Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Επεκτείνεται η "φωτιά" του εμφυλίου





Φλέγεται για μια ακόμα μέρα η ανατολική Ουκρανία. Εστίες αναζωοπυρώνουν σε πολλές πόλεις, όπου δίνονται μάχες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και φιλορώσων ακτιβιστών. 

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού κατερρίφθη σήμερα κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι χειριστές του διασώθηκαν. Το ελικόπτερο Mi-24, που δέχθηκε πυρά από βαρύ πυροβόλο όπλο, συνετρίβη σε έναν ποταμό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στέλνει πολιτιφύλακες στην Οδησσό για να αντικαταστήσουν την Αστυνομία της πόλης, ενώ φιλορώσοι ακτιβιστές στην πόληΝτονέτσκ, κήρυξαν αυτονομία και εξήγγειλαν εκλογές για τις 11 Μαϊου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κρίση έχει οικονομικές συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ρωσία.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση και κάλεσε τις τέσσερις πλευρές να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό με ειρηνικό τρόπο. «Είμαι έτοιμος να διαδραματίσω ένα ρόλο, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχος» από τα βίαια επεισόδια στη χώρα, ενώ ζήτησε να εφαρμοστεί «από όλες τις πλευρές» η συμφωνία της 17ης Απριλίου που υπεγράφη στη Γενεύη.

Η Μόσχα καλεί το Κίεβο να σταματήσει την αιματοχυσία και να προσέλθει σε διάλογο

Από την πλευρά της η Μόσχα κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τη χρήση ένοπλης βίας κατά του λαού της και να λάβει μέρος σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σε ανακοίνωσή ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση στις αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπου δυνάμεις πιστές στο Κίεβο επιχειρούν να εκδιώξουν φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Η Μόσχα κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας «να λογικευτούν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τις δυνάμεις και εντέλει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει ένας ομαλός διάλογος σχετικά με τους τρόπους διευθέτησης της πολιτικής κρίσης».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα ότι τίποτε δεν πρέπει να «εμποδίσει» τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Αυτές οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν «σε ολόκληρη την Ουκρανία», δήλωσε ο Ολάντ σε ανακοίνωσή του από τα Ηλύσια Πεδία μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Πρέπει «να πείσουμε τις ρωσικές αρχές και τον (ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι ο μόνος πιθανός δρόμος είναι ο διάλογος και άρα η αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Η κρίση στην Ουκρανία εγείρει έναν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μια πορεία βραδείας ανάκαμψης, επισήμανε και ο ευρωπαίος Επίτροπος Σιμ Κάλας.

Από νωρίς το πρωί στην πόληΣλαβιάνσκ, σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα τηλεοπτικό σταθμό στα προάστια, ενώ οι φιλορώσοι υποχωρούν ωθούμενοι στο κέντρο της πόλης, από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Πυρά βαρέως πυροβολικού ακούγονται σε όλη την πόλη, δείγμα ότι η σύγκρουση έχει λάβει τη μορφή της μάχης εντός κατοικημένων περιοχών. Ο Ουκρανός υπουργός εσωτερικών έκανε λόγο για απώλειες ανθρώπινων ζωών, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό. 

Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται αναφορές για εκρήξεις σε πετρελαϊκό σταθμό στην πόλη Σεμενίβκαστην ανατολική Ουκρανία, από δημοσιογράφουν που καλύπτουν τα γεγονότα στην περιοχή. 

Την ίδια ώρα, μετά από την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας ότι ομάδα πολιτών-κομάντο θα αντικαταστήσει την Αστυνομία, η οποία απέτυχε να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους διαδηλωτές το Σαββατοκύριακο στην πόλη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η νέα μονάδα απαρτίζεται από "ακτιβιστές πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες". Ολόκληρη η ηγεσία της αστυνομίας της Οδησσού αποπέμφθηκε και είναι πιθανόν να διωχθεί. 

Ο Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε "με σκανδαλώδη, έως και εγκληματικό, τρόπο" και προειδοποίησε ότι "η τιμή της στολής δεν θα παράσχει κάλυψη".

Διαβάστε επίσης:

F.T: Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει Γιουγκοσλαβία
Ουκρανία: Το δημοψήφισμα των φιλορώσων θα επιδεινώσει την κρίση
Ουκρανία: Στέλνουν πολιτοφύλακες-κομάντο στην Οδησσό
Ολάντ: Οι εκλογές στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν απρόσκοπτα



Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs