Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ελιγμός Ομπάμα για Συρία - Δηλώνει έτοιμος αλλά ζητεί «ok» από το Κογκρέσο


Εγκατέλειψαν τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν την εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ, λίγες ώρες αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι έτοιμος για «δράσεις περιορισμένης έκτασης». Έξι αμερικανικά πολεμικά σκάφη βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με «το δάκτυλο στη σκανδάλη» ο συριακός στρατός.
Απορρίπτει τα περί χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ποτέ χωρίς τον ΟΗΕ», διαμηνύει η Άγκελα Μέρκελ, επιρρίπτοντας συγχρόνως ευθύνες σε Ρωσία και Κίνα.
Όλες οι εξελίξεις (ώρα Ελλάδας)
21:01
Ομπάμα: Είμαι έτοιμος να δράσω. Ζητώ την στήριξη του Κογκρέσου.
21:00
Ομπάμα: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον συριακό λαό εναντίος του καθεστώτος Άσαντ. Είμαστε οι ΗΠΑ. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα μακριά από την παραβίαση των διεθνών κανόνων, με γνώμονα την ειρήνη και την ασφάλεια. Θέλουμε να τηρήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Καλώ τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν για τη δική μας ασφάλεια. 
20:55
Ομπάμα: Ανεξάρτητα από το «όχι» της βρετανικής Βουλής, και χωρίς την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει παραλύσει, θα προχωρήσουμε σε στρατιωτική επέμβαση. Τι θα σημαίνει άραγε για το διεθνές σύστημα αν κάποιος προβαίνει σε χρήση χημικών όπλων; Αυτό ισχύει γενικότερα και για την περίπτωση των πυρηνικών όπλων. Δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε έναν κόσμο που δεν θα εφαρμόζονται αυτά που λέμε.
20:53
Ομπάμα: Αποφάσισα να επέμβουμε στρατιωτικά στη Συρία, με περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση. Ο στρατός με ενημέρωσε ότι είμαστε έτοιμοι. Αλλά θα επιδιώξω έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, τις προσεχείς ημέρες. Μπορώ να προχωρήσω και μόνος μου, αλλά η απόφαση θα είναι πιο ισχυρή με τη συγκατάθεση του Κογκρέσου. Αυτό θα είναι το καλύτερο για τη δημοκρατία μας.
20:50
Ομπάμα:Τα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς Άσαντ έκαναν χρήση χημικών όπλων, δολοφονώντας περισσότερα από 1000 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά.
20:30
Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νεότερα στοιχεία, αλλά δεν θα κηρύξει άμεση έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.
20:10
Πληροφορίες για δηλώσεις Ομπάμα το βράδυ του Σαββάτου (Ελλάδα).
20:05
Ο στρατός της χώρας είναι έτοιμος και βρίσκεται με «το δάκτυλο στη σκανδάλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Συρίας Αλ Χάλκι.
19:45
Μια αμερικανική επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει αντιδράσεις πέραν της χώρας αυτής, δηλώνει ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.
19:40
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στη Συρία. Σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανέρχονται οι πρόσφυγες.
19:30
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη συριακή σύγκρουση που συν τοις άλλοις προσλαμβάνει έντονα θρησκευτικά χαρακτηριστικά, περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνο την Πέμπτη (στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι).
19:15
Δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία. Πολλές χώρες έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
18:50
Προσγειώθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας αεροσκάφος που μετέφερε τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι συγκέντρωσαν στοιχεία και μεταβαίνουν στην έδρα του Οργανισμού, στη Χάγη. Θα ακολουθήσει εξέταση των δειγμάτων σε μια σειρά από εργαστήρια.
18:00
Η χρήση χημικών όπλων είναι απολύτως καταδικαστέα, ωστόσο, προτού γίνουν σκέψεις για εκδικητικά χτυπήματα θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη χρήση τους, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
17:40
Να εξακριβωθεί ποιοι ευθύνονται για τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία ζητεί με συνέντευξη στη Realnews ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
17:00
Ευ.Βενιζέλος στη RealNews: «Ποιά χώρα, ποια πολιτική δύναμη και ποιος πολιτισμένος άνθρωπος αρνείται να καταδικάσει τη χρήση χημικών όπλων, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο δράστης;».
16:15
«Η εμφάνιση αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών σε ρόλο επισπεύδοντα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία, δεν υπηρετεί ούτε το συμφέρον της χώρας μας ούτε την ανάγκη να μην τροφοδοτηθεί ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή», θεωρούν στην Αγίου Κωνσταντίνου.
15:55
Την πληροφορία ότι η Κύπρος έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως είπε, οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν διευκολύνσεις.
15:00
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου την Κυριακή για τη Συρία.
 
13:40
Προβοκάτσιες και ψέματα από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με μοναδικό στόχο την προώθηση των συμφερόντων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή διαπιστώνει τοΚΚΕ.
13:10
«Αναμένουμε μία επίθεση ανά πάσα στιγμή και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ισοδύναμα ανά πάσα στιγμή» δηλώνει ανώτατος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
13:08
Απόλυτη ανοησία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι το καθεστώς της Συρίας έκανε χρήση χημικών όπλων.
13:06
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA δείχνει ότι το 64% των Γάλλων αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επιχείρηση, το 58% δεν εμπιστεύεται τον Ολάντ για τη διεξαγωγή της και το 35% εκφράζει φόβους για "ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή".
12:55
Το Βερολίνο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία παρά μόνον εάν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΟΗΕ λέει ηΑγκελα Μέρκελ.
12:40
Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και επίσημη ενημέρωση του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση ζητά ο Πάνος Καμμένος αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία.
 
12:30
Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα συμμετάσχουμε και δεν θα παράσχουμε μέσα για οποιαδήποτε επιχείρηση στη Συρία.
Έξι αντιτορπιλικά σε ετοιμότητα
Τα συνολικά έξι αντιτορπιλικά είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν κατά της Συρίας στο πλαίσιο ενός «περιορισμένου, ακριβούς» πλήγματος, όπως ανακοίνωσαν στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το USS San Antonio είναι ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, οι οποίοι βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβαστούν στην ξηρά οι δυνάμεις αυτές. Το σκάφος πέρασε την Πέμπτη τη διώρυγα του Σουέζ, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και την Παρασκευή έλαβε διαταγές να παραμείνει δίπλα στα αντιτορπιλικά, σύμφωνα με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
 
ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε δύο εβδομάδες
Η ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ, που ερευνά την εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό, έφθασε το πρωΐ του Σαββάτου στον Λίβανο. Η Ύπατη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε θα ενημερώσει το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για τα πεπραγμένα της ομάδος των επιθεωρητών.
Ο ίδιος, ενημερώνοντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,(Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσίας και ΗΠΑ) δήλωσε ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, για να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων, που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού στη Συρία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία.
Αρνείται τις κατηγορίες η Δαμασκός
Το καθεστώς της Συρίας χαρακτήρισε αβάσιμες οι κατηγορίες του Τζον Κέρι περί χρήσης χημικών όπλων από την πλευρά του και σημείωσε ότι πρόκειται για μια «απελπισμένη προσπάθεια» από πλευράς αμερικανικής διπλωματίας ώστε να δικαιολογήσει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμασκού.
ΗΠΑ-Γαλλία, συμμαχία και η Ρωσία απέναντι
Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε σχετική ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.
Στον αντίποδα, η Ρωσία κατήγγειλε τις δηλώσεις Ομπάμα σχετικά με μια πιθανή «περιορισμένης, κλίμακας στρατιωτική δράση» κατά της Συρίας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες απειλές. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας , Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, «η μονομερής χρήση βίας» που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον Λουκάσεβιτς αυτό θα περιέπλεκε και θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, ενώ θα προκαλούσε πρόσθετες απώλειες.
(Πηγή: BBC, AFP, ΑΜΠ)

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs