Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τι κρύβει ο Στουρνάρας για τα "χρυσά" ομόλογα της Deutsche Bank


Οσμή σκανδάλου από την απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου να μην "κουρευτούν" χρεόγραφα γερμανικής σφραγίδας. Κόντρα Καμμένου με τον υπ. Οικονομικών.
Η σημερινή σύγκρουση του προέδρου των Αν.Ελ Πάνου Καμμένου και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σχετικά με τα ομόλογα που θα αποπληρωθούν, αυτές τις μέρες, στο ακέραιο (100%), από τη δόση των 3,2 δισ που θα εισπράξει η χώρα, έρχεται να αποκαλύψει ένα πραγματικό σκάνδαλο. Το ελληνικό δημόσιο χρέος επιβαρύνεται με την αποπληρωμή ομολόγων που δεν "κουρεύτηκαν", στη βάση αποφάσεων που ελήφθησαν μυστικά από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Την ώρα, δηλαδή, που "κουρεύονται" τα ομόλογα ιδιωτών, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων κλπ οι ελληνικές κυβερνήσεις προστατεύουν ξένα funds και τράπεζες.
Όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr, ούτε ο κ. Α. Σααράς, ούτε οι κύριοι Φ. Κουβέλης και Ευ. Βενιζέλος μας είπαν ότι η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου είχε υπογράψει ομόλογα που όχι μόνο δεν κουρεύτηκαν, αλλά όταν αγοράστηκαν, αγοράστηκαν στο 25-40% της πραγματικής τους τιμής και τώρα καλούμεθα να τα πληρώσουμε και μάλιστα με τόκο από 2,125% έως 4,625%.
Την ώρα δηλαδή που κουρεύτηκαν μικροομολογιούχοι, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, κάποια ξένα funds αγόρασαν ομόλογα μισοτιμής που δεν τόλμησε να τα κουρέψει κανείς.
Οι τιμές κτήσης τους κυμάνθηκαν μεταξύ 25 και 40, ενώ επέλεξαν να μείνουν εκτός PSI, που προέβλεπε «εθελοντικό» κούρεμα κατά 53,5%, οχυρωμένοι πίσω από το αλλοδαπό δίκαιο, και τώρα αποπληρώνονται στο 100%, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Δηλαδή κάποιοι αγόρασαν το κατοστάρικο με 25 ευρώ και τώρα θα το πληρωθούν στο ακέραιο και με τόκο!
Συγκεκριμένα μέχρι τις 5 Ιουλίου το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει δύο «ακούρευτα» ομόλογα, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία έμειναν αλώβητα από το PSI, καθότι είναι αλλοδαπού δικαίου, και οι κάτοχοί τους αρνήθηκαν το «hair cut» τον Μάρτιο του 2012 και συνεπώς αποπληρώνονται στο ακέραιο.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

*Την Τρίτη 25 Ιουνίου λήγει το ομόλογο ύψους 1,127 δισ. δολαρίων (περίπου 790 εκατ. ευρώ) με κωδικό ISIN XS0372384064, που εκδόθηκε με κοινοπρακτική μορφή και με διαχειριστή της έκδοσης την Deutsche Bank.
Το αρχικό ποσό της έκδοσης ήταν 1.500 εκατ. δολάρια και το κουπόνι ήταν στο 4,625%.

*Την 5 Ιουλίου λήγει και ομόλογο σε ελβετικό φράγκο (με κωδικό CH0021839524), υπό αλλοδαπό δίκαιο, συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 540 εκατ. ευρώ) και με κουπόνι 2,125% (CH0021839524).
Το δίλημμα για την τύχη των ομολόγων που οι κάτοχοί τους επέλεξαν να μείνουν έξω από το PSI αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2012, όταν έληγε το πρώτο ομόλογο εκτός PSI, από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και αποφασίστηκε τότε η πληρωμή του, υπό την πίεση των Γερμανών, που δεν ήθελαν να προκύψει πιστωτικό γεγονός.

Το ΥΠΟΙΚ, το Μάιο του 2012, ανακοινώνοντας ότι θα καταβάλει τα χρεολύσια του ομολόγου που έληγε, είχε δηλώσει ότι «η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή».
Τελικά, όμως, αποδείχτηκε πως δημιουργήθηκε τετελεσμένο και θα αποπληρωθεί τελικά το σύνολο των ομολόγων που επέλεξαν και είχαν τη δυνατότητα να το επιβάλουν να μείνουν εκτός PSI.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα διακρατούνται σχεδόν στο σύνολό τους από τα hedge funds, τα οποία τα απέκτησαν, όταν κατέρρεαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Επαναλαμβάνουμε, για να γίνει πλήρως αντιληπτό: Οι τιμές κτήσης τους κυμάνθηκαν μεταξύ 25 και 40, ενώ επέλεξαν να μείνουν εκτός PSI, που προέβλεπε «εθελοντικό» κούρεμα κατά 53,5%, οχυρωμένοι πίσω από το αλλοδαπό δίκαιο, και τώρα αποπληρώνονται στο 100, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη!

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs