το πρόγραμμα της οικονομικής διακυβέρνησης. Στη συνέχεια ενημέρωσε τα στελέχη του κόμματος για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.
Πάνω στο ίδιο θέμα, άλλωστε, είχε τοποθετηθεί πριν μερικές ημέρες και ο Γιάννης Δραγασάκης που είχε κάνει λόγο για την ανάγκη της αδιαμεσολάβητης επαφής.
Απαντήσεις για την επίσκεψη στα funds είχε δώσει και ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της συνέντευξης του στον ΣΚΑΪ. «Στο Λονδίνο δεν πήγαμε για να δώσουμε εξετάσεις, αλλά να  συζητήσουμε. Πήγαμε, γιατί θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει. Συνεπώς έχουμε λόγο να συζητάμε και με τους θεσμικούς και με τους εξωθεσμικούς παράγοντες», είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs