Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στην Ουκρανία

Αυξημένο κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία διαβλέπει ο ουκρανός ΥΠΕΞ


Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εξέφρασε φόβους πως ενδεχομένως η Ρωσία άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας».
Όπως ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ουκρανική πρωτεύουσα, «Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα»,
«Αυτή τη στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή», σημείωσε ο υπουργός.
Επιπλέον, τόνισε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο [πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».
Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο και εξέφρασαν το φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας τους την επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Κριμαία.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι από το βήμα της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.
Ταυτόχρονα όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές [οι οποίες γειτνιάζουν] με την Ουκρανία».
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει την 20ή Μαρτίου τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
"Η Ρωσία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας"
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε φόβους πως ενδεχομένως η Ρωσία άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» με την προσπάθειά της να χαράξει νέα σύνορα στην Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι η εντύπωσή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και στην πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, είναι ότι η κατάσταση «μόνο σταθερή δεν είναι».
Η προγραμματισμένη αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της κλιμάκωσης της βίας, τόνισε ο γερμανός υπουργός
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την παράδοση στον ρωσικό στρατό ενός προσομοιωτή μάχης λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία θα πλήξει τις σχέσεις συνεργασίας τους —για ζητήματα όπως το Αφγανιστάν— και προειδοποίησε τη Γαλλία να μην ακολουθήσει την ίδια οδό.
Την Παρασκευή η Γερμανία ανέστειλε όλες τις εξαγωγές εξοπλισμών προς τη Ρωσία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά δεν έκανε λόγο για τις εξαγωγές υλικού.
«Αυτό καταργεί όλες τις θετικές ενδείξεις που διαφάνηκαν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μας στο Αφγανιστάν. . . Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι εποικοδομητική» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έλαβε αυτή την απόφαση «υπό πίεση» υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ καθοδήγησαν το Παρίσι και το Βερολίνο προς την υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης απέναντι στη Μόσχα.
Συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία.
«Συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας. «Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».
Η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή με τα υπόλοιπα 56 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να σταλεί για έξι μήνες μια αποστολή παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά επέμεινε ότι η εντολή τους δεν περιλαμβάνει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα αφού οι ψηφοφόροι στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας επέλεξαν την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που οι δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ως φάρσα.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε την άποψη της Ρωσίας ότι η εξαίρεση της Κριμαίας από την εντολή της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία αποτελεί έμμεση παραδοχή του Οργανισμού πως η χερσόνησος ανήκει πλέον στη Ρωσική Ομοσπονδία.
http://www.enet.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs