Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

NYTimes: "Ντροπιαστικά γρήγοροι στην φτωχοποίηση των ευάλωτων, ντροπιαστικά αργοί στη διερεύνηση των ισχυρών"




Η αμερικανική εφημερίδα καταδεικνύει στο κεντρικό της άρθρο την απραγία της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ταχύτητα με την οποία κυνήγησε τον Κώστα Βαξεβάνη
Στο κεντρικό άρθρο που υπογράφει σήμερα αμερικανική εφημερίδα, New York Times, καταδικάζει τις πρακτικές την ελληνικής Δικαιοσύνης. Μέσα από το άρθρο καταδεικνύει τηναπραγία των ελληνικών αρχών να ερευνήσουν τις περιπτώσεις πιθανής φοροδιαφυγής σε αντιδιαστολή με την ταχύτατη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη , με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικού απορρήτου δημοσιεύοντας την λίστα των καταθετών στην Ελβετία. Σας παραθέτουμε αυτούσιο το κεντρικό άρθρο των NYT.

«Η Ελλάδα συλλαμβάνει τον αγγελιοφόρο»

Το αργό και δυσκίνητο δικαστικό σύστημα της Ελλάδας  κινήθηκε με πραγματικά εκπληκτική ταχύτητα μέσα στο Σαββατοκύριακο για να συλλάβει και να καταδικάσει έναν σεβαστό ερευνητή δημοσιογράφο, ο οποίος δημοσίευσε μια λίστα με επιφανείς πολίτες που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε αντιπαραβολή υπενθυμίζεται ότι επί δυο χρόνια οι ελληνικές εφοριακές αρχές είχαν αυτή την λίστα στα χέρια τους, που τους την είχε παραχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση για να ερευνήσουν κατά πόσο αυτές οι καταθέσεις εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. 

Οι καταθέσεις στην Ελβετία δεν απαγορεύονται, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φοροδιαφυγή. Παρόλα αυτά, η εναλλαγή στις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα από την φορολογία, δεν ερεύνησαν ποτέ την λίστα αυτή.  Κυρίως χάρη στην απόφαση του εκδότη, Κώστα Βαξεβάνη, να δημοσιεύσει την λίστα στο περιοδικό του, το HOT DOC, πολλοί πρώην υπουργοί Οικονομικών παλεύουν να δώσουν εξηγήσεις για την κωλυσιεργία. 

Αυτή η λίστα, αλλά και άλλες, που απαριθμούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και βρίσκονται στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς για παράνομες φορολογικές ενέργειες. Αλλά μέχρι στιγμής, ο μόνος που τιμωρήθηκε για παράνομες πρακτικές είναι ο κ. Βαξεβάνης. Κατηγορήθηκε ότι παραβίασε το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των καταθετών και μπορεί να καταδικαστεί σε τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκιση, όταν θα δικαστεί την Πέμπτη . Παρά τις περίπλοκες διαδρομές που ακολουθεί το ελληνικό ιδιωτικό δίκαιο, η υπόθεση αυτή μοιάζει σε εμάς, και σε αρκετούς άλλους δημοσιογράφους, ως κατευθυνόμενη δίωξη. Σε μια ένδειξη υποστήριξης, μια κορυφαία καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα, Τα Νέα, αναδημοσίευσε την λίστα την Δευτέρα. Το πραγματικό σκάνδαλο δεν είναι η δημοσίευση, αλλά η κυβερνητική απραγία των τελευταίων δυο ετών – που προκύπτει σαν αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης. 

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει περίπου 40 δις δολάρια το χρόνο από την φοροδιαφυγή. Η επανάκτηση αυτών των χρημάτων μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους χωρίς να πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας, τα οποία τώρα συζητά.  

Η ελληνική κοινωνία έχει βασανιστεί από τις περικοπές των δυο τελευταίων ετών και η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 25%, αφήνοντας έναν στους τέσσερις άνεργους και ανασφάλιστους τους επί καιρώ ανέργους. Η ελληνική δημοκρατία αντιλαμβάνεται τις πιέσεις, με τους ψηφοφόρους να αφήνουν τους κεντρώους που παραδοσιακά στήριζαν και να κατευθύνονται στους πιο ακραίους, είτε είναι αριστεροί είτε δεξιοί. 

Οι παραδοσιακοί Έλληνες πολιτικοί φάνηκαν ντροπιαστικά γρήγοροι στο να περικόψουν τις βασικές κοινωνικές παροχές στους φτωχούς και στους πιο ευάλωτους. Και φάνηκαν, επίσης, ντροπιαστικά αργοί στο να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή των πλουσίων και δικτυωμένων. Οι εκλεγμένοι ηγέτες της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε έρευνες πιθανών οικονομικών εγκλημάτων και μικρότερη στο να διώκουν δημοσιογράφους. 

tvxs.gr/node/109942
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs