Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ιταλικός Τύπος: Στα χέρια του Τσίπρα η τύχη του ευρώ

Επιπτώσεις στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Ισπανία


Εντονο είναι το ενδιαφέρον των ιταλικών ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι το άρθρο της La Republica με τίτλο: «Ο αγώνας δρόμου του Τσίπρα για να πείσει τις αγορές: Μειώστε μας το χρέος και το ευρώ δεν θα πεθάνει».
tsipras
«Εδώ και μερικούς μήνες ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του επισκέπτονται -έστω και κρατώντας τη μύτη τους- τα νευραλγικά σημεία της διεθνούς χρηματιστικής κοινότητας θέλοντας να εξηγήσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα» γράφει ο Ετορε Λιβίνι προσθέτοντας ότι «ο αρχηγός της ελληνικής Αριστεράς επαναλαμβάνει, ως καθησυχαστικό "μάντρα", ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ και να αυξήσει το έλλειμμα».
Για τον Αντώνη Σαμαρά, ο Λιβίνι υποστηρίζει ότι «παρακολουθεί με μια κάποια ικανοποίηση την πρωτοφανή πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει τους επενδυτές ψάχνοντας, στο μεταξύ, πόρτα-πόρτα, τις είκοσι έξι επιπλέον ψήφους που του χρειάζονται για να εκλέξει τον υποψήφιό του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Σταύρο Δήμα».
«Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο: Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν περιθώρια αντοχής για μια τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τέλος, θα ικανοποιήσουν μέρος των αιτημάτων του Τσίπρα- έστω και συμβολικά- για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος» αναφέρει η εφημερίδα.
Η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», όργανο της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να δώσει το ελεύθερο στην αύξηση του ΦΠΑ και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να βρεθούν 2,5 δισ. ευρώ» και καταλήγει: «Ψίχουλα, σε σύγκριση με τις 240 δισ. ευρώ βοήθειες που καταβλήθηκαν έως τώρα, και με τις 100 δισ. ευρώ απώλειες εκ μέρους των ιδιωτών, μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το 2012».
Ο Βιτόριο Ντα Ρολντ προσθέτει ότι σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας εκλογής νέου Προέδρου και άμεσης προκήρυξης εκλογών, «ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πιθανή του νίκη θα ζητήσει από την τρόικα να μειώσει την πολιτική λιτότητας και να συγκληθεί ευρωπαϊκή διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους, κατά 70% με 80%. Ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο θα είχε επιπτώσεις στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Ισπανία, διότι η περικοπή του χρέους είναι κάτι που έως τώρα αποφεύχθηκε και το οποίο απαγορεύεται ρητά από τις συνθήκες».
Σύμφωνα με την «Il Sole 24 Ore», αν ο Τσίπρας δεν πετύχει τίποτα- ούτε και το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων επί του χρέους, που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ το χρόνο- θα μπορούσε να αποφασίσει να βγει από το ευρώ, έστω και αν δηλώνει συνεχώς, ότι δεν θέλει να το πράξει».
Η ιταλική  εφημερίδα γράφει ότι «το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά των πολιτικών λιτότητας μπορεί να επεκταθεί σε όλες τις χώρες του ευρώ με υψηλό δημόσιο χρέος» και πως «η έκβαση της ελληνικής αναμέτρησης εξαρτάται από το ελεύθερο της Γερμανίας σε πολιτικές ανάπτυξης, από την υιοθέτηση των ευρωομολόγων, από την έναρξη μιας κοινής φορολογικής πολιτικής και από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Και καταλήγει: «Αν η Αθήνα βουλιάξει, είναι πιθανό να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις και η Ιταλία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των χωρών της ευρωζώνης, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος. Αν η Αθήνα τα καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλο μια ακραία θεραπεία, η οποία βασίζεται μόνον στην λιτότητα και στις θυσίες, τότε είναι πιθανόν να δημιουργηθούν νέα περιθώρια ελιγμών, να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα και άλλες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέταξε στο Βερολίνο, για να συναντήσει τον Βόλφανγκ Σόιμπλε».
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs